Smrdeča stopala: Kako premagati zadrego

Neprijetne vonjave, ki jih oddajajo stopala, s pravimi prijemi lahko postanejo del zgodovine.

27.4.2019 ob 4:20

noge_cevlji_nogavice_smrad_smrdljive_noge.jpg

Neprijetne vonjave stopal vas večkrat spravljajo v zadrego. Ne samo vas, v resnici so zelo pogoste. Res je, da to ni najboljša tolažba, a leta 2018 so v Veliki Britaniji izvedli raziskavo, ki je postregla s podatkom, da je 33 odstotkom posameznikov tedaj, ko sezujejo obuvalo, nerodno. Dobra novica pri celotni zgodbi je, da je zadeve mogoče omiliti in s pravo nego celo odpraviti.

Kje tiči srž težave in kako jo premagati, sta za Womans health razkrila strokovnjak za nego stopal Christian Jessen in podiater Michael Harrison-Blount.

Začenjata na začetku in odgovarjata na vprašanje: zakaj stopala smrdijo?

"Na stopalih se zadržuje veliko bakteriji, ki zaradi svojih aktivnosti povzročajo neprijetne vonjave. Ustreza jim temno, toplo in vlažno okolje v obutvi, v njem se hitro širijo in množijo, razkrajajo znoj ter s svojim delovanjem povzročajo zadrego, ki je tudi redno umivanje nog ne odpravi," se strinjata strokovnjaka in dodajata, da je zadeva še slabša, kadar po umivanju  nog ne obrišete temeljito ali nosite vlažno obutev. V tem primeru se poveča tudi tveganje za glivične okužbe, ki še okrepijo neprijetne vonjave.

Kako zadeve omiliti?

Seveda je redna higiena na prvem mestu. Pri tem velja pozornost namenjati čim bolj učinkovitemu odstranjevanju bakterij in preprečevanju razvoja glivic.

Stopala temeljito očistite z milom in vodo primerne temperature. Protibakterijska mila, ki s kože odstranjujejo tudi dobre bakterije in porušijo naravno floro, niso priporočljiva. Dovolj je običajno milo, bodite pa zlasti dosledni na predelih med prsti in po umivanju stopala res dobro osušite.

Odstranjujte zatrdelo kožo

Več, kot je na stopalih odmrlih tkiv in trde kože, več je možnosti za prekomeren razvoj bakteriji. Zato s stopal redno, vsaj dva do trikrat na teden odstranjujte trdo, odvečno kožo.

Občasno stopalom privoščite kopel

Vsaj enkrat na teden stopala namakajte v vodi z dodatkom jabolčnega kisa ali jedilne sode. Oba delujeta protibakterijsko in preprečujeta prekomerno množenje mikroorganizmov, hkrati varujeta pred glivičnimi okužbami.

Šport zadeve poslabša

Pri aktivnih posameznikih so neprijetne vonjave stopal izrazitejše. Vendar ne zaradi pomanjkljive higiene, temveč zaradi pogojev, ki nastanejo v obutvi:

"Stopala se, tako kot drugi deli telesa, znatneje znojijo, znoj se vpije v nogavice ter obutev in tudi tam se namnožijo bakterije, ki povzročajo zadrego," opozarjata strokonjaka in dodajata, da  v tem primeru redno perite nogavice pri temperaturi vsaj 60 stopinj Celzija ali več. Takšne so kos bakterijam.

Zračite obutev

Priporočljivo je, da imate vsaj dva para superg in jih obuvate izmenično, tako da se lahko en par dodobra posuši, saj je suho okolje bakterijam neprijazno.
Enako velja tudi za drugo vrsto obutve.

Najboljši materiali

Stopalom najprijaznejši so naravni materiali, saj koža v njih lahko diha in se zrači. Prav tako poskrbite, da bo obutev iz vodoodpornih materialov, v njej bodo stopala vedno na suhem.

Kaj pa genetika?

Na vonj stopal vpliva tudi genetika. Nekateri so bolj podvrženi neprijetnemu vonju, vendar imajo geni pri celotni zgodbi manjšo vlogo, kot osebna higiena in primerna izbira obutve.

In še za konec

Strokovnjaka se strinjata, da je čas, ki se bliža, prijazen do stopal: "V toplejših dneh nosite odprto obutev ali še bolje, ob vsaki priložnosti lahko hodite bosi. Stik s soncem, zrakom in naravno podlago bodo poskrbeli za zdravje in lepoto stopal ter hkrati pomagali premagati neprijetne vonje."

Sicer pa upoštevajte njune osnovne nasvete: nogavice perite pri dovolj visoki temperaturi, menjavajte superge, izbirajte naravne materiale obutve in bodite dosledni pri higieni. Rezultat ne bo izostal.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: To se zgodi, če predolgo ne slečete preznojenih oblačil ali Glivice na nohtih? Mogoče jih je odstraniti na naraven način 

Morda vas zanima tudi: Male skrivnosti čudovite pedikure


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)