Kaj storiti, če imate vedno ledene dlani in stopala

Da ob stisku vaše roke drugih ne bo več vselej zmrazilo.

30.3.2017 ob 8:35

mrzlo.jpg

Vaše vedno ledene dlani so ob različnih priložnostih prestrašile že mnoge. Prav tako so vselej ledena tudi vaša stopala (na kar vas opozarja dragi, ko se zvečer privijete k njemu). Morda ste do sedaj za to krivili krvni obtok, a v resnici razlog tiči drugje.

Dr.Chirag Chauhan, kardiolog na univerzi Stanford pravi, da mrzle dlani praviloma niso posledica slabe cirkulacije, temveč slabe mikrocirkulacije, torej pretoka skozi kapilare: »Kadar vas zebe v roke ali stopala, so te drobne žilice zožane. Običajno je zadeva neškodljiva.«

Sedaj, ko poznate znanstveno razlago za vašo tegobo in veste, da srce kljub njej deluje odlično, poglejte, kako jo po nasvetih strokovnjaka omiliti.

Več uporabnih namigov najdete na Facebooku

Več se gibajte

Dolga obdobja sedenja, zlasti v hladnem prostoru, vam ne delajo usluge. V svojo rutino dodajte več gibanja, sedenje vsaj vsako uro prekinite, med njim pa migajte ter krožite s stopali in večkrat s preprostimi vajami razgibajte prste rok ter dlani.

Pravilno se oblecite

Zagotovo ste že slišali, da se je primerno oblačiti v več slojih. Res je, da ste rokavice najbrž že pospravili v omaro, a če si jih boste v mrzlih jutrih še vedno nadeli, vam kasneje ne bo treba tajati rok. Bodite pozorni tudi na stopala. Preozka obutev jim ne bo koristila, vsaj doma pa si vedno obuvajte tople nogavice ali copate, najbolje pa oboje.

Izogibajte se velikim temperaturnim spremembam

Čeprav je zima že za nami, prehod iz pretirano ogrevanega prostora na pomladni hlad vašo težavo okrepi. Prav tako kot tisti iz poletne vročine v s klimatsko napravo močno ohlajene prostore. Res je, temu se ni vedno mogoče izogniti, a tedaj, ko se iz vročega prostora podajate na mraz, si oblecite vsaj jopico. Z žepi. In ko brskate po hladilniku ali zamrzovalniku, si nadenite rokavice.

Ne kadite

Kajenje med drugim negativno vpliva tako na cirkulacijo kot na mikrocirkulacijo. Morda bi se zaradi ledenih dlani tej razvadi končno odpovedali. In še nekaj: škoduje tudi pasivno kajenje.

Na hitro se segrejte

Če opazite, da vaši prsti zaradi mraza postajajo beli, čeznje spustite toplo (ne vročo) vodo ali jih položite nekam na toplo. Lahko kar pod pazduhe.

Privoščite si masažo

Čeprav so raziskave o vplivu masaže na mikrocirkulacijo še v povojih, so bili nakazani pozitivni učinki na premagovanje ledenih nog in rok. Torej potrdite termin za vašo masažo. Saj veste, v prid zdravju.

Avtorica: M. FL.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)