S temi izdelki dermatologi nikoli ne bi negovali svoje kože

Prav nekateri izmed naštetih pripomočkov za lepoto in nego so na moč priljubljeni.

1.5.2018 ob 4:50

tonik_nega_obraza_mocna.jpg

Kadar imate težave s kožo, se je pametno obrniti na dermatologa. Ta bo prepoznal vir vaše zadrege in v skladu z njim ukrepal. Pa ste se kdaj vprašali, kako ti strokovnjaki sami skrbijo za svojo polt? Nekaj odgovorov na to vprašanje so zbrali pri Huffington postu, kateremu so dermatologi zaupali, čemu svoje kože ne bi izpostavljali za nobeno ceno.

Kremam za sončenje v razpršilu

Morda se res zdijo praktične in odlična rešitev za vse, ki ne marajo nanašati losjona z rokami, a kot je povedala dermatologinja Rachel Nazarian, med strokovnjaki za kožne težave niso ravno priljubljene: "Sama nikoli ne uporabljam teh razpršil, kajti plast, ki jo ustvarijo na koži, je pretanka in zato ne nudi primerne zaščite ne glede na to, kakšna je navedena na embalaži. Polovica losjona gre v zrak, le nekaj ga pride na kožo, poleg tega ob nanosu trpi tudi nos. Tisti, ki kaj dajo nase, jih nikoli ne bi uporabljali."

Z njo se strinja dermatolog Kenneth Mark, ki tovrstna sredsva odsvetuje zlasti za uporabo na obrazu. "Če že ne morete brez njih, vsaj na obraz nanesite običajni losjon."

Olju za sončenje

Za tiste, ki radi naoljeni ležijo pod vročim soncem, imajo dermatologi slabo novico: nikar ne uporabljajte olj za sončenje, saj se ta ponašajo le z blago zaščito. "Zaščitni faktor štiri ni dovolj," opozarja Mark.

To je le en od razlogov, da jih sam nikoli ne bi uporabljal, kajti, kot je še povedal, olja zamašijo pore in tudi s tega vidika škodujejo polti.

Kremam za sončenje s kemičnim filtrom

Ko gre za kreme za sončenje, tako Nazarianova kot dermatolog Samer Jaber pravita, da so tiste s fizičnim filtrom mnogo boljša izbira od krem s kemičnim.

"V resnici ne maram sončnih krem s kemičnim filtrom. Res je, da so varne, priporočljive, a preprosto nočem, da bi se snovi iz njih vpijajle v kožo in tam povzročale morebitno draženje. Zato prisegam na sredstva s cinkovim oksidom in titanovim dioksidom, ki ustvarijo na koži fizični zaščitni sloj in delujejo tako, da odbijajo sončne žarke. Ta so nežnejša do polti, prav tako učinkovita in ob njihovi uporabi smo v manjši meri izpostavljeni kemičnim snovem," je povedal Jaber

Tonikom

Čiščenje, tonik, vlažilna krema. Trije koraki, ki naj bi jih vključevala redna rutina nege kože. A dermatologi praviloma niso naklonjeni toniku.

"Nekateri jih uporabljajo zato, ker je njihova polt mastna, vendar praviloma sploh niso potrebni. Poleg tega mnogi vsebujejo alkohol in tako stanje poslabšajo," je povedal Jaber.

Z njim se strinja Jennifer Chwalek, ki namesto tonika uporablja obrazno meglico: "Po čiščenju obraza jo nanesem nanj, nato uporabim serum z vitaminom C in vlažilno kremo z zaščitnim faktorjem."

"Res je, da obstaja veliko tonikov brez alkohola, a namen vseh je vlaženje kože pred nanosom kreme, kar je mogoče doseči tudi z običajno vodo," meni Nazarinova.

Parabenom

Parabeni se v kozmetiki uporabljajo za preprečevanje razvoja bakteriji, glivic in plesni. Najpogostejši so metil, etil, propil in butil parabeni. Ti so največkrat dodani vlažilnim kremam, pudrom in kremam, ki naj bi zavirale staranje. Čeprav je njihova uporaba pogosto predmet razprav in debat, trdnih dokazov, da so zdravju nevarni ni, se pa jim dermatologi raje izogibajo.

"Gre za nekakšno tabu temo, a če obstaja možnost, da so nevarni, zakaj tvegati?" je povedal Mark.

Nazarianova takole pojasnjuje svoj razlog za izogibanje tem snovem: "Nekatere študije so dokazale, da v resnici pospešujejo staranje. Ni sicer določeno, v kolikšni količini prinašajo negativen vpliv, vendar ne bi tvegala za nobeno ceno."

Hotelskim milom

Morda ne pomislite dvakrat, ko uporabite milo, ki vas pričaka na umivalniku v hotelski sobi, a koži ta niso ravno prijazna. Zlasti ne, če jih uporabljate za čiščenje obraza.

"S temi mili sem res previden," pravi Jaber. "Znatno izsušijo kožo, saj so praviloma zelo odišavljena. V hotel vedno prinesem svoje milo." 

Vsi dermatologi se strinjajo, da odišavljeni izdelki lahko dražijo kožo in se jim zato izogibajo.
"Moje osnovno vodilo se glasi: brez dišav. Kar diši, lahko kožo draži," je povedala Nazarianova.

Grobim pilingom

"Grobi pilingi so zame velik ne, saj lahko zaradi svoje abrazivne sestave poškodujejo polt," pravi Nazarianova in dodaja, da prisega na kemične pilinge z denimo glikolno kislino, ki nežno odstranjujejo odmrle celice in pri tem ne poškodujejo polti. Prav tako ni zagovornica suhega ščetkanja in če bi bilo po njenem, tega nihče ne bi vključeval v svojo nego.

Tudi Chwalekova ni privržena mehanskim pilingom. "Namesto njih zvečer uporabljam retinol, ki naravno odstranjuje odmrle celice. Res je, lahko bi uporabljala piling, a tako prihranim čas in zadeve poenostavim. Zelo sem zaposlena in se osredotočam na tisto, kar koži le koristi. Mehanski pilingi to niso, saj pretirano izsušijo mojo kožo."

PREBERITE ŠE // NAJMOČNEJŠA OROŽJA PROTI NEPRIJETNEMU VONJU PAZDUH ali pa NAJBOLJŠA NEGA MASTNE KOŽE

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)