Slovenka, ki si z ličili lahko povsem spremeni obraz

Že veste, kaj boste za noč čarovnic? Nekaj navdiha lahko najdete pri umetnici ličenja Daši Korpar, ki poleg lepotnih, ustvarja tudi precej grozljive videze.

24.10.2016 ob 7:00

1.jpg

Daša Korpar je umetnica ličenja, ki stoji za znamko DK Makeup. Gospodična prihaja iz vasice v okolici Ormoža, njena stran na Facebooku pa bo le pol leta od ustanovitve kmalu dosegla 5 tisoč sledilcev. Na njej objavlja različne tutoriale, navodila, kako ustvariti določen make-up, med njimi pa se najdejo tudi takšni, s posebnimi učinki. Na vseh posnetkih ustvarja kar na sebi.

Novopečena magistrica ekonomskih in poslovnih ved dela v družinskem podjetju, preostali čas pa posveča ličenju. A ne povsem vsakdanjem.

Make-up s posebnimi efekti, kot ga vidimo v grozljivkah

Način ličenja, nad katerim se navdušuje Daša, je bolj znan pod imenom SFX make-up oziroma make-up s posebnimi efekti. Odkrila ga je pred leti, ko je raziskovala različne vrste ličenj in jo je popolnoma prevzel. "Že kot otrok sem bila obsedena z gledanjem grozljivk in nasplošno grozljivih vsebin. In to se me drži že 20 let," pravi Daša.

In kako so grozljivke povezane z SFX make-upom? Že samo ime SFX oz. Special Effects pove, da imamo opravka z nekim dodatnim učinkom, ki presega spreminjanje obraznih potez zgolj s senčenjem in svetlenjem. Gre za spreminjanje človeškega videza tudi preko mej prepoznavnosti.      

"SFX make-upi poustvarjajo učinke na koži – kot so rane, ureznine, otekline, drastično spreminjanje obraznih potez –, vizualne učinke – kot je bodypainting –, 3D efekte – kot so različne dodane strukture na telesu: mehurji, videz topljenja na koži, gube ..." nam pojasni Daša.

Obvezna oprema: tekoči lateks, barve in barvne leče

In kako se jih loteva? SFX make-upov skoraj ni mogoče ustvariti brez tekočega lateksa in barv, s katerim nadgradimo videz, ki ga želimo doseči. Tekoči lateks se najpogosteje uporablja kot lepilo za dodajanje strukture kot so vata in robčki. Te nanašamo v večih slojih in s tem ustvarimo videz dodatne kože, s katero lahko prikažemo globino rane, ureznin ali celo podkožje.

Tekoči lateks ni strupen, lahko pa povzroči alergijsko reakcijo na koži. Umetnica ličenja zato toplo priporoča, da pred uporabo izdelek preizkusite na roki. Poleg lateksa in barv pa za precejšen učinek poskrbijo tudi barvne leče. Vsi izdelki so dobavljivi tudi v Sloveniji.

--> Preberi še: Noč čarovnic - Pozabite na bučo, prihajajo ananasi

Letošnjo noč čarovnic strašijo okostnjaki in zombiji

Kot pravi Daša, bosta priljubljeni maski letošnjega Halloweena okostnjak in zombie. "Obe maski sta dokaj enostavni in ne zahtevata veliko materiala. Za okostnjaka potrebuješ le belo in črno barvo ter kakšno sivo senčko za zabrisovanje ostrih linij. Za zombija pa seveda tekoči lateks, puder in nekaj umetne krvi," svetuje Daša, ki komaj čaka, da pokaže svojo novo masko.

Dobro masko dela tudi po 4 ure 

Nekaj naprednejših idej za letošnjo noč čarovnic lahko najdete v Dašinih tutorialih, a pazite, da se ustvarjanja lotite dovolj zgodaj. Masko Zombie Clown je v razmaku treh dni vse skupaj izdelovala kar štiri ure.

"Za izvedbo sem morala najprej narediti keramični odlitek svojega obraza. Za odlitek sem uporabila mavec v traku in si ga nanesla na celotno površino obraza (razen oči in nosnic), počakala, da se strdi in ga z obrazno mimiko v celoti ločila od obraza. Nato sem v mavec vlila keramični prah in pustila stati en dan, da se strdi. Naslednji dan sem odlitek ločila od mavca in ga z brusnim papirjem oblikovala v končno gladko obliko. Naslednji segment so bili zobje. Zobe sem oblikovala iz posebne plastike – ta reagira s toplo vodo, ki jo omehča za lažje oblikovanje. Zadnja je bila čeljust, ki sem jo izdelala s pomočjo lateksa in moke. Zadevo sem pustila stati en dan, da se ponovno strdi. Naslednji dan je sledilo barvanje čeljusti in nanos na obraz, ki je trajal dobri 2 uri."

Učila se je na lastnih napakah 

Daša je v svet ličenja prišla po svoji poti, kot samouk pa je prepričana, da je "kreativen človek motiviran z željo, delom in voljo".

"Nimam fancy certifikatov, kot večina mojih kolegic vizažistk. Vso znanje, ki ga imam, sem pridobila iz lastnih izkušenj, nenehnega raziskovanja trendov in nenazadnje iz veliko ponesrečenih poskusov. Prepričana sem, da imam prav zaradi teh malih nezgod in neudejstvovanja na tečajih širši pogled na ličenje in na to, kaj je sprejemljivo in kaj ni," pravi umetnica, ki ličenje označuje kot obliko ustvarjanja, ki jo lahko interpretiramo na različne načine.

"Je izraz posameznikove kreativnosti, ki se je ne bi smelo obsojati, pa naj bo videti še tako bizarno. Zato me mnenja kot so, »To ni primerno«, »To ne spada sem«, »Tega ne smeš kombinirati s tem« in »To je umetno,« pošteno razjezijo," dodaja Daša, ki prisega na raznolikost okusov.

"Vsi umetniki se srečujejo s težavami zaradi splošnega nerazumevanja umetnosti"

Ličenje s posebnimi učinki je v Sloveniji še dokaj neraziskano področje in s tem se v primerjavi z lepotnimi artisti ukvarja le kakšen odstotek. Čez lužo in na Otoku na primer, kjer se gledališke in filmske produkcije odvijajo na višji ravni, so umetniki ličenja specializirani za posebne efekte lahko prave zvezde.

Majhna država, kot je Slovenija, na tem področju seveda ne deluje v tolikšni meri, zato sta posledično manjša tudi povpraševanje in ponudba. Poleg pomanjkanja povpraševanja pa je SFX make-up umetnost, ki je Slovenci še nismo povsem sprejeli. Ali dojeli.

Downloads.jpg

"Velikokrat naletim na komentarje, kot so »Zakaj je tega treba?«, »Kaj imaš od tega?«, »Zakaj raje ne delaš nekaj miroljubnega oz. lepega?« in se včasih vprašam: Ali je to res brez pomena? Ampak se hitro zberem in ugotovim, da se vsi umetniki srečujejo s težavami zaradi splošnega nerazumevanja umetnosti. Vsi ti razlogi seveda vplivajo na poslovne priložnosti, ki jih ni veliko. A še vedno so, le poiskati jih je treba," sklene talentirana umetnica ličenja.

Avtor: Maja Fister

Foto, video: DK makeup


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)