Nova tetovaža? Na to morate biti pozorni!

Če ste se odločili trajno poslikati svojo kožo poskrbite, da boste svojo novo tetovažo primerno negovali.

25.10.2018 ob 4:08

tetovaza_salon_zenska_roka_micna.jpg

Končno ste dočakali jeseni. Ne zato, ker poletja ne bi marali, temveč, ker ste se odločili, da si boste tedaj, ko sončni žarki ne bodo več dosegli vseh kotičkov telesa, omislili tetovažo. Jesen je kot nalašč za takšen podvig, kajti do takrat, ko boste naslednje poletje novo pridobitev razkazovali, se bo že zacelila in sonce ji ne bo več škodovalo. Sedaj, ko ste ponosna lastnica nove kožne poslikave, jo pravilno negujte. Kako, svetuje Cosmopolitan.

Upoštevajte nasvete mojstra tetovaž

Nekateri so splošni, drugi specifični za vašo poslikavo. Zapomnite si vse  napotke ter priporočila mojstra, ki je izdelal vaš okras in jim doma vestno sledite.

Po nekaj urah nežno umijte tetovažo

V večini primerov je treba obliž, s katerim je vaša tetovaža zaščitena, na njej pustiti od dveh do petih ur. Nato ga odstranite in tetovažo umijte z mlačno vodo z dodatkom blagega tekočega mila.

Nanesite vlažilno kremo

Na očiščeno in suho poslikano kožo nanesite vlažilno kremo brez vonja, kot je Bepanthen. Tetovažo lahko pustite odkrito ali jo znova prelepite z zaščitnim obližem (odvisno, kako so vam svetovali v studiu), umivanje in nanos kreme pa ponovite tri do petkrat na dan.

Tetovaža naj bo čista in suha

Vsaj mesec dni pazite, da se tetovaža ne bo preveč močila. Prhanje je sprejemljivo, namakanje v kopeli ni. Če je tetovaža na mestu, kjer prihaja do tesnega stika z oblačili, jo prelepite z zaščitnim obližem.

Izogibajte se neposredni sončni svetlobi

Sveže poslikave ni primerno izpostavljati neposrednemu soncu, saj je obarvana koža dovzetnejša za poškodbe, ki jih lahko povzročijo sončni žarki. Zato svojo, če je na mestu, ki ga lahko doseže sonce, zavarujte z zaščitnim faktorjem ali primernim obližem.

Bodite potrpežljivi

Čas celjenja je odvisen od načina izdelave tetovaže in njene velikosti. Traja lahko od tedna dni, kar velja za manjše, do pol leta pri večjih poslikavah. Upoštevajte nasvet mojstra in skrbite, da bo poslikava čista, suha ter se izogibajte nanosu abrazivnih izdelkov za nego kože.

Ne praskajte

Ko se bo poslikana koža celila, bo področje, kjer je tetovaža, lahko srbeče, vendar ga nikoli ne praskajte. Občutek bo prisoten največ dva tedna. V kolikor tedaj ne bo izginil, se bo pojavil izpuščaj, oteklina ali celo krvavitev ter bo koža na otip topla, poiščite zdravniško pomoč. Okužbe med tetoviranjem in alergije na barvo so sicer redke, niso pa povsem izvzete.

Popravke ali dopolnitve si privoščite v studiu

Če se je določenih področjih barva izgubila ali tetovaža nima prave oblike, se vrnite v studio. Do popravkov ste upiravičeni brez plačila, vendar z njimi počakajte približno šest tednov.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: 7 vprašanj o zdravju, ki jih moraš zastaviti svoji mami ali pa 7 težav z intimnim zdravjem, ki jih ne smete spregledati


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)