Devet odličnih nasvetov za nego kože pozimi

Da bo mehka tudi tedaj, ko zunaj brije burja.

15.12.2017 ob 6:55

obraz_zima_micna.jpg

Ko se temperature zunaj spustijo in zavejejo mrzli vetrovi, koža velikokrat izgubi svoj zdrav sijaj. Postane suha, razpokana in razdražena, k čemur še pripomorejo ogrevani prostori, v katerih je prenizka zračna vlažnost. Kako pa poskrbeti, da zima lepi polti ne bo prišla do živega?

Obvezno vlaženje

Pozimi ni lahko ohranjati primerne kožne vlažnosti, prav pomanjkanje te pa najpogostejši vzrok težavam. Dobra vlažilna krema je zato obvezna oprema. Izberite takšno na oljni osnovi, saj te na polti tvorijo sloj, ki jo varuje pred izsušitvijo.
Poskrbite, da boste kreme in losjone nanašali na celo telo ter ne samo na roke in obraz. Kajti tudi deli, ki so prekriti z oblačili, zlasti pozimi potrebujejo primerno vlaženje.

Ne pozabite na zaščitni faktor

To, da se sonce pogosto skriva za oblaki ne pomeni, da ne vpliva na vašo polt. Res je, da je v hladnem vremenu zlahka mogoče pozabiti na UV sevanje in na nego z zaščitnim faktorjem, polt pa je zato vse bolj suha in poškodovana. Zaščita pred soncem je tudi pozimi obvezna. Na izpostavljene dele jo nanesite vedno, preden se nameravate predajati zimskemu veselju na prostem.

Ne pozabite na roke

Tudi te potrebujejo primerno vlaženje in zaščito pred UV žarki. Morda menite, da se roke dovolj navlažijo že medtem, ko losjon nanašate na telo, vendar jim velja posvetiti dodatno pozornost. Površina rok namreč proizvaja manjšo količino naravnih olj kot ostalo telo, zato, zlasti v mrzlem vremenu, težje zadržujejo vlago. Vedno jih navlažite potem, ko jih umijete, ko pomijete posodo ali ste drugače v stiku z vodo ter obvezno, preden greste na mraz. Izberite kvalitetno vlažilno kremo na oljni osnovi ter jo nanesite preden si nadenete rokavice. Na mrazu jih vedno zavarujte z njimi ter poskrbite, da bodo zaščitene pred hladom in izgubo vlage.

Takoj se znebite vlažnih rokavic in nogavic

Nemogoče je, da bi rokavice ob norčijah na snegu ostale povsem suhe. A vendar mokre čim prej nadomestite s suhimi. Stik z mokro tkanino bo namreč pripomogel k izdatnejši izsušitvi rok. Enako velja tudi za nogavice. Zaradi mokrih ne samo, da vas bo v noge znatno zeblo, temveč bodo škodovale tudi koži na stopalih.

obraz_zima_piling_micna.jpg

Pijte čim več vode

En od ključnih korakov za zaščito pred suho kožo je primerna hidratacija telesa, kar pomeni, da morate tudi pozimi zaužiti dovolj tekočine, čeprav zaradi mraza velikokrat nimate občutka, da ste žejni. Primerni za hidratacijo so, poleg vode, zeliščni čaji, izogibajte pa se sladkim pijačam, čeprav skodelica vroče čokolade tu in tam ne bo škodovala.

Omislite si vlažilce prostorov

Ti so, ko gre za lepoto kože, dobra ideja. Zaradi ogrevanja je namreč zrak v zaprtih prostorih pogosto izjemno suh, takšen pa iz kože črpa vlago. Skupaj s primerno nego je vlažilec zraka nepogrešljiv zaveznik lepe in zdrave polti.

Pozabite na grobe pilinge

Res je, da so pilingi primerni in dobri za kožo, a pozimi se jim, zlasti, če je vaša polt izjemno suha, raje izognite. Tudi sicer z njimi ne pretiravajte in si ga ne privoščite več kot enkrat tedensko. To velja tako za mehanske kot kemične pilinge, saj oboji s kože znatno izpirajo naravna olja, ki jo varujejo pred pretirano izgubo vlage.

Polt raje čistite s čistilnim mlekom, ki jo zmehča, nahrani ter navlaži ali s čistilno peno, ki ne vsebuje alkohola. Tudi pripomočki za nego na osnovi gline pozimi niso najbolj primerni, saj dodatno izsušijo polt, zato z njimi velja počakati do pomladi.

Izogibajte se dolgim prham in kopelim

Le kaj je lepšega, kot si zvečer privoščiti dolgo vročo prho ali, še bolje, kopel. Žal pa te niso najbolj prijazne do kože, saj vroča voda z nje izpira lipidni zaščitni sloj in ta zato izgubi še več vlage.

Mlačna kopel z dodatkom nekaj žlic ovsene kaše ali jedilne sode bo po napornem dnevu veliko primernejša, saj bo pomirila razdraženo kožo in jo dodatno navlažila, seveda pa potem, ko z nje popivnate odvečno vodo, ne pozabite na dodatno vlaženje z losjonom.

Zanesite se na med

Za malce dodatne, preproste, a več kot učinkovite pomoči, v svojo negovalno rutino vključite med. Lahko ga samostojno nanesete na dele, kjer je koža izjemno suha, saj bo zmehčal in navlažil polt. Prav tako učinkovito zaščiti in pozdravi razpokane ustnice in je več kot dobrodošla sestavina domačih obraznih mask, s katerimi kožo negujete pozimi.

Za preprosto masko proti suhi koži zmešajte dve žlici medu in jajčni rumenjak. Masko nanesite na obraz in jo na njem pustite petnajst minut, nato pa jo sperite z mlačno vodo in kožo negujte še z vlažilno kremo.

obraz_zima_med_micna.jpg

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)