Podiramo največje mite o umivanju obraza

Da boste za njegovo čistočo skrbeli prav.

4.10.2017 ob 8:45

umivanje_obraz_micna_ThinkstockPhotos-dv1451051.jpg

Večina meni, da umivanje obraza z raznimi geli ali temu namenjenimi mili ne zahteva posebnih veščin in da je, v kolikor je redno, vselej pravilno in učinkovito.  A dermatologinja iz New Yorka Doris Day meni, da temu pogosto ni tako in skupaj s kolegi razbija nekaj najpogostejših mitov o umivanju ter svetuje, kako zadeve opraviti prav.

Mit številka ena: umijem se in grem

V bistvu bo potrebnih malo več korakov. "Preden umijete obraz, z njega obvezno odstranite ličila," opozarja Jeanine Downie, dermatologinja iz New Jerseya. "Veliko preparatov, ki so namenjeni umivanju obraza, ne more povsem odstraniti korektorjev in pudra ter zlasti ne ličil okoli nosa in oči. Najprej z mastno kremo, čistilnim mlekom ali čistilnim robčkom odstranite trdovratna ličila in sončno kremo. Obraz splaknite z mlačno vodo, šele nato uporabite čistilni preparat, ki ga uporabljate običajno."

Mit številka dva: umivajte se dvakrat na dan

Medtem, ko se mnenja glede tega, kako pogosto naj bi umivali obraz, še vedno krešejo, se večina dermatologov strinja, da pretiravanje s čiščenjem in umivanjem obraza z njega spira naravne maščobe, kar vodi v dražečo in rdečo kožo.

Pravilo: ravnajte po pameti. Vedno obraz očistite po vadbi in tako preprečite izbruh mozoljev. Izjemno mastno kožo umivajte zjutraj in zvečer, če je vaša suha, to storite samo zvečer.

Mit številka tri: s pravo nego je mogoče zožati pore

Na žalost ni postopka in nege, ki bi lahko zaprl razširjene pore. Tudi nega s paro ali z mrzlo vodo ne bo imela učinka. "Pore se ne širijo in ožajo,"  pravi Downiova in opozarja, da izpostavljanje ekstremnim temperaturam zadeve lahko le še poslabša.

Res je sicer, da lahko blaga para pripomore k čiščenju por, zato je občasno dobrodošla. Ne gre pa z njo, tako kot tudi ne z mrzlimi kopelmi, pretiravati.

Mit številka štiri: uporabljajte samo milo ali gel, ki sta primerna za vašo kožo

Ne glede na to, kakšna je vaša koža, pomembno je, da sredstva za njeno umivanje ne vsebujejo dražečih snovi, kot so parabeni (potencialno toksične snovi) ali agresivna mila (ki kožo pretirano izsušijo).

"To je pomembnejše kot to, ali so namenjena suhi ali mastni koži," meni dermatolog iz New Yorka Brad Katchen.

"Res je sicer, da ljudje z izrazito suho kožo praviloma raje izberejo izdelke s sestavinami, ki zagotavljajo dodatno vlago (glicerin, karitejevo maslo) tisti, ki imajo mastno kožo pa se praviloma odločajo za preparate, ki se penijo saj zagotavljajo večji občutek čistoče, vendar to pri umivanju ni ključno, « prav Dayeva.  

Ameriško društvo dermatologov prav tako odsvetuje preparate z alkoholom, saj so ti za kožo preveč agresivni.

PREBERI še // Tri naravne rešitve za z mozolji posuto kožo

Mit številka pet: mehanski pilingi zagotavljajo mehkobo

Pilingi, ki so osnovani na salicilni ali glikolni kislini so učinkovitejši od mehanskih pilingov, hkrati delujejo proti staranju in ščtijo pred mozolji. Umestite jih v redno nego, vendar tudi teh ne uporabljajte več kot trikrat na teden.

Mit številka šest: tonik je obvezen

"Tisti, ki so osnovani na alkoholu, s kože izpirajo naravna olja," opozarja Dayeva in dodaja: "Nežen tonik res pomiri kožo in ji vrača naravno pH vrednost, a s pravilnim čiščenjem in umivanjem obraza, ta ne bo potreben." Ne morete brez njega? Obvezno izbirajte formule brez alkohola.

PREBERI še // Najboljša maska za obraz

 Mit številka sedem: dobre stvari stanejo

Poskrbite, da bodo sestavine, kot so retinol in antioksidanti, prisotni v izdelkih, ki ostanejo na koži in ne v tistih, ki jih splaknete v odtok. "Najbolj učinkoviti so, kadar imajo čas za delovanje. Prav zato tisti v čistilnih sredstvih zgolj višajo njihovo ceno, ne pa tudi učinkovitosti," meni Katchen.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)