Pravila za lepe lase, ki jih mora poznati vsaka

Sijoči lasje so posledica zdrave prehrane in dobrega spanca, a nega je tista, ki je najpomembnejša.

7.3.2015 ob 9:30

shutterstock_188544620.jpg

Vrhunska frizerka Halli Bivona je za spletno stran Byrdie delila nekaj osnovnih pravil o negi las, ki bi jih po njenem mnenju morala poznati vsaka ženska. Ima nasvete o umivanju, balzamu, uporabi ravnalnika in kodralnika pa tudi o striženju in barvanju.

Kolikokrat na teden umivati lase

Občutljivi in krhki lasje: Vsak drugi dan ali na dva dni. Tako ne bodo preveč mastni, a bodo še vedno proizvajali lastna naravna olja, ki ščitijo lase.
Srednje grobi do grobi lasje: Na tri dni ali enkrat na teden. Debelejši lasje potrebujejo dlje časa, da vpijejo svoja naravna olja, zato Bivona priporoča, da jim enkrat na teden privoščite še dodatno balzamiranje – masko, ki jo na laseh pustite učinkovati vsaj 15 minut pred izpiranjem.
Poškodovani lasje: Frizerka svetuje umivanje glede na teksturo, a balzam, ki ga pustite delovati čez noč, je nujen. Lase si spnite tako, da vas pri spanju ne bodo motili, nato pa čeznje poveznite kopalno kapo. Toplota vašega lasišča bo ugodno vplivala na delovanje balzama, saj bo tako bolje prodrl v lase.

Koliko šampona uporabiti

Za lažjo predstavo Bivona predlaga velikost dveh kovancev za en evro, enako velja za balzam. Slednjega na lasišče nanesite od konic do korenin in pustite, da učinkuje nekaj minut. Dobro izpiranje je zelo pomembno, saj vpliva na dobro fen pričesko. Izpiranju zato raje namenite minuto več.

Kdaj obiskati frizerja

Dolžina do ramen ali krajše: Če hočete vzdrževati to dolžino, morate frizerja obiskovati na štiri do šest tednov.
Daljše od ramen: Strizite se vsakih osem tednov.
Dodaten nasvet frizerke: "Izogibanje frizerju zaradi želje po čim daljši pričeski je nespametno, saj lahko s tem naredite več škode kot koristi. Razcepljeni lasje se sčasoma, če jih ne postrižete, širijo navzgor, kar lahko povzroči še več škode. Da bi se izognili temu, se postrizite vsaj enkrat na sezono."

Ravnalce in kodralnike uporabljajte zmerno, saj lahko pogosto uporaba precej poškoduje lase.

Kdaj se izogibati uporabi ravnalnika ali kodralnika

Bivona pravi, da lahko toplotne izdelke za oblikovanje pričeske uporabljate nekajkrat na teden, a nikakor ne vsak dan, saj lahko to lase trajno poškoduje. Zelo priporoča zaščitno sredstvo, ki ga na lase popršite pred uporabo teh izdelkov.

Kako pogosto obnavljati barvo

Ob enem odtenku: Na vsake štiri tedne.
Ob pramenih: Na vsake šest do osem tednov.
Dodaten nasvet frizerke: "Osebno so mi všeč prameni z rahlim narastkom, saj pričeska tako dobi malo več kontrasta. Poleg tega si lahko lasje malce odpočijejo od barvanja."

Avtorica: B. G.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)