Šest osnovnih pravil nege kože pri visokih temperaturah

Poleti je treba nego kože prilagoditi vročemu soncu visokim dnevnim temperaturam.

16.7.2023 ob 8:55 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Šest osnovnih pravil nege kože pri visokih temperaturah

Rutina nege kože se glede na letni čas spreminja. Vroči dnevi, zračna vlaga, znojenje in izpostavljenost soncu ob napačni skrbi za polt vodijo do prenekaterih kožnih težav tudi zamašenih por, temnih madežev, opeklin in drugih nevšečnosti.

Zato je poleti ključno v vsakdan vključiti rutino, s katero je vse to mogoče preprečiti. Tu je šest osnovnih pravil poletne nege kože.

Obvezen zaščitni faktor

Dermatologi se strinjajo, da je primerna zaščita kože pred sončnimi žarki daleč najpomembnejši korak skozi vse leto, poleti pa zaradi močnega sonca še bolj stopa v ospredje.

"Kremo z zaščitnim faktorjem je treba nanašati vsak dan, večkrat na dan na vsa področja, ki so izpostavljena soncu, torej na obraz, vrta, dekolte, ušesa, roke. Nanos je treba obnavljati redno, vsaj na vsaki dve uri, če se kopate ali močno znojite, še pogosteje," navaja dermatologinja Marisa Garshick.

 Evgenya Tamanenko/Gettyimages

Uporaba lahkih vlažilnih krem

Polt je treba poleti redno vlažiti.

Namesto gostih in mastnih krem so v tem letnem času priporočljive lahke vlažilne kreme s hialuronsko kislino, ki koži omogoča zadrževanje vlage v globljih slojih.

Uporaba nekomendogenih izdelkov

Zamašene pore povzročajo mozolje in ogrce, to je najlažje preprečiti z uporabo nekomendogenih izdelkov za nego polti, ki ne mašijo por in koži omogočajo nemoteno dihanje.

Čiščenje je pomembno

Glede na to, da se poleti znatneje znojimo, je priporočljivo obraz umiti večkrat na dan, zagotovo pa ga je treba temeljito očistiti zvečer, in to vse do roba lasišča - prav na ta del se pogosto pozablja.

Previdno z retinoidi

Čeprav se jim poleti ni treba odpovedati, je dobro vedeti, da je koža pod vplivom izdelkov z retinoidi občutljivejša na sončne žarke, zato je treba njihovo uporabo poleti zmanjšati in jih nanašati izključno samo zvečer.

Obvezen nežen piling

Ker se poleti več znojimo in koža izloča več maščob, se na njeni površini nabira več umazanije in odmrlih celic. Zato je dobrodošel nežen piling. Uporabite ga enkrat na teden.

Piling je lahko mehanski ali kemični, je pa res, da ga, če se boste odločili za slednjega, pri katerem se uporablja alfa hidroksi kisline (AHA), opravite zvečer pred spanjem, saj je koža po tej negi posebej dovzetna za vplive sončnih žarkov.

Povzeto po portalu InStyle

Preberite še: Med za čisto kožo na obrazu (to je način, kako ga uporabiti)

Morda vas zanima tudi: Sončna krema s kemičnim ali mineralnim filtrom: Katera je boljša in kaj izbrati


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)