Katerih aktivnih sestavin kozmetike ne smete uporabljati istočasno

Nekatere si niso dobra družba.

9.3.2018 ob 9:40

kozmetika_roze.jpg

Dandanes obstaja kozmetični preparat za domala vsako težavo. Želite zmanjšati vidnost gubic? Uporabite retinol. Bi radi znatno navlaženo polt z zdravim sijajem? Pomagajte si s hijaluronsko kislino. Bi radi ublažili videz temnih madežev na koži? Torej je tu vitamin C.

A ob vseh teh sestavinah in njihovih učinkih je povsem razumljivo, da nastane malo zmede. Zlasti v smislu, katere so si dobra in katere slaba družba ter jih zato ne bi smeli kombinirati.

"Alfa hidroksi kisline, krajše AHA (kot je denimo glikolna), beta hidroksi kisline, s kratico BHA (med katere sodi salicilna), retinol in vitamin C so dandanes najpogostejše aktivne sestavine krem," za Huffington post pojasnjuje dermatologinja Y. Claire Chang in dodaja, da nekaterih res ne bi smeli uporabljati istočasno, medtem, ko kombinacije drugih še okrepijo njihovo delovanje.

Skupaj s še dvema dermatologinjama pojasnjuje, kaj je dobro in česa ni pametno kombinirati.

Slaba kombinacija: Vitamin C in retinol

Vitamin C je antioksidant in odpravlja poškodbe, ki jih na koži povzročajo sončni žarki ter drugi negativni dejavniki iz okolja, kot je onesnažen zrak. Poleg tega vitamin C odpravlja temnejše madeže na polti, spodbuja nastajanje kolagena v koži in zmanjša vidnost drobnih gub.

"Retinol je oblika vitamina A, ki posvetli temnejše madeže in prav tako ublaži vidnost drobnih gub," pojasnjuje Changova in hkrati opozarja, da koža pod njegovim vplivom postane fotosenzitivna, torej se poveča njena dovzetnost za vplive sončnih žarkov.

Vitamin C in retinol za svoje delovanje potrebujeta različno pH okolje in ju zato ni dobro kombinirati. Medtem, ko je vitamin C učinkovitejši tedaj, ko je pH vrednost nižja in znaša manj od 3,5, je za retinol najboljše okolje, katerega pH vrednost znaša od 5,5 do 6. Prav zato teh sestavin ni primerno uporabljati istočasno. Dermatologinja priporoča serum z vitaminom C za jutranjo in retinol za večerno nego. Tako je mogoče izkoristiti pozitivne učinke obeh.

 Dobra kombinacija: Vitamin C in kreme z zaščitnim faktorjem

"Vitamin C in kreme z zaščitnim faktorjem tvorijo dobro kombinacijo," pravi ameriška dermatologinja Melda Isaac in dodaja: "Priporočam uporabo seruma z vitaminom C pred nanosom kreme, ki varuje pred sončnimi žarki."

"Menim, da je najprimernejša uporaba seruma v vitaminom C zjutraj, temu naj sledi nanos kreme z zaščitnim faktorjem, zvečer pa je čas za retinol," se s kolegico strinja dermatologinja Samer Jaber.

Slaba kombinacija: Alfa in beta hidroksi kisline

Alfa hidroksi kisline so glikolna, laktična (mlečna) in citrična kislina. Pod oznako beta hidroksi se najpogosteje skriva salicilna kislina.

"Alfa hidroksi kisline so večinoma namenjene pilingom, saj učinkovito odstranjujejo vrhnji sloj kože, ki ga tvorijo odmrle celice, s tem s časoma izboljšajo teksturo polti. Beta hidroksi kisline so namenjene zdravljenju aken in odpravljanju temnejših madežev na koži," pojasnjuje Changova.

Kombinacija obojih pa lahko privede do pretirano suhe in občutljive kože, na njej se pojavita tudi draženje in rdečica. Zato jih je priporočljivo uporabljati v različnih delih dneva ali celo različnih dnevih v tednu.

Slaba kombinacija: Alfa hidroksi kisline in retinol

Kadar sta ti dve sestavini združeni, njuna moč ne pride do izraza, saj preprosto nista združljivi. "Svojim strankam priporočam, da retinol uporabljajo zvečer, alfa ali beta hidroksi kisline pa v jutranjih urah," pojasnjuje Isaacova.

Changova se z njo strinja in dodaja, da retinola ne bi smeli uporabljati z drugimi, potencialno dražečimi sestavinami, kar velja za vse kisline. Prav tako izdelki z retiniolom niso priporočljivi neposredno po kemičnih pilingih ali laserskih tretmanih kože.

Previdnost na mestu: Benzoil peroksid in vitamin C

Dermatologi odsvetujejo kombinacijo vitamina C z benzoil peroksidom, saj lahko benzoil peroksid ob stiku z vitaminom C oksidira.
Isaacova dodaja, da v kolikor je vaša koža izjemno mastna, sicer lahko vitamin C uporabite skupaj z benzoil peroksidom. Zjutraj denimo nanesite serum z vitaminom C in nato izdelek s benzoilom, vendar naj med posamičnimi nanosi mine vsaj nekaj minut.

Kombinirajte s previdnostjo: Alfa in beta hidroksi kisline in vitamin C

"Te sestavine je pogojno mogoče kombinirati, saj vse delujejo v kislem okolju, a vendar lahko prav zaradi kislih formul pretirano razdražijo polt," opozarja Changova in dodaja,  da z njimi ne pretiravajte in njihov učinek preverite na manjšem delu kože.

Isaacova ob tem pojasnjuje, da je kombinacija vitamina C in salicilne kisline zlasti dobrodošla za vse, ki imajo izrazito mastno kožo. Tako, kot pri nanosu vitamina C in benzoil peroksida, tudi v tem primeru priporoča, naj med posamičnimi preteče nekaj minut.

Krema z zaščitnim faktorjem je vaš prijatelj

Vse tri dermatologinje se strinjajo, da je krema z zaščitnim faktorjem nedvomno tista, ki bi jo morali nanašati vsak dan. "Najpomembnejše sredstvo za nego kože je krema z zaščitnim faktorjem," meni Changova. "Priporočam tiste z mineralnimi filtri, torej kreme, ki vsebujejo cinkov in titaniov oksid z zaščitnim faktorjem 30."
Pri tem opozarja, da se v kombinaciji z vlažilno kremo tistim, z zaščitnim faktorjem, nekoliko zmanjša učinkovitost.

Isaacova zato priporoča: "Najprej uporabite vlažilno kremo, počakajte nekaj minut in nato nanesite kremo za zaščito pred soncem." 

In za konec: kot je povedala Jaberjeva, ni pomembno, koliko denarja boste odšteli za kreme z vitaminom C ali drugimi aktivnimi sestavinami. Če ne boste kože zaščitili pred soncem, bo to stran vržen denar.

Avtorica: M. FL.
Foto: Unsplash


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)