Slab krvni pretok, pomanjkanje železa … na kaj vas opozarjajo ustnice

Razpokane, blede in srbeče ustnice niso le estetska težava.

10.2.2020 ob 5:45 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Slab krvni pretok, pomanjkanje železa … na kaj vas opozarjajo ustnice

Najbrž nihče tedaj, ko pogleda svoje ustnice ne razmišlja o tem, da te veliko povedo o zdravju. A v resnici premorejo tudi to vlogo. Poglejte, na kaj vse lahko opozarjajo s svojim videzom.

Blede ustnice

V kolikor se barva ustnic praktično ne razlikuje od odtenka kože ali je le za nekaj nians temnejša od obraza, vam po vsej verjetnosti primanjkuje železa. Če ob tem opažate še, da ste pogosto utrujeni, je čas za pregled krvi. Na podlagi krvne slike bo zdravnik predpisal terapijo, ki bo dvignila raven železa v organizmu.

Ob tem v prehrano vključite več s tem mineralom bogatih živil, denimo zelene zelenjave, govedine, leče, piščančjih jeter, rdeče pese, lupinastih plodov in podobnih ter tako telesu zagotovite tisto, česar mu primanjkuje.

Suhe in razpokane ustnice

V kolikor se jih nikakor ne morete znebiti, je za grobe, razpokane ter neredko pekoče ustnice zelo verjetno kriva dehidracija. Torej pijete premalo.

 

Zato poskrbite, da boste dnevno zaužili vsaj dva litra vode, ob tem pa ustncam vsak večer privoščite rahlo masažo ter tako spodbudite pretok krvi v njih, kar bo pripomoglo k njihovemu celjenju.

Srbeče ustnice

Te največkrat opozarjajo na težave s krvnim pretokom. Če ob njih opažate še, da vas pogosto zebe ter so vaše roke in noge mrzle ne glede na vreme ali oblačila, obiščite zdravnika in mu zaupajte težave, ob tem pa z rednim gibanjem in masažo poskrbite za boljši pretok krvi.

Razpokani kotički ustnic

Ti nakazujejo na pomanjkanje nekaterih hranil v prehrani, zato prevetrite obroke in poskrbite, da bodo na jedilniku zastopane vse hranljive snovi, od beljakovin, zdravih maščob ter vitaminov in mineralov, zlasti pa vitaminov B kompleksa, pomanjkanje katerih je najverjetnejše.

Da bi jih telo dobilo dovolj, uživajte več listnate zelenjave, brokolija, paprike, oreščkov, suhih  fig, suhih marelic in suhih sliv ter ne pozabite na ribe in perutninsko meso.

Povzeto po portalu Miss7

Preberite še: Groteskne ustnice so posledice nerealnih želja

Morda vas zanima tudi: Zakaj piling ustnic ni dobra ideja (pojasnjuje dermatolog)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)