Kaj so milije in kako jih je mogoče odstraniti

Spominjajo na mozolje, a z njimi nimajo nič skupnega.

6.3.2018 ob 8:25

milje_ThinkstockPhotos-896068834.jpg

Običajno jutro. Potem, ko si osvežite obraz in ga pripravite na ličenje, nenadoma ob podrobnem pogledu v ogledalo opazite drobne izbočene pikice na svojih vekah. Kaj za vraga je to, se vprašate. To niso mozoljčki, to so milije, ki so presenetljivo pogoste in jih je na srečo mogoče odpraviti. Kako, je za Pure wow pojasnila dermatologinja Whitney Bowe.

PREBERITE še // Dejstva o ličenju, ki jih mora do tridesetag osvojiti vsaka

S čim imate opravka?

"Milije niso mozoljčki, čeprav spominjajo nanje. Nastanejo, ko odmrle kožne celice in keratin ostanejo ujeti pod površino kože. Zakaj do tega pride, ni povsem pojasnjeno, niso pa vzroki zanje enaki, kot za akne. Niso torej posledica delovanja bakteriji, vnetji ali hormonskih sprememb. K nastanku lahko privede izpostavljanje soncu, saj koža pod vplivom sončnih žarkov postane groba, odmrle celice zato težko pridejo na njeno površino in od tam izginejo. Lahko so tudi posledica nedoslednega čiščenja polti, uporabe težkih krem, dokajšnjo vlogo pri njih igra dednost. Zanje so dovzetni vsi, ne glede na tip polti, zelo pogoste so pri otrocih in čeprav se lahko pojavijo kjerkoli na obrazu, so najpogostejše na področju okoli nosa in oči ter tudi na zunanji strani nadlahtnice," je povedala dermatologinja in dodala, da včasih izginejo same od sebe, včasih pa koža potrebuje malo dodatne pomoči.

Kako se jih znebiti?

Nikoli jih ne smete stiskati ali prebadati. Raje jim bitko napovejte z nežnimi pilingi. Pri uporabi teh ne bodite pregrobi, da ne bi poškodovali povrhnjice in izzvali vnetja. "Najboljša sredstva za odstranjevanje milij so pilingi z glikolno kislino ali retinolom. Obe aktivni sestavini spodbujata obnovo celic in čiščenje polti," svetuje Bowova in opozarja, da bi tisti, z občutljivo kožo, morali najprej preveriti, kako se bo ta na omenjena sredstva odzvala. Še en nasvet: ker so sončni žarki pogosto vzrok za omenjene tegobe, kožo z vlažilno zaščitno kremo dosledno ščitite pred njihovim vplivom.

PREBERITE še // Je vaša maskara varna? Test razkriva, da jih večina vsebuje kemikalije

Kateri preparati niso priporočljiv?

Težke, komendogene kreme lahko stanje poslabšajo, zato dermatologinja svetuje uporabo nekomendogenih sredstev, ki se vpijejo v kožo in ne privedejo do zamašitve por. Prav tako ni priporočljiva kozmetika, ki vsebuje naftne derivate.

Po kolikšnem času izginejo?

V bistvu za to ni pravila, izginejo lahko po nekaj tednih ali po nekaj mesecih. A če boste upoštevali zgoraj nanizane nasvete in se stanje ne bo izboljšalo, temveč še poslabšalo, obiščite dermatologa ter upoštevajte njegove nasvete za odstranjevanje in preprečevanje drobnih belih pikic, ki vas motijo na obrazu.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)