Najpogostejši razlogi za zamašene pore

Posledice so res nadležne.

29.3.2018 ob 1:30

mozolji_micna.jpg

Ogrci, milije in kar je najhujše, akne ter mozolji, vsi ti se pojavijo zaradi zamašenih kožnih por. Slaba novica je, da se je tem dokaj težko izogniti. Kajti na kožne pore vplivajo številni dejavniki. In tolažilna vest: drži, da vsem ni mogoče ubežati, nekaterim pa vendarle lahko. Poglejte štiri največje krivce za nečisto polt ter kako premagati njihove vplive.

Onesnažen zrak

Že sama misel na zrak, ki ga dihamo v mestih, je grozljiva. V njem je resnično prisotnih veliko delcev, ki se vanj sproščajo zaradi izpušnih plinov, industrije in drugih dejavnikov, ki onesnažujejo okolje. Drobni delci se nalagajo na polt in zapirajo pore ter s tem ovirajo dihanje in naravno čiščenje kože. A ne zgolj onesnažen zrak, k nečisti koži pripomore tudi nezdrava prehrana s premalo tekočine in preskromno gibanje, pišejo na portalu Beauty and Tips.

Kaj lahko storite? Za začetek spremenite svoje prehrambne navade. To je nasvet, ki ga boste slišali ob vsaki kožni težavi. Karkoli roma v vaša usta in na splošno slog življenja, se s časoma odraža na polti. 

Drugi korak je redno čiščenje obraza. Četudi ne nosite ličil, naj to postane vaša navada. Izberite svoji koži primerne preparate ali se po pomoč zatecite k naravi. Odlične učinke ima peteršiljev tonik: šopek peteršiljevih listkov potopitev vrelo vodo, počakajte, da se ohladi, v tekočino namočite krpo in z njo s kože očistite vse, kar se je čez dan na njej nabralo.

Kozmetični pripomočki

Kot zatrjujejo dermatologi, povprečna ženska vsako leto preskusi od pet do deset novih kozmetičnih izdelkov. Kar je veliko. Pogosto menjavanje negovalnih preparatov, pretiravanje z njimi in različne kombinacije (ob širih različnih proizvodih se bodo mozolji posušili hitreje, kajne?) imajo ravno nasproten od pričakovanega učinka.

Kaj storiti? Koža potrebuje čas, da se na določen izdelek privadi in se nanj primerno odzove. Če torej po tednu dni ni pričakovanega učinka, še ne kupujte nove kreme. Razen, če kožo draži, počakajte vsaj mesec ali dva in se resnično prepričajte, da vaša ni prava. Poleg tega je pretiravanje s kremami, serumi in losjoni za kožo preveč stresno, na kar se odzove, da uganili ste, z zamašenimi porami ter mozolji.

Tu še ličila. Ne glede na to, kako nevpadljiv je vaš make up, nikoli z njim ne smete spati. Redno in dosledno ga zvečer odstranjujte. Bodite natančni, sicer boste kmalu žrtev izdatno zamašenih por, saj koža pod plastmi ličil ne bo mogla dihati. Prav tako podnevi ne pretiravajte z ličenjem in vsaj občasno svoji polti privoščite zaslužen oddih.

pore_micna.jpg

Odmrle kožne celice

Kožne celice se neprestano obnavljajo in medtem, ko se tvorijo nove, stare odmirajo ter se kopičijo na površini kože. Te s časoma na njej ustvarijo tanek sloj, ki zamaši pore. Odmrle kožne celice sicer ne bodo povzročile mozoljev, so pa pomemben dejavnik pri nastajanju miliji in tistih zoprnih črnih ogrcev.

Kako to preprečiti? Znova je tu redno in dosledno umivanje ter negovanje polti s primerno vlažilno kremo. Tudi pilingi so pri tem v učinkovito pomoč. Vendar ne glede na to, kakšne boste izbrali, kupljene ali tiste iz domače delavnice, z njimi ne pretiravajte. Uporabite jih enkrat, največ dvakrat tedensko. Priporočljive so tudi parne kopeli, saj se zaradi njihovega vpliva odprejo pore in jih je lažje očistiti.

Sebum

Kadar sebum, oziroma kožna maščoba, združi moči z odmrlimi celicami so rezultat znatno zamašene pore ter tudi akne in mozolji. V koži obstaja nešteto drobnih lojnih žlez, ki skrbijo za primerno vlažnost ter elastičnost polti. S tem namenom izločajo maščobo. Ta na površje kože prihaja skozi pore, nanjo pa se lepi umazanija iz okolja.

Če obraza ne čistite redno, se kombinacija nalaga in nalaga, kam to vodi, pa je že povsem jasno. V kolikor se temu pridružijo še bakterije, vse skupaj izbruhne v obliki mozoljev. Prav prisotnost bakteriji je tista, ki zamašene pore in ogrce ločuje od aken in mozoljev. Na koži živi veliko mikroorganizmov, vsi niso škodljivi, nekateri pa vendarle povzročajo zmedo in neprijetne posledice.

Kaj storiti?  Pred vami je še en odgovor na vprašanje, zakaj je tako pomembno redno čistiti površino obraza in drugih delov telesa. Le tako lahko žleze lojnice in pore dobro opravljajo svojo nalogo. Prav tako je ključno vlaženje polti. Če boste pustili, da se bo ta pretirano izsušila, bodo lojnice izločale več kožne maščobe, da bi nadomeščale izgubljeno vlago, kar v končni fazi ni dobra novica.

Danes te na MIČNI čakajo še te ZANIMIVE vsebine:

Skodelica, s katero lahko seksate tudi v času menstruacije

Masha Mazi: Mlada oblikovalka, ki si želi s svojimi objavami razbijati tabuje

Blišč in beda modnega sveta: oblikovalec razkriva, zakaj je po oskarjih v minusu

Sedem odličnih roadtripov za podaljšan konec tedna

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)