Šest razlogov za vse redkejše lase

Večino lahko odpravite.

27.8.2017 ob 5:00

lasje_averie-woodard-319832.jpg

Brez dvoma bi vse imele lase, s kakršnimi se ponašajo manekenke in igralke v oglasih za šampone. Na žalost pa se po podatkih ameriške dermatološke akademije približno 40 odstotkov posameznic po 40. letu sooča z znatno izgubo las.

Če se vam dozdeva, da jih je tudi na vaši krtači po česanju preveč, si poglejte šest mogočih razlogov za vse manj bujno pričesko oziroma za pretirano izpadanje las.

Več uporabnih namigov najdete na Facebooku.

Pravkar ste postali mama

Se spomnite vaših gostih in močnih las med nosečnostjo? Potem, ko je na svet prijokalo dete pa se vam zdi, da vas zapuščajo, kot spomladi zapušča dlaka vašega kužka. Približno tri do štiri mesece po porodu se ženske soočijo z občutnejšo izgubo las, saj se količina hormona estrogena, ki v nosečnosti v organizmu naraste, počasi vrača v normalno stanje, kar vpliva tudi na gostoto pričeske.

A brez skrbi: to je nekaj povsem običajnega, vaši lasje se preprosto vračajo v stanje pred nosečnostjo in nedvomno ne bodo redkejši, kot so bili, preden ste zanosili.

PREBERITE še // Pozabi na ličila, to so najlepše pričeske za na plažo

Vedno jih nosite spete v čop

Tesno povezan čop, visoka figa ali ali tesno spletena kita na lase in so za lasišče precej naporni in predstavljajo stres, zaradi katerega ti s časoma začnejo znatneje izpadati. Stanje se imenuje trakcijska alopecija (ko lasje pospešeno izpadajo zaradi napačne pričeske).

Nevšečnost lahko odpravite z drugačnim načinom urejanja las, ne povezujte jih vedno na istem mestu in večkrat nosite spuščene, da si lahko po konjskem repu ali figi skupaj z lasiščem nekoliko opomorejo.

Uživate neprimerno hrano

Hrana, ki jo uživate, vpliva na domala vse procese v telesu, tudi na zdravje in gostoto las. Jedilniki, ki organizmu ne zagotavljajo dovolj vitaminov, beljakovin, železa in magnezija, doprinesejo k redčenju las.

Če opažate, da vam ti izpadajo brez očitnega razloga poskrbite, da boste uživali uravnovešeno hrano z dovolj vitamini, minerali, zdravimi maščobami in beljakovinami.

PREBERITE še // Skrivnost Brazilk za močne lase

Imate težave s ščitnico

Hipotiroza ali hipertiroza (stanji, ki označujeta prekomerno ali premajhno sproščanje ščitničnih hormonov) se pogosto odražata z izdatnejšim izpadanjem las, vplivata pa tudi na splošno zdravje in kvaliteto teh. Če so na otip slamnati ter na pogled brez življenja, vam kaj lahko nagaja ta telesna žleza.

V kolikor bo zdravnik diagnosticiral katero od omenjenih stanj, vam bo predpisal primerno zdravljenje, ob tem se bosta izboljšali tudi gostota in kvaliteta las.

Morda imajo težave tudi drugi v družini

Glede na dognanja ameriške dermatološke akademije, je med najpogostejšimi vzroki za pretirano izpadanje las pri ženskah andogenetična alopecija. Gre za podedovano nagnjenost k pospešeni izgubi las, ki se lahko deduje po moški in po ženski strani.

Če je zadeva podedovana, je s primernimi pripravki zadevo mogoče nekoliko ublažiti, žal pa ne povsem odpraviti.

Ves čas ste pod stresom

Vsakodnevna napetost na lase praviloma ne deluje neposredno, a ob kroničnem stresu se v telesu znatno poviša količina hormona kortizola, pod vplivom katerega oslabijo lasne korenine, to pa vodi v pretirano izgubo las.

Na srečo je zadeva s primernimi tehnikami sproščanja obvladljiva. Joga, meditacija, sproščanje in podobne dejavnosti, ki pomirijo dušo, tako ne vplivajo pozitivno le na počutje, temveč tudi na pričesko.

Avtorica: M. FL.
Foto: Unsplash


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)