Osem razlogov za mastne lase, ki jih zakrivimo same

Priznati boste morali, da verjetno počnete te napake.

18.3.2018 ob 5:50

lasje_ThinkstockPhotos-513367092.jpg

Veliko je takšnih, ki bi si morali lase umivati skoraj vsak dan. Kajti ti se hitro zmastijo in zato kvarijo pričesko. A da bi se težave končno otresli, se je z njo treba spopasti pri koreninah in prepoznati razloge za mastne lase. Tu je nekaj manj očitnih, ki so velikokrat krivi za to, da jih morate že drugi dan oprati ali jih speti v čop.

Pogosto se dotikate las

Kot ni priporočljivo, da so vaše roke kar naprej nekje na obrazu ni dobro, da se te pogosto dotikajo las. Kar tako, kadar ste živčni, se dolgočasite ali vam je to že prišlo v navado. S tem se namreč umazanija in maščobe z rok prenašajo nanje, posledica je jasna. Tudi to, da vam dragi vsak večer zmasira lasišče, ni najbolj priporočljivo. Res je, prija, a zjutraj s svojimi lasmi ne boste zadovoljni.

Pretiravanje z umivanjem

Ko so lasje mastni, jih umijete. En dan so čisto spodobni, naslednji dan že obupujete in znova ste pod prho. S tem se ujamete v začaran krog, ki vodi v vse bolj mastne lase. Kajti med umivanjem se z lasišča spirajo naravna olja, to se izsuši, lojnice pa se trudijo izgubljeno maščobo nadomeščati ter jo zato pospešeno izločajo. Zato ne pretiravajte, lase si umijte dvakrat, največ trikrat na teden. Hvaležni vam bodo in tudi vi njim.

Preveč regeneratorja

Previdno z njim. Morda ni primeren za vaše lase in se lasišče nanj odzove s pretiranim izločanjem maščob. Ali ste površni pri njegovem izpiranju, kar je še en razlog za mastne lase. Za konec: ne nanašajte ga na cele lase, temveč samo na konice, kajti prav te so tiste, ki potrebujejo dodatno nego. In ne pretiravajte s količino.

Prepogosto krtačenje

Prav je, da redno in temeljito krtačite lase, a pretiravanje s krtačenjem spodbuja izločanje maščob na lasišču, te se prenesejo po celi dolžini in lasje se zato hitreje zmastijo.

Vaša krtača je umazana

Na površini krače se kopiči vsa mogoča umazanija. Od ostankov izdelkov za urejanje pričeske do prahu, maščob in še bi lahko naštevali. Vse to se med krtačenjem vedno znova prenaša na lase, posledično se ti se hitro umažejo in zmastijo. Da bi se temu izognili, svojo krtačo redno čistite.

Vaša krtača je polna las

V krtačo ujeti lasje se ne zdijo velika grožnja, a če so vaši mastni (kar so, sicer tega ne bi brali), se maščobe z njih prenašajo na čiste lase in prav to je razlog, da jih morate pogosto umivati.

Nanašate napačne izdelke

Morda svoje lase umivate s šamponom, ki jim ne odgovarja ali uporabljate druge izdelke, na katere se lasišče odzove s pretiranim izločanjem maščob. Izbirajte lažje formule, primerne šampone in sledite načelu: manj je več, ter šampon in regenerator res temeljito splaknite z las.

Lasišče potrebuje temeljito čiščenje

Različni izdelki za nego in oblikovanje las, med njimi suhi šampon, pena, lak se s časoma nakopičijo na lasišču, to se pred njihovim učinkom skuša zavarovati s pretiranim izločanjem maščob. Lasišču vsaj enkrat na teden privoščite temeljito čiščenje s čistilnim šamponom ali pilingom. Zdravo lasišče je namreč prvi korak do prav takšnih in zato lepih las.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)