Pridno vadite? Obvezna nega kože pred, med in po vadbi!

Da redna vadba ne bo vzrok za nečisto in nezdravo kožo, bodite pri njeni negi pozorni na nekaj malenkosti.

24.5.2019 ob 3:52

zenska_telovadba_telovadnica_micna.jpg

Vsi dobro vemo, da vadba pozitivno vpliva na fizično in psihično zdravje. Kaj pa na kožo? Kot so za Huffington post povedali dermatologi, je negi tej treba namenjati malo več pozornosti. Sicer se bodo prav zaradi vadbe na njej pojavile takšne in drugačne nepravilnosti.

Kako torej pred, med in po znojenju skrbeti za kožo?

Če je le mogoče, v telovadnico brez ličil

Pred vadbo si je najbolje očistiti obraz in z njega odstraniti vsa ličila. Kajti med telesno aktivnostjo se koža znoji, pore se odprejo, ličila lažje zaidejo vanje in jih zamašijo, posledično se hitro pojavijo mozolji. Prav tako polt pod plastmi ličil ne more dihati.


Vedno, vedno, vedno po vadbi umijte obraz

To je obvezno. Ne glede na to, ali vadite z ličili ali brez. Po vsaki vadbi temeljito očistite obraz in tako z njega odstranite ostanke znoja, kožnih maščob in bakterije.

Priporočljivo je tudi shladiti kožo in preprečiti, da bi se žilice v njej trajno razširile. Uporabite vodo in čistilni tonik s salicilno ali glikolno kislino, ki polti nudita blag piling. Na očiščeno ter pohlajeno kožo pa obvezno nanesite vlažilno kremo.


Izberite pravo brisačo

Ni vseeno, kakšno brisačo uporabljate med ali po vadbi. Čeprav so te včasih na voljo tudi v telovadnicah, raje prinesite svojo, takšno z res dobro vpojnostjo.

Kar pomeni, da med pranjem ne uporabljajte mehčalca, ker ta niža njeno vpojnost in lahko razdraži polt, po vsaki vadbi jo obvezno operite pri temperaturi vsaj 60 stopinj Celzija, da koža ne bi prišla v stik s staro umazanijo.


Lase umaknite z obraza

Če imate dolge lase, jih spnite v čop. S tem boste preprečili, da bi se maščobe z njih med vadbo prenesle na kožo in zamašile pore, hkrati vas lasje ne bodo motili pri vadbi.

Previdnost s trakovi, ki jih namestite čez čelo, ne bo odveč. Res so priročni, saj preprečujejo, da bi vam znoj tekel na oči, a imajo tudi negativno plat: pod njimi se zaradi znoja in maščob poveča možnost za mozolje.

V kolikor se svojemu nočete odpovedati potem, ko ga snamete, temeljito umijte obraz in po vsaki vadbi operite trak.


Ne dotikajte se obraza

Znoj vedno brišite z brisačo. Obraza se ne dotikajte z rokami, saj te med vadbo pridejo v stik z veliko umazanije, bakterijami in znoja tistih, ki so na izbrani napravi vadili pred vami. Zlasti to velja za vse, ki vadijo na različnih pripomočkih.

Ter seveda po vadbi pred čiščenjem obraza temeljito umijte roke.


Z ledom ublažite rdečico

Če je po uri ali dveh znojenja vaš obraz izrazito rdeč, v usta vzemite kocko ledu in jo počasi sesajte.

Na ustnem nebu se nahajajo temperaturni receptorji, ki se bodo aktivirali, pohladili obraz in rdečica z njega bo izginila.

Oboroženi s temi nasveti se lahko osredotočite na vadbo. Torej se pridno še naprej znojite, le ne pozabite potem umiti obraza.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Priporočamo tudi: To se zgodi, če po vadbi dolgo ne slečete preznojenih oblačil ali pa: Osem prepovedanih v telovadnici

Preberite še: Presenetljivo: to se med vadbo dogaja z vašo kožo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)