6 najpogostejših vprašanj o problematični koži

Imaš težave z aknami in mozolji, je tvoja koža suha, mastna? Se ti pojavljajo lišaji in druge nevšečnosti, pa še nimaš odgovora na vsa vprašanja o tem, zakaj se ti to dogaja in kaj lahko storiš, da se stanje izboljša?

21.11.2018 ob 7:00

problematicna_koza.jpg

Zdaj je konec čakanja. Mateja Lisjak, dr. med., specialistka dermatovenerologije, je odgovorila na nekaj najpogostejših vprašanj o problematični koži. Odgovori ti bodo v pomoč pri lajšanju težav s kožo in uporabi primernih kozmetičnih izdelkov zanjo.

Kako čistiti kožo, ki je nagnjena k aknam?

Takšno kožo je treba čistiti redno zjutraj in zvečer. Obraz najprej umijemo z mlačno vodo, potem pa na še vlažno kožo nanesemo kakovosten in učinkovit čistilni gel za mastno in k aknam nagnjeno kožo, ki jo globinsko očisti.

Geli za čiščenje mastne in aknaste kože, kot je Vichy NORMADERM, vsebujejo luščilne učinkovine, ki s kožne povrhnjice odstranijo odvečne poroženele celice in maščobo, ki jo čezmerno izločajo lojnice oseb z mastno kožo in aknami. Učinkovit čistilni gel za aknasto in mastno kožo vsebuje tudi naravne učinkovine, ki razdraženo kožo pomirijo in navlažijo; koža pa se pri tem ne sveti več.


Ali obstaja hitra rešitev proti mozoljem?

Hitre rešitve zdravljenja aken ni, tako kot ni hitrega zdravljenja drugih oblik kožnih težav. Potrebni sta potrpežljivost in doslednost pri rednem čiščenju aknaste kože zjutraj in zvečer ter nato pri redni negi z učinkovitimi in kakovostnimi kremami za nego mastne in aknaste kože z učinkovinami, ki odstranijo odvečne poroženele celice in loj, pomirijo razdraženo kožo, jo navlažijo in nahranijo; ob tem pa se koža ne sveti več. Takšna je na primer krema proti nepravilnostim, ki polepša kožo, Vichy NORMADERM.

Vsebuje tudi učinkovine, ki preprečujejo razrast mikrobov v koži in s tem preprečijo razvoj vnetja in nastanek temnih lis, ki so običajno posledica izzvenelega vnetja dela kože okoli predhodno vnetega mozolja oz. akne. Tako je zdravljenje aken učinkovitejše in hitrejše, ten kože pa enakomernejši, brez izrazitejših posameznih temnih lis.

Če so akne blažje oblike, včasih zadostuje že redna uporaba dermatološke kozmetike za zdravljenje in nego. V primeru hujših oblik pa je treba obiskati dermatologa. Vsekakor pa bo redna uporaba ustreznih čistilnih gelov in negovalnih krem zjutraj in zvečer po navodilih pripomogla k hitrejšemu in učinkovitejšemu zdravljenju z zdravili.


Ali lahko uporabljam puder, če imam akne?

Puder lahko uporabljate, če imate akne, vendar morajo biti dermatološko testirani in prilagojeni vašemu tipu kože. Posebej naj bodo namenjeni osebam z mastno in aknasto kožo z lahno podlago, ki vsebuje mineralne pigmente različnih tonov, ki prekrijejo nepravilnosti, hkrati pa vsebujejo kakovostne naravne zdravilne učinkovine, ki učinkovito zdravijo nepravilnosti v koži; jo negujejo, navlažijo, nahranijo in ji odvzamejo odvečen nezaželen lesk.

Koža je po nanosu ustreznega pudra gladka, primerno čvrsta in enakomerno pigmentirana. Tako kakovostni pudri, namenjeni aknasti koži, kakršen je DERMABLEND 3D CORRECTION iz Vichyja, nepravilnosti na koži tudi zdravijo in prispevajo k učinkovitosti in času zdravljenja. Zelo pomembno je, da puder nanesete na očiščeno kožo in ga po vsakem nanosu odstranite z ustreznim čistilnim gelom in mlačno vodo.


Kakšna je razlika med aknami in mozolji?

Mozolji so zelo širok pojem in jih vidimo pri različnih kožnih boleznih. Na koži so vidni kot različne bunčice in gnojni mehurčki. Lahko se pojavljajo povsod po telesu pri različnih starostih in imajo različne vzroke.

Za akne so značilni mastna koža, neredko tudi mastni lasje; ogrci, ki so razširjeni dlačni folikli, napolnjeni z lojem, poroženelimi celicami in mikrobi. Ko se pridruži še vnetje, se na koži pojavijo tudi mozoljčki v obliki rožnato rdečih bunčic in gnojnih mehurčkov. V hujših primerih se razvijejo ciste in vozlički.

Brez vidnih ogrcev na koži ne moremo govoriti o aknah. Običajno se pojavljajo na obrazu, ramenih, hrbtu in prsnem košu v adolescenci in približno do 25. leta izzvenijo. Redkeje se pojavijo tudi v odrasli dobi.


Ali so moji mozolji povezani s hormoni?

Na to vprašanje vam lahko natančno odgovori dermatolog, ki pozna vzrok zanje.
Če so vaši mozolji posledica aken, so povezani s hormoni. Lojnice nekaterih oseb so bolj občutljive za androgene hormone, zato se tudi akne pojavijo v puberteti, ko se raven hormonov poveča, in nato običajno izzvenijo do približno 25. leta.


Zakaj se mi akne pojavljajo v odrasli dobi?

Akne se v odrasli dobi lahko pojavijo zaradi različnih vzrokov, kot so:

 - neustrezna mastna in okluzivna kozmetika, ki ni primerna za določen tip kože,

 - zdravilne kreme, ki vsebujejo hormone nadledvične žleze (t. i. kortikosteroide) zaradi zdravljenja neke druge kožne bolezni,

 - nekatera zdravila (npr. nekateri hormonski kontraceptivi, veliki odmerki vitamina B in D, biološka zdravila …)

 - anabolni steroidi – zaradi želje po hitrem pridobivanju mišične mase,

 - hormonske nepravilnosti, zaradi katerih je primeren pregled pri endokrinologu in ginekologu, saj so lahko znak resnejših bolezni, npr. policističnih jajčnikov in različnih tumorjev.

Brez skrbi! Z NORMADERM gelom za globinsko čiščenje problematične kože, NORMADERM nego proti nepravilnostim, ki polepša kožo, in korektivnim pudrom DERMABLEND 3D CORRECTION boš težave ublažila in svoji koži zagotovila nego, ki si jo zasluži.


Avtor:
promocijsko sporočilo
Foto: Getty Images in Vichy


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)