Najboljši način za zdravljenje razpokanih ustnic

Razpokane ustnice niso le estetska težava, zato je dobro vedeti, kako jih pozdraviti in v nadalje preprečiti.

15.11.2020 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Najboljši način za zdravljenje razpokanih ustnic

Razpokane ustnice. Ni ga junaka, ki ne bi okusil, kaj pomeni, če se koža na njih lušči in vsak stik z začinjeno ali kislo hrano izzove pekoč občutek.

Zlasti v hladnejšem delu leta je težava vse pogostejša, zato Women's Health prinaša nekaj koristnih napotkov, kako jo preprečiti in kako jo, če se vendarle pojavi, pozdraviti.

Kaj sploh so razpokane ustnice?

Dermatologinja Adrianna Browne ponuja sledečo razlago: "Razpokane ustnice so ustnice s pretirano izsušeno kožo, ki se vidno lušči. Na njih so lahko prisotne rane, lahko se pojavi zatekanje, srbenje, pekoč občutek in tudi bolečina. Najpogosteje do tega pride, ko se zunanje temperature znatno spustijo.

Kajti koža na ustnicah je tanka, zelo občutljiva in zato zelo dovzetna za vplive iz okolja, kot so hladno vreme, veter ter hitre spremembe temperature med prehajanjem iz zunanjih v notranje prostore. Na njej ni dlačic in ne žlez lojnic, ki bi jo s svojimi izločki varovale, prav tako nima lastne sposobnosti vlaženja, vse to pomeni, da je izjemno ranljiva, se hitro izsuši in hitro razpoka."

Kaj vse povzroča razpokane ustnice?

Kot rečeno, največkrat so za razpokane ustnice krivi neprijazni vremenski pogoji. Dermatologinja Mona Gohara pa niza še nekaj drugih vzrokov, med katerimi so pretirano izpostavljanje soncu, alergija (na določena živila, sestavine kozmetike), dermatitis, presnovne motnje, kot je nepravilno delovanje ščitnice ter pomanjkanje vitaminov B kompleksa.

Posredi so lahko tudi mehanski dejavniki, denimo podzavestno drgnjenje in grizenje ustnic.

Kako jih preprečiti?

Strokovnjakinji se strinjata, da je glede tega mogoče ravnati preventivno. Brownejeva kot prvi korak izpostavlja primerno hidratacijo: "Ustnice negujte z naravno, neodišavljeno vlažilno kremo. Ta naj bo gostejše teksture, vendar ne na oljni osnovi. Ne čakajte, da razpokajo, redno vlaženje v namen preventive je navada, ki bi vsem morala priti v kri.  

 

Drugi način preprečevanja razpokanih ustnic je redna in dosledna uporaba kreme z zaščitnim faktorjem. To nanašajte vedno, ko se gibate na prostem in nanos ponovite vsaki dve uri.

In še za konec, ne grizite in ne oblizujte si ustnic. Ter seveda ne pozabite na primerno količino zaužite tekočine. Ta je nepogrešljiva za zdravo polt po vsem telesu, ustnice niso izjema."

Česa, če ustnice kljub vsemu razpokajo, ne smete početi?

Včasih se, vsem preventivnim ukrepom navkljub, razpokanim ustnicam ni mogoče izogniti. Tedaj bodite pozorni, da zadev ne bi še poslabšali.

Kot prvo, ne nanašajte nanje balzamov, ki vsebujejo olje evkaliptusa, lanolin, salicilno kislino, umetne okuse in vonjave. Sledite filozofijo manj je več in izbirajte balzame na naravni osnovi, ki skrbjo za vlaženje ustnic ter spodbujajo njihovo celjenje, ne ustvarjajo pa filtra, ki preprečuje dihanje kože.

Je mogoče pospešiti zdravljenje?

Brownejeva in Goharova se strinjata, da celjenje ustnic v povprečju traja dva do tri tedne. Da bi zadeve pospešili in se jim v prihodnje izognili, najprej prepoznajte resničen razlog zanje: je to vreme, draženje, alergija ... Med zdravljenjem ustnic Brownejeva priporoča izogibanje lepotilni kozmetiki, namenjeni temu delu obraza, žvečilnim gumijem, pastam z meto in ustnim vodicam.

"Če se stanje potem, ko tri tedne dosledno vlažite ustnice, jih ne oblizujete in jih varujete pred zunanjimi vplivi ne izboljša, obiščite dermatologa, ki bo s primernimi postopki določil sam srž težave in jo pomagal odpraviti," svetujeta strokovnjakinji.

Preberite še: Zakaj piling ustnic ni dobra ideja (pojasnjuje dermatolog)

Morda vas zanima tudi: Kako preprečiti, da tekoča šminka ne bi izsušila ustnic


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)