Napake pri negi kože, zaradi katerih se hitreje starate

Priznati boste morali, da jih večkrat zagrešite tudi sami.

3.6.2018 ob 4:15

monstera_zenska_lepa_polt.jpg

Le kdo si ne želi, da bi bila njegova koža vedno sveža in zdrava ter na pogled dolgo mladostna. Morda ste tudi sami prepričani, da so za to dovolj dober spanec, redna uporaba kreme z zaščitnim faktorjem, krema proti staranju in dobra nočna krema, a vendar to ne bo ravno držalo.

Kajti, če ste žrtev navad, ki pospešujejo staranje, vam prej omenjeni zavezniki ne bodo v veliko pomoč. Dermatologinja Purvisha Patel je za Women's health povedala, katerim se morate v prid zdrave, sveže in mladostne kože obvezno odpovedati.

Spanju na trebuhu

"Kadar vaš obraz celo noč počiva na vzglavniku, gravitacija zmaga," pojasnjuje Patelova. Ne samo, da so ob stiku s tkanino sčasoma gubice in gube vse izrazitejše, prav tako so, kadar spite na trebuhu, vidnejši podočnjaki, saj se tekočina zaradi položaja glave nabira v tkivih na obrazu. Posledice vsega tega so zatečen obraz in izguba kolagena.

Nasvet: če želite nekoliko upočasniti staranje, spite na hrbtu. Ne samo za obraz, bolje bo tudi za vašo hrbtenico.

Nedoslednemu umivanju obraza

Presenetljivo veliko je pripadnic nežnejšega spola, ki si pred spanjem z obraza ne očistijo ličil. A prav temeljito umivanje obraza je korak, na katerega nikoli ne bi smeli pozabiti. Ne samo, ker z njim s kože odstranite ličila, temveč tudi, ker tako z nje očistite prah in drugo umazanijo, ki se na njej nabira čez dan ter vodi v kožne poškodbe.

Poleg tega dermatologinja opozarja, da si ličila vselej odstranite pred telovadbo, saj kombinacija teh in znoja koži prav nič ne koristi. Nasprotno, zapira pore ter lahko vodi v izbruhe mozoljev.

koza_micna.jpg

Pretiravanju z izdelki za nego kože

Pretiravanje s temi, pa naj gre za različne izdelke ali preveliko količino teh, je koži neprijazno. Hkrati velja namenjati pozornost kombinacijam različnih aktivnih sestavin.

"Izdelki, ki vsebujejo retinol, res preprečujejo nastanek gubic, a kadar jih kombinirate z benzoil peroksidom, ki je namenjen aknasti koži, tvegate izrazito suho in razdraženo polt," pojasnjuje Patelova in dodaja: "Kadar je koža suha, vneta in rdeča, so gube na njej izrazitejše. Raje zato uporabljajte en izdelek, ki je primeren vašemu tipu polti in s količino tega ne pretiravajte."

Uživanju premalo tekočine

"Hidratacija je pomembna. Ne zgolj v smislu uporabe primernih vlažilnih krem, temveč tudi v smislu uživanja zadostne količine tekočine," opozarja dermatologinja.

"Kadar pijete premalo, ste dehidrirani, koža pa izgublja zdrav tonus. Na kratek rok to pomeni nastanek gub na področju okoli ust in oči, na dolgega koža izgubi naravno prožnost in elastičnost, ki je ni več mogoče povrniti. Vsaj šest kozarcev tekočine naj bo torej pravilo tudi lepi in mladostni polti v prid."

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)