Kaj nam povejo lasje?

Lepi in sijoči lasje so znak zdravja, morebitne lepotne napake pa lahko razkrivajo globlje zdravstvene težave.

12.8.2020 ob 5:50 | Foto: GettyImages | Avtor: A. J. (revija Suzy)

Kaj nam povejo lasje?

Lasje si vse zapomnijo in ničesar ne odpuščajo, v njih ostajajo sledi okolja, v katerem živimo oziroma v katerem se gibljemo, našega načina prehranjevanja in sploh vsega, kar vnesemo vase. Nič čudnega torej, da se pomembne spremembe v telesu pogosto opazijo tudi na njih. Po kakovosti las lahko preverimo, kakšno je naše trenutno zdravstveno stanje, in obratno – težave z lasmi lahko rešimo tako, da se spopademo z zdravstveno nevšečnostjo, ki jih povzroča.

Suhi in pusti

Suhi in pusti lasje so največkrat posledica uporabe preveč agresivnih sredstev za barvanje ali nego. Pomanjkanje leska je lahko povezano tudi s hormonskim neravnovesjem, jemanjem določenih zdravil, boleznimi ščitnice ter pomanjkanjem cinka ali železa.

Prezgodaj posiveli

Če začnejo siveti pred 30. letom, govorimo o predčasnem sivenju, razloge zanj pa velja preveriti pri zdravniku. Lahko je povezano z vitiligom oziroma izgubo kožnega pigmenta, slabim delovanjem ščitnice ali pomanjkanjem vitamina B12. Na prezgodnje sivenje vpliva tudi življenjski slog – obstaja denimo povezava med kajenjem in sivimi lasmi.

Tanki lasje

Redčenje je lahko znak različnih vrst alopecije. Povzročijo ga lahko tudi spremembe v prehrani ali pomanjkanje nekaterih vitaminov.

Pomanjkanje leska je lahko povezano s hormonskim neravnovesjem.

Srbeče lasišče

Običajno je za srbeče lasišče kriv stres, stanje pa je lahko povezano s seboroičnim dermatitisom ali vnetjem lasišča. V nekaterih primerih srbenje lahko povzročijo posebna kožna stanja, zato velja zdravje lasišča preveriti pri dermatologu.

Dolgotrajno izpadanje las

Občasno močnejše izpadanje ni nevarno, zgodi se, kadar smo nekaj časa pod stresom ali ko se menjajo letni časi. Če pa izpadajo dlje in brez prestanka, gre lahko za znak resnejših težav. Razlogi so lahko genetski, hormonski, prehranski, lahko gre za posledico jemanja zdravil. Včasih je izpadanje las znak obolelosti notranjega organa. Vsekakor se, če stanje traja dlje, oglasite pri osebnem zdravniku.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)