Razcepljene lasne konice: kako jih preprečiti, odpraviti in prikriti

Razcepljene lasne konice so neprijetno dejstvo, ki pa mu je mogoče vsaj deloma ubežati.

14.1.2019 ob 5:16

las_lasje_lasne_konice_strizenje_frizer.jpg

Razcepljene lasne konice so kot mozolji ali gube: nihče si jih ne želi nihče, a žal se večina z njimi sooča. Nekaj nasvetov, kako jih preprečiti, omiliti, pozdraviti ali prikriti, niza Cosmopolitan.

"Razcepljene lasne konice so poškodovani najstarejši deli las," je pojasnil frizer Cash Lawless, ki med drugim skrbi za pričeske zvezdnic, kot sta Belle Hadid in Kylie Jenner. "V kolikor prve znake cepljenja las ignorirate, se poškodbe na njih širijo proti lasišču in v končni fazi ni druge izbire, kot občutno krajša pričeska," je še povedal mojster, ki pa ima tudi tolažbo: " To, da so razcepljene konice pogoste ne pomeni, da se morate z njimi kar sprijazniti. Kajti s pravimi koraki jih je v resnici mogoče preprečiti in vsaj deloma prikriti."


Kako preprečiti cepljenje lasnih konic?

Previdno s krtačenjem

Presenečenje: nekaj tako preprostega in običajnega, kot je česanje in krtačenje las, lahko vodi v njihove poškodbe. Zlasti, če ste pri tem preveč agresivni. Bodite nežni do svojih las. Ti so občutljivi ter lomljivi.

Kako veste, da ste pri česanju pregrobi? Krtača ali glavnik morata skozi lase potovati neslišno. V kolikor ob česanju slišite, kako se lasje trgajo, pretiravate.

Lase vedno začnite česati pri konicah, počasi razčesavajte morebitne vozle in postopoma potujte proti lasišču. Zlasti bodite pozorni pri česanju mokrih las in pri njih vedno uporabljajte glavnike s širokimi zobmi.


Previdno s temperaturo

Temperatura, s katero sušite, likate ali drugače oblikujete lase, je pomembna. Višja kot je, bolj poškoduje njihovo površino in večje je tveganje za cepljenje konic.

Verjemite, ne potrebujete 200 stopinj Celzija ali več, da bi dosegli prave rezultate. Likalnika in kodralnika ne segrevate na več, kot na 185 stopinj Celzija.


Oblikujte le čiste lase

Kombinacija maščobe in umazanije z visokimi temperaturami likalnika ali kodralnika lasem ni prijazna. Prav tako tudi ne kombinacija regeneratorja in vročine. Zato lase po vsakem umivanju dobro splaknite in oblikujte le čiste ter suhe.


Kako se jih znebiti?

Nikoli jih ne trgajte. S tem lase dodatno poškodujete in začnejo se ponovno cepiti.
Na žalost je edini način, kako se razcepljenih konic znebiti, striženje.

Kajti kadar je las razcepljen, ga nič ne more pozdraviti. Ko torej opazite poškodovane konice, čim prej obiščite frizerja in tako poskrbite, da vam ne bo treba preveč skrajšati pričeske.


Kako jih zakriti?

Imate torej razcepljene lase. Do naslednjega obiska pri frizerju jih lahko skrijete s pravimi izdelki. Na prvem mestu so tu serumi in olja za nego lasnih konic, ki jih navlažijo, jim pričarajo bolj zdrav videz in vsaj nekoliko skrijejo poškodbe.

Uporabljate šampone, regeneratorje in razpršila, ki vsebujejo aminokisline, katere dodatno nahranijo lase in ublažijo vidnost razcepljenih konic.


Uporabljajte maske

Maske za lase so dobrodošle vedno, zlasti pa tedaj, ko vas pestijo suhe, poškodovane in razcepljene konice. Cash priporoča masko iz kokosovega olja, ki jo nanesete na lase, jih zavijete v toplo krpo in počakate pol ure ter jih nato temeljito umijete in iz njih, preden jih začnete oblikovati, res dobro sperete vse ostanke maske, šampona in regeneratorja.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Prvi sivi las! Kako ukrepati? ali pa Tako pozimi najbolj škodujemo svojim lasem

Priporočamo tudi: Priznani frizerji: "Tega nikoli ne bi počeli s svojimi lasmi"


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)