Si po barvanju lase kmalu umijete? Napaka!

Neresnice o barvanju las. Morda vam prav katera od naslednjih stoji na poti do barve las, o kateri sanjate že celo večnost.

18.5.2018 ob 5:37

barvanje_las_micna.jpg

Vseeno je, ali že od zgodnjih dvajsetih z barvanjem prekrivate sive nitke, ali le niste zadovoljni z odtenkom, v katerega je vašo pričesko odela narava, lase si barvate. In se vsakič, ko jim spremenite barvo sprašujete, kako to vpliva na njihovo kvaliteto. Kajti o barvanju las obstaja kar nekaj mitov, ki jim ni treba verjeti. Poglejte, katera splošna prepričanja resnično ne držijo.

Mit: pobarvani lasje zgubijo volumen

Resnica: ravno nasprotno. Sestavine v barvah povzročijo, da kutikula, luskasta zunanja plast las, nekoliko nabrekne, lasje so zato videti gostejši in polnejši ter ne šibkejši in redkejši.

Mit: barve škodujejo lasem

Resnica: tega mita sicer ni mogoče popolnoma zavreči. Prepogosto barvanje z neprimernimi pripomočki res lahko škoduje lasem. A na tržišču je pestra ponudba izdelkov, ki las ne samo obarvajo, temveč jih hkrati tudi negujejo in zaščitijo pred zunanjimi vplivi ter pretirano izsušitvijo.

Mit: ko pobarvate lase, morate pobarvati tudi obrvi

Resnica: ne nujno. V resnici so kontrasti med odtenki obrvi in las dobrodošli. Zlasti, če so lasje svetlejši in obrvi temnejše.

Mit: lase lahko umijete takoj po barvanju

Resnica: preden po barvanju prvič umijete lase, počakajte vsaj 72 ur. Zakaj? Približno toliko časa lasna površina potrebuje, da se ponovno zapre in lasje vpijejo barvo. Pri umivanju je pomembno, da je voda mlačna ali mrzla, saj takšna površine las ne izsuši preveč. 

Še nekaj: vsaj dva tedna počakajte z bazenom. Pod vplivom klora, ki bo prehitro prišel v stik z barvo, se lahko zgodi, da bodo lasje spremenili odtenek v takšnega, ki vam ne bo ravno všeč.

Mit: lase lahko barvate kadarkoli

Resnica: da bi bilo barvanje v salonu ali doma kar najučinkovitejše, morajo biti lasje deloma čisti. Obloge laka, gelov ali umazanije lahko preprečijo, da bi se lasje lepo, enakomerno obarvali. Najboljši čas za barvanje je od 24 do 48 ur po umivanju. V tem času se na lasišču že izločijo naravna olja, ki varujejo pred morebitnim draženjem, lasje pa so dovolj čisti, da bodo po barvanju res takšni, kot ste si zamislili.

Mit: posebni šamponi za barvane lase so precenjeni

Resnica: investicija v kvalitetne šampone, namenjene barvanim lasem, se na dolgi rok vedno izplača. Kajti ti izdelki varujejo pred zbledelostjo, zato las ni treba tako pogosto barvati, prav tako jim zagotavljajo sijaj in dodatno vlago, ki jo barvani lasje potrebujejo.

Avtorica: M. FL., povzeto po pisanju portala Pure Wow
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)