Najboljša hrana za goste lase

Za močne, goste in zdrave lase poskrbite s premišljenim izborom živil.

15.6.2021 ob 5:10 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Najboljša hrana za goste lase

Menite, da za lepe, močne, goste in zdrave lase potrebujete različna prehranska dopolnila, losjone in zdravila? Ne nujno, kajti vse to si je mogoče po naravni poti zagotoviti s primernim izborom živil.

Portal Espresso Communication kot največje zaveznike lepih in zdravih las niza tista, ki vsebujejo železo, cink, lizin in seveda antioksidante, saj vsi ti med drugim preprečujejo njihovo izpadanje.

Ostrige

Morski sadeži sodijo med z železom najbogatejša živila. S tega vidika prednjačijo ostrige, ki v 85 gramih vsebujejo kar 7,8 miligrama železa, ob tem pa še 71 miligramov cinka. Oba minerala sta tesno povezana s preprečevanjem izpadanja las in z njihovo hitrejšo rastjo.

Bučna semena

Vegetarijanci in vegani, ki iščete z železom bogato živilo rastlinskega izvora: med takšna sodijo bučna semena. Ta v 28 gramih vsebujejo 4,2 miligrama železa ter 2,9 miligrama cinka.

Govedina

90 gramov govedine predstavlja trojnega zaveznika lepih in gostih las. Zakaj trojnega? Ker s tolikšno količino telo prejme 2,5 miligrama železa, 8,6 miligrama cinka ter tri grame lizina, aminokisline, ki je nepogrešljiva za moč in zdravje las.

Orehi

Še eno lasem prijazno živilo so orehi, dober vir železa in cinka, zdravih maščob ter antioksidantov, zato preprečujejo telesna vnetja, ki pogosto vodijo v izgubo las.

Rdeče vino

Pretiravanje z alkoholom seveda ni na mestu, a kozarček rdečega na dan telesu dovaja antioksidante, ki med drugim pozitivno vplivajo na rast, moč ter gostoto las.

Kava

Tudi kava je znana po visoki vsebnosti antioksidantov, ki med drugim skrbijo za lepe in močne lase. V 100 mililitrih kave je 14,3 milimola  (mmol) antioksidantov, kar je več, kot v katerikoli drugi vroči pijači.

 

Piščančja jetra

Rdeče meso in ribe prednjačijo po vsebnosti železa, tudi piščančje meso pa z vidika zdravja ni od muh  Zlasti piščančja jetra, ki v 90 gramih vsebujejo 10,8 miligramov železa, ob tem pa še dokajšnjo količino lizina in cinka.

Fižol

Stročnice imajo na zdravje večplasten pozitiven učinek in fižol spada med stročnice ter, sicer odvisno od vrste, telesu z 90 grami zagotovi do štiri miligrame železa in 2,2 miligrama cinka.

Kuhana špinača

Še en veganski oziroma vegetarijanski vir železa. V 85 gramih telesu zagotavlja tri miligrame za zdravje in gostoto las ključnega elementa.

Amallia Eka/Gettyimages

Leča

V 90 gramih vsebuje šest miligramov železa ter dokajšnjo količino cinka, lizina in antioksidantov.

Šipkov čaj

V sto gramih posušenega šipka je 78,1 mmol-a antioksidantov, ki pozitivno vplivajo na lasne korenine in s tem preprečujejo izpadanje las.

Sir rikota

Na sto gramov vsebuje 1,4 grama lizina in je zato en najboljših vegetarijanskih virov te aminokisline, ki med drugim preprečuje izpadanje las.

Soja

Za vegane je odličen vir lizina soja, ki v 90 gramih skriva 0,8 gramov aminokisline, katere vir so praviloma živila živalskega izvora. Prav tako sta v soji in izdelkih iz nje prisotna železo in cink.

Preberite še: Pet odličnih trikov, ki preprečujejo mastenje las

Morda vas zanima tudi: Olja za lase: Različna olja za različne težave


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)