Dermatologi opozarjajo: To so navade, ki najbolj škodujejo koži

Zdravju in lepoti kože najbolj škodujejo nekatere vsakodnevne in na videz povsem neškodljive navade.

17.4.2023 ob 6:10 | Foto: GettyImages | Avtor: M. FL.

 Dermatologi opozarjajo: To so navade, ki najbolj škodujejo koži

Profesionalno oko že zgolj s pogledom na kožo posameznika prepozna njegove navade in način življenja. Koža namreč izdaja nekoga, ki spi z ličili, ki spi premalo, ki stiska mozolje, ki pije premalo vode, ki kadi ... Skratka, je zelo zgovorna in v korist njenemu zdravju ter lepoti bi se morali dosledno izogibati navadam, ki ji najbolj škodujejo.

Dermatologi za Huffington post izpostavljajo, katerim.

Sledenje norim TikTok trendom

"Vsak dan vidim paciente, ki v nameri spremeniti rutino nege kože, sledijo različnim nasvetom z družabnih omrežji," je povedla dermatologinja Hysem Eldik in dodala: "Nesmiselno je verjeti, da bo rutina, ki odgovarja eni od neštetih vplivnic, odgovarjala vsem, kajti vsaka koža je zgodba zase in vsaka zahteva posebno pozornost."

Na neprimernost sledenju napotkov z družabnih omrežjih opozarja tudi estetska kirurginja Tara Adashev: "Človek ima občutek, da bolj, kot je trend na TikToku nenavaden in vprašljiv, več zagovornikov in uporabnikov ima. Nekatere smernice, ki se tam pojavljajo, so prav grozljive, vsekakor pa niso prilagojene potrebam kože posameznika."

"Ko človek misli, da ne more biti slabše, se pojavi nekaj, kar je noro, a pri mnogih sprejemljivo," je dejala tudi dermatologinja Naana Boakye, ki je imela opravka z dekletom, ki si je na obraz nanašala dezodorant. Ker je to videla na TikToku.

Vse opozarjajo na nevarnosti teh trendov in polagajo na srce, naj vsak spozna svojo kožo in nego prilagodi njenim potrebam ter ne družabnim medijem.

Pretiravanje s pilingom

Dermatologinja Courtney Rubin se zaveda dejstva, da mnogi pri negi kože verjamejo v filozofijo: malo je dobro, več je še boljše, a to ne drži:

"Številne moje pacientke pretiravajo s pilingi, naj gre za mehanske ali kemične. Prepričane so namreč, da so mozolji in druge nepravilnosti posledice dejstva, da je polt umazana, vendar pretiravanje s pilingi vse skupaj poslabša, saj se z njimi izpirajo naravne maščobe, koža teh izloča več in poviša se tveganje za akne in mozolje."

Kako pogosto pa uporabljati piling? "Enkrat največ dvakrat tedensko je za odstranjevanje odmrlih celic in drugih nečistoč povsem dovolj, pilingi vsak dan pa so vsekakor prepogosti in koži bolj škodujejo, kot koristijo."

S kolegico se strinja dermatologinja Claire Wolinsky , ki pri tem opozarja še na uporabo preveč različnih pripomočkov za nego kože:

"Velikokrat sem priča kompleksnim režimom nege, ki so sestavljeni iz preparatov z vitaminom C, retinola, sadnih kislin, in to vse v enem dnevu. To ni le stran vržen denar, takšno pretiravanje vodi tudi v draženje in druge poškodbe polti."

Bogdan Kurylo/Gettyimages

Zanemarjanje čistoče mobilnih telefonov, vzglavnikov in spalnih mask

Medtem ko so dermatologi velikokrat priče pretiravanju s čiščenjem polti, na drugi strani opozarjajo, da mnogi zanemarjajo čistočo predmetov, ki prihajajo v stik s kožo.

Marisa Garshick tako izpostavlja dejstvo, da večina ne čisti redno in dosledno svojih telefonov in umazanija, ki se kopiči na njihovih zaslonih, prihaja v stik s kožo obraza ter na njej povzroča veliko škode.

"Samo pomislite na vse bakterije, ki se čez dan nabirajo na zaslonu in takoj vam bo jasno, zakaj bi ga morali očistiti večkrat ali pa vsaj enkrat na dan."

Drugi viri nesnage, ki bi jih v korist lepe kože morali večkrat čistiti, so vzglavniki oziroma njegove prevleke. Te naj bi oprali vsaj enkrat na teden na temperaturi 60 stopinj Celzija.

Tu so še maske, ki ponoči pokrivajo predele okoli oči, kjer je koža res občutljiva in vse, kar prihaja v stik z obrazom ter lahko na njem zaradi umazanije izzove mozolje, izpuščaje in druge neprijetnosti.

Pretiravanje s prhanjem

Nič ni lepšega kot dolgo uživati v vroči kopeli ali pod sproščujočo prho, a dermatologi opozarjajo, da tudi to koži ni najbolj prijazno.

"Zlasti vroča voda s povrhnjice izpira naravne maščobe, polt zato ob dolgih prhah in kopelih postane suha, posledično se lahko na njej razvije celo atopični dermatitis," opozarja dermatolog Michael Gold in dodaja, da je hladna ali prha z mlačno vodo veliko prijaznejša opcija, takoj po njej pa na polt nanesite primeren vlažilni losjon.

Uporaba izdelkov s pretečenim rokom uporabnosti

"To je še ena velika napaka v skrbi za lepo kožo," je povedala dermatologinja DiAnne Davis in dodala:

"Izdelki s pretečenim rokom niso več učinkoviti in glede na njihove aktivne sestavine, lahko izzovejo draženje ter poškodujejo povrhnjico. Tudi izdelke, ki nimajo navedenega roka uporabnosti, je zato priporočljivo vsako sezono zamenjati z novim."

Spanje na boku

"Spanje na boku, ko obraz prihaja v stik s spalno površino, spodbuja nastajanje gub na koži obraza," svari dermatolog Luigi Polla in razkriva, da že zgolj s pogledom na kožo obraza prepozna osebo, ki spi na boku ali celo na trebuhu.

Sončenje

Dermatologinja Hadley King je presenečena ob dejstvu, da nekateri še vedno menijo, da je sončenje z uporabo kreme za sončenje povsem varno in sprejemljivo.

"Ljudje bi morali ozavestiti dejstvo, da zdrave porjavelosti ni. Porjavelost je posledica obrambe polti pred vplivi sončnih žarkov, ki na njej puščajo nepopravljivo škodo.

Res je, da kreme za sončenje v določeni meri varujejo kožo, a ko ta enkrat porjavi, ni več zdrava in je že žrtev delovanja UVA ter UVB žarkov."

Odstranjevanje kožnih znamenj doma

"K meni prihajajo pacienti, ki skušajo z domačimi postopki odstraniti pigmentne madeže ali druge kožne izrastke, kar ni le noro, je tudi izjemno nevarno početje," navaja dermatolog Brian Hibler in svari, da so razni pripravki, ki so temu namenjeni dražeči in lahko povzročijo kemične opekline ali druge trajne poškodbe kože.

Vsako odstranjevanje izrastkov ali znamenj mora potekati strokovno. Zlasti, če denimo gre za rakavo znamenje, doma ni mogoče ostraniti vseh malignih celic in škoda, ki posledično nastane, je lahko nepopravljiva.«

Zanemarjanje sončne kreme

"Ena največjih in najbolj škodljivih napak mojih strank je neuporaba sončne kreme na obrazu, kadar je zunaj oblačno," je povedala dermatologinja Reid Macellan in dodala, da je obraz pred sončnimi žarki treba ščititi redno in vsak dan, ne glede na vreme, saj koži škodljivi sončni žarki pronicajo tudi skozi oblake in na njej povzročajo gube ter druge poškodbe, v nekaterih primerih celo kožnega raka.

Dermatologinja  Rebecca Marcus izpostavlja še en vidik, in sicer, da sredstva, ki so namenjena lepotičenju in vsebujejo zaščitni faktor, praviloma ne zadostujejo za primerno zaščito pred sončnimi žarki, zato je bolje najprej na kožo nanesti kremo za zaščito pred soncem s faktorjem vsaj 30, nato pa še ličila.

Preberite še: Slovenska vizažistka razkrila napako, ki jo ženske počnejo pri izbiri pudra

Morda vas zanima tudi: Obsesija z vitaminom C: kako v resnici vpliva na kožo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)