14 navad, ki so lahko krive, da imate slabo kožo

Vaša koža je vedno na udaru. Vsak dan je izpostavljena vremenskim razmeram, onesnaženemu zraku in drugim vplivom iz okolja, velikokrat pa ji nevede in nehote škodujete tudi sami.

5.11.2018 ob 5:07

zneska-obraz-jesen.jpg

Ni nujno, da vaši koži vsi postopki in izdelki, s katerimi jo negujete, odgovarjajo. Dermatologinji Allison Arthur in Marisa Garshick sta zato za Insider povedali, katere slabe navade in prepričanja je bolje opustiti ter nanje pozabiti. Lepi in zdravi koži v prid.

Prepričanje, da so naravni proizvodi vedno boljši

Obe dermatologinji se strinjata: "Samo zato, ker se nekaj ponaša z napisom naravno, ni do polti prijazno." "Bršljan je naraven, a lahko na koži povzroči resne izpuščaje," pojasnjuje Arthurova in dodaja: "Še en naravni proizvod, na katerega moram opozoriti, je kokosovo olje. Res je, da je to primerno za vlaženje suhe kože na rokah in nogah, a na obrazu zamaši pore in lahko povzroči izbruhe aken. Tudi z eteričnimi olji previdno, saj lahko pri nekaterih izzovejo alergijske reakcije. To, da je nekaj naravno ne pomeni vedno, da je do kože prijazno."

Samozdravljenje kožnih bolezni

"Večkrat me obiščejo pacienti, ki so hoteli različne kožne težave pozdraviti sami in so pri tem uporabljali mazila ter losjone z aktivnimi komponentami, od proti glivičnih sestavin do medu, vitamina E in še bi lahko naštevala," pove Arthurova, ki takšno početje odsvetuje. Kajti, kot pravi, izpuščaji, ekcemi in podobne kožne težave je bolje pokazati dermatologu, ki bo prepoznal njihovo naravo in predpisal primerno zdravljenje.

Prepričanje, da so otroški izdelki primernejši za občutljivo kožo

"Ne verjemite, da so otroški proizvodi nežnejši in do občutljive kože prijaznejši. Pogosto so jim dodane dišave, ki lahko povzročijo alergijske reakcije in druge kožne poškodbe," se strinjata dermatologinji.

Prepričanje, da so hipoalergeni izdelki do kože prijaznejši

Po besedah dermatologinj nikar ne verjemite vsemu, kar je napisano na embalaži. Vsak proizvajalec si namreč definicijo izdelka, ki naj bi preprečeval alergije, razlaga po svoje, zato sam napis ni dovolj, da bi izbranemu sredstvu zaupali. Pred leti izvedena študija je denimo pod drobnogled vzela 135 hipoalergenih otroških izdelkov, v 90 odstotkih teh so bili prisotni kožni alergeni. Prav tako Arthurova opozarja na navedbe dermatološko testirano in priporočeno s strani dermatologov. Tudi tem ne gre slepo zaupati. Bolje bo, da se natančno poglobite v sestavine in se na majhnem delu kože prepričate, če ji izdelek res odgovarja.

Sončenje za vitamin D

Res je, da vitamin D pod vplivom sončnih žarkov nastaja v koži, a vendar za to ni potrebno praženje na soncu, opozarjata dermatologinji. Pretirano sončenje vodi v kožne poškodbe in v skrajnem primeru izzove kožnega raka. Za primerno količino vitamina D je dovolj deset minutno izpostavljanje soncu v ne najbolj vročem delu dneva, sicer pa ga je telesu mogoče dovajati tudi s primerno hrano.

Pilingi aknaste kože

Če je vaša koža prekrita z aknami, se izogibajte pretiranemu umivanju in pilingom, kajti tako težave ne boste odpravili. Drži, da je obraz priporočljivo umivati dvakrat na dan, pretiravanje pa ni na mestu, saj se s tem s kože izpirajo naravne maščobe, žleze lojnice jih zato izločajo več in akne so še izrazitejše.

Stiskanje mozoljev

"Čeprav v tem še tako uživate, je to velik ne," opozarja Garshickova. Mozolji bodo, če jih boste skušali odpraviti s stiskanjem, opaznejši, vnetje, ki se ob tem pojavi, lahko vodi v resne okužbe, hkrati bodo na njihovem mestu ostale trajne brazgotine. Če mozoljev res ne prenašate, naj se z njimi ukvarja vaš dermatolog, ki bo preprečil večjo škodo in poskrbel, da bodo manj opazni.

koza_micna.jpg

Preredko pranje vzglavnikov

"Na prevleki vzglavnikov se kopičijo odmrle kožne celice, ostanki znoja in druga umazanija, ki med spanjem prihajajo v stik s poltjo, na njej povzročajo vnetja in vodijo v zamašene pore," opozarja Garshickova in svetuje, da morate te redno menjavati in prati. Vsaj enkrat na teden.

Pregrobi in prepogosti pilingi

"Pilingi so pri negi polti dobrodošli, vendar z njimi ne smete pretiravati," se strinjata dermatologinji. Tako ne s pogostostjo uporabe, kot tudi ne s pregrobimi sestavinami. Prepogosta uporaba zlasti grobih pilingov znatno poškoduje kožno povrhnjico, polt izsuši in jo razdraži, kar jo sili v izločanje več kožne maščobe. Piling dvakrat tedensko, če je vaša polt problematična še redkeje, bo povsem dovolj.

Prevroče prhe

"Ne glede na to, kako vroča prha prija, do kože ni prijazna," pravi Garshickova. Vroča voda s kože spira naravne maščobe in jo pretirano izsuši. Prav tako je pomembno, da vedno po prhi na kožo nanesete vlažilen losjon in ji tako povrnete izgubljeno vlago ter ji to pomagate zadržati.

Prepogosta uporaba čistilnih robčkov

Arthurjeva je odločno proti redni uporabi vlažnih robčkov za čiščenje kože, saj vsebujejo kemikalije, med njimi tudi alergene, ki ostanejo na polti ter vodijo v neljube reakcije: "Videla sem že veliko izpuščajev, ki so bili posledica uporabe teh robčkov," dodaja in priporoča odstranjevanje ličil z čistilnim mlekom, tonikom in vodo.

Spanje z ličili

"Zgodi se lahko vsakomur, ne sme pa se dogajati. Kajti spanje z ličili nikakor ni priporočljivo," menita dermatologinji in mnenje utemeljujeta takole: "Če zvečer ne umijete temeljito obraza, na njem ne ostanejo le ličila, temveč tudi prašni delci in druga umazanija, ki so se na polti nabirali čez dan, vse to vodi v zamašene pore in resne kožne poškodbe ter vnetja."

Pretiravanje s kozmetičnimi preparati

"Ko gre za nego kože velja načelo, manj je več," svetuje  Garshickova. "Če se odločate za nove proizvode, izberite enega, koži dajte čas, da se nanj privadi in opazujte učinke. Če z njimi ne boste zadovoljni, izberite drugega, nikoli pa ne pretiravajte s kombinacijami različnih krem, losjonov ali drugih pripomočkov." Enako velja tudi za količino izdelka, ki ga uporabljate. "Majhen mozolj ne potrebuje pol tubice kreme, ki naj bi ga pozdravila in odpravila," na zmernost pri uporabi kozmetičnih izdelkov opozarja strokovnjakinja.

Zanašanje na kremo za sončenje

Krema z zaščitnim faktorjem ni opravičilo za pretiravanje s sončenjem. Četudi ste zaščiteni, se soncu v najbolj vročem delu dneva izogibajte ter nosite zaščitna oblačila. V vsakem primeru vsaki dve uri obnavljate nanos zaščite pred soncem in obvezno to storite po kopanju, otiranju ali občutnem znojenju.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: 7 načinov, kako ohraniti zdravje oči, če cel dan sedite za računalnikom ali pa Ste sladkosnedi? Tako se boste uprli prenajedanju s sladkorjem


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)