9 razlogov za mastno kožo na obrazu

Katere so tiste navade, ki se jim lahko zahvalite za sijoč videz polti in za mozolje.

18.7.2018 ob 3:49

kopalnica_brisaca_ogledalo_koza_nega_micna.jpg

Saj poznate rek, da dobrih stvari ni nikoli preveč? A tisti, z mastno kožo, se z njim zagotovo ne bi strinjali. Kajti polt maščobo res potrebuje, z njo se varuje pred zunanjimi vplivi in zadržuje primerno vlago, kadar pa so žleze lojnice preveč dejavne, se to odraža kot neprijetno svetleča koža s trdovratnimi mozolji.

Tem večina napove bitko s takšnimi in drugačnimi ukrepi, ki pa vse skupaj lahko le še poslabšajo. Agresivni postopki, s katerimi naj bi se znebili kožne maščobe, spodbujajo polt k proizvajanju večjih količin sebuna in tako se tvori začaran krog, iz katerega ni videti izhoda. Da bi ga končno presekali, dermatologi za Self nizajo nekaj najpogostejših vzrokov za pretirano mastno polt in svetujejo, kako jih odpraviti.

Obraz umivate več kot dvakrat na dan

Kadar je čelo svetleče kot odsevna lučka, je skušnjava, da bi obraz umili večkrat, velika, a to ni primeren način za premagovanje mastne polti. "Pogosto umivaje obraza je kratkoročna rešitev. Res je, da se tako s kože spirajo maščobe, a ker je teh na površini zato premalo, žleze lojnice proizvajajo vedno nove in nove, koža pa je na dolgi rok še bolj mastna," je povedala dermatologinja Melanie D. Palm in dodala: "Obraz umijte dvakrat na dan. Zjutraj in zvečer. To je povsem dovolj. V nasprotnem primeru bo polt vedno bolj mastna in zaradi uporabe različnih kozmetičnih sredstev za namenček še rdeča ter razdražena."

Pozabljate na vlažilno kremo

Prepričani ste, da mastna koža ne potrebuje vlažilne kreme. In se motite. Zanemarjanje primernega vlaženja v bistvu žleze lojnice spodbuja k povečanemu izločanju maščob, saj se koža tako varuje pred izsušitvijo. "Vlažilne kreme dovajajo vlago in varujejo pred pretirano izgubo vode," je povedal kozmetični strokovnjak Stanley Kovak. "V resnici preprečujejo pretirano mastenje polti. Te naj bodo zato, ne glede na kvaliteto kože, stalnica v negi obraza."

Vaši izdelki za nego polti zapirajo pore

Če je vaša koža že mastna, Palmova odsvetuje uporabo izdelkov, ki na njej ustvarjajo sloj, ji preprečujejo dihanje ter ob enem mašijo pore. Pri izbiri bodite pozorni na učinke kozmetike in izbirajte nekomendogene preparate. Ti se hitro vpijejo v notranjost in tako ne mašijo por. Previdno tudi pri naravni kozmetiki, kokosovo olje se denimo ponaša z visoko stopnjo komandogenosti, kar pomeni, da se na koži obnaša kot vosek in ni primerno za nego mastne polti.

Uporabljate pregrobe pilinge

Kadar se nikakor ne morete znebiti viška kožne maščobe, vam na misel pride piling, ki naj bi jo dobesedno postrgal s površine. A dermatologi opozarjajo, da so prav grobi pilingi tisti, ki kožo spodbujajo k proizvajanju večjih količin maščob. Namesto grobih mehanskih, Jerome Garden z dermatološkega inštituta v Chicagu priporoča kemične pilinge na osnovi salicilne kisline, ki uspešno preprečuje pretirano izločanje kožnih maščob, saj pronica v kožo in na žleze lojnice deluje tako, da zavira njihovo delovanje.

Pretiravate s salicilno kislino

Četudi je omenjena kislina koži prijazna, z njo ne gre pretiravati. Kajti, kot je povedal Kovak, ta res očisti polt, odstranjuje z nje mrtve celice ter zavira delovanje žlez lojnic, a ob pretirani uporabi kožo znatno izsuši, v odgovor na to pa lojnice proizvajajo več maščobe. Salicilne kisline ne uporabljajte pogosteje, kot enkrat na teden, še bolje bo, če boste kožo z njo negovali enkrat na dva tedna.

Imate napačen tonik

Običajno posamezniki z mastno poltjo za njeno čistočo skrbijo s toniki, ki res odstranijo višek maščobe in drugo umazanijo, a če jim je dodan alkohol, so prav ti krivi za vedno nove mozolje. "Alkohol iz kozmetičnih preparatov znatno izsuši kožo. Kadar je ta pretirano suha, izloča več maščobe, saj tako skuša izgubljeno vlago nadomeščati. Kot večina drugih dermatologov se strinjam, da je uporaba tonika povsem odveč, če brez njega ne morete, izberite takšnega, ki mu ni dodan alkohol," svetuje Palmova.

Pretiravate z uporabo čistilne krtačke

Električne krtačke, ki so namenjene čiščenju obraza, odpirajo pore in odstranjujejo odvečna olja. Vendar svoje ne bi smeli uporabljati več kot enkrat na teden. "V nasprotnem primeru ima nasproten, od pričakovanega učinka, saj spodbuja žleze lojnice k proizvajanju več kožne maščobe," je povedala dermatologinja.

Vaša ličila so mastna

Mastna koža ne potrebuje dodatnega sloja maščobe, ki bi jo varovala pred zunanjimi vplivi. Gardenova zato priporoča podlage, pudre, korektorje in drugo kozmetiko, ki ni izdelana na osnovi olj.

Vedno ste pod stresom

V norem času ni nič neobičajnega, da ste pogosto pod stresom. Najbrž se vseh negativnih vplivov kronične napetosti na telo sploh ne zavedate, en od njih je namreč tudi mastna polt.

"Kadar je telo pod stresom, v njem nastaja več hormona kortizola, s tem se poruši hormonsko ravnovesje, kar se odraža kot mastna koža in mozolji," pojasnjuje Kovak. "Če mozolje skušate prekriti z ličili, je škoda samo še večja. Raje začnite pri koreninah in se naučite obvladovati stres. Tako koža, kot splošno zdravje vam bosta hvaležni," meni dermatolog.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Vsakdanje navade uspešnih ljudi: Alenka Košir ali pa Najbolj luksuzna modna znamka na svetu ni Hermès niti Vuitton, ampak …


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)