Imaš mastno kožo? Na te razloge najbrž še nisi pomislila

Če je vaša koža kljub redni in dosledni negi premastna, poglejte najpogostejše razloge za pretirano delovanje žlez lojnic.

20.4.2021 ob 5:40 | Foto: Evgenya Tamanenko/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Imaš mastno kožo? Na te razloge najbrž še nisi pomislila

Kožna maščoba oziroma maščoba, ki jo izločajo žleze lojnice, ima svojo funkcijo in namen. Polt namreč varuje pred izsušitvijo in zunanjimi vplivi ter ji hkrati zagotavlja mehkobo in prožnost.

Težava nastane, kadar omenjene žleze izločajo preveč maščobe. Rezultat tega je vedno mastna polt intenzivnega sijaja. Razlogi za prekomerno delovanje lojnic so različni, Miss7 pa niza nekaj na prvi pogled neobičajnih, a še kako verjetnih.

Prepogosto umivate obraz

Prav ste prebrali. Tudi preveč umivanja lahko škoduje koži. Zlasti, če pri tem uporabljate agresivne preparate, ki s povrhnjice izpirajo naravno maščobo, s čimer silijo lojnice k pospešeni proizvodnji te.

Povsem dovolj je, da obraz temeljito umijete zjutraj in zvečer ter pri tem uporabljate nežne izdelke s koži naravno pH vrednostjo.

 

Uporabljate napačen tonik

Če uporabljate tonik za nego obraza, dobro preverite njegove sestavine in izberite takšnega brez alkohola.

Kajti alkohol agresivno izpira kožno maščobo, posledično je žleze lojnice proizvajajo in izločajo preveč.

Ne nanašate vlažilne kreme

Ker vas je strah, da bi se koža po nanosu kreme svetila še bolj kot običajno, izpuščate vlaženje obraza, kar žal vodi v ravno nasproten od pričakovanega učinka.

Koža, čeprav tega morda ni videti, vedno potrebuje dodatno vlago. O tem, kakšna krema vam, če imate res mastno polt, najbolj odgovarja, se je najprimerneje posvetovati s kozmetičarko.

Radi ste na močnem soncu

Sonce koristi koži, saj v njej spodbuja nastajanje vitamina D. Vendar pretiravanje z izpostavljanjem sončnim žarkom vodi tudi v pretirano delovanje žlez lojnic in s tem v mastno polt. Zato s sončenjem nikoli ne pretiravajte.

In še en napotek: ne glede na to, kakšno vreme je zunaj in v katerem letnem času smo, polt pred soncem vedno zavarujte s primerno kremo.

Preredko perete posteljnino

Morda sploh niste pomislili, da bi lahko bila posteljnina, ali natančneje vzglavniki, krivi za mastno kožo obraza.

A dejstvo je, da se na tkaninah, na katerih počiva obraz, nabira veliko maščob, odmrlih celic in druge umazanije, ki se ponoči prenaša na polt in povzroča njeno pretirano mastenje.

Da bi se temu izognili, redno perite rjuhe. Kar pomeni, vsaj enkrat tedensko.

Preberite še: Ceramidi – ovojnica, ki nas ščiti

Morda vas zanima tudi: Vtiranje ali tapkanje: Kateri način nanosa kreme zagotavlja najlepšo polt


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)