Priljubljen izdelek, ki žal pospešuje izpadanje las

Če imate težave z izpadanjem las razmislite, ali bi še uporabljali gel za oblikovanje pričeske.

14.11.2021 ob 5:15 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Priljubljen izdelek, ki žal pospešuje izpadanje las

Vse redkejši lasje so težava, s katero se prej ali slej sreča večina. Včasih gre za posledico hormonskih sprememb, drugič ima prste vmes genetika, tretjič so za vse kriva leta.

Dejstvo pa je, da velikokrat pomembno vlogo v celotni zgodbi igrajo nega las ter preparati, ki jih uporabljamo za oblikovanje pričeske.  

Strokovnjaki s tega področja so tako domala enotni glede določenega izdelka, ki se je znašel visoko na lestvici povzročiteljev pretiranega izpadanja las. To je … gel za oblikovanje pričeske.

Vseeno je, s kakšnim namenom ga uporabljate: ker hočete z njim doseči popolno prilagajanje las lasišču oziroma tako imenovan moker videz ali ker bi radi ukrotili le tista pramena, ki neubogljivo bežijo po svoje, z njim nikar ne pretiravajte. Zlasti, če vam izpadanje las že povzroča težave.

Oslabi lasne korenine

Kajti, kot je za portal SheFinds povedala strokovnjakinja za nego las Ghanima Abdullah: "Nanašanje lepljivih kemikalij na lase pomeni, da te prej ali slej pridejo v stik z lasiščem, natančneje z lasnimi mešički. S tem se zmanjša dotok zraka do njih, posledično lasne korenine oslabijo in lasje hitreje izpadejo." A zgodba se tu ne konča: "Ker snovi iz gela zamašijo lasne mešičke, nov las ne more zrasti."

In naprej: "Dejstvo je, da so v večini komercialnih gelov prisotne kemikalije, denimo ftalati in parabeni, ki škodujejo lasem in zdravju na sploh. Te snovi lahko preidejo skozi povrhnjico v notranje plasti kože in poškodujejo celične membrane na lasišču. Parabeni so ob tem znani kot motilci delovanja žlez z notranjim izločanjem, kar pomeni, da motijo ravnovesje hormonov in tudi s tega vidika slabo vplivajo na zdravje ter gostoto las," kolegico dopolnjuje Adina Mahalli.

V nobenem primeru ne pretiravajte

Če torej redno uporabljate gel za lase, razmislite o zdravju in lepoti prijaznejših izbirah, kot so kreme in paste za lase ali, še bolje, naravna olja za nego in oblikovanje.

V nobenem primeru pa ne pretiravajte in se prepričajte, da izbrani izdelek ne vsebuje parabenov in ftalatov.

Preberite še: Najboljša hrana za goste lase

Morda vas zanima tudi: Pet odličnih trikov, ki preprečujejo mastenje las


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)