Kako upočasniti sivenje las

Čeprav se sivim lasem ni mogoče za vedno izogniti obstajajo načini, ki upočasnijo izginjanje njihove prvotne barve.

2.5.2021 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Kako upočasniti sivenje las

Dejstvo je, da z leti lasje pri večini posivijo. Dejstvo je tudi, da se pri nekaterih to zgodi prej, pri drugih kasneje in da se zadevi ni mogoče za vedno izogniti, mogoče pa jo je nekoliko upočasniti. Kako, Miss7 povzema štiri dermatologe.

Zakaj lasje sploh posivijo

Začnimo na začetku in poglejmo, kako na vprašanje, zakaj lasje posivijo, odgovarja dermatologinja Michele Green:

"S staranjem encimi, ki sodelujejo pri zaviranju oksidativnega stresa, denimo katalaza, izgubijo učinkovitost. To pomeni, da se v telesu zmanjša proizvodnja barvila melanina, posledično je v laseh manj pigmenta. Zaradi dejstva, da je sivenje las praviloma rezultat naravnega procesa staranja, ne obstaja način, ki bi pojav povsem preprečil."

"Sivenje las pa ni vedno posledica staranja, temveč je lahko pogojeno z drugimi okoliščinami. Včasih je posledica določenih bolezni, pomanjkanja vitamina B12, nepravilnega delovanja ščitnice ali viltiga, kožne bolezni, pod vplivom katere na polti nastanejo bele lise," je kolegico dopolnil dermatolog Hadley King in dodal, da so pomembni dejavniki, ki določajo, kdaj se bodo pojavili sivi lasje, tudi dednost, kajenje, slabokrvnost, slaba prehrana in količina stresa. Že ljudska modrost pravi, da stres povzroča sive lase. Drži, da zaradi njega lasje ne posivijo čez noč, lahko pa dolgotrajna izpostavljenost stresu pospešuje propadanje melanocitov, celic, ki proizvajajo melanin, ki pigmentira lase.

Kaj lahko storimo?

Glede na prej navedene vzroke se zastavlja vprašanje, če bi z izogibanjem oksidativnemu stresu lahko upočasnili sivenje las. Strokovnjakinja za zdravje lasišča in las, trihologinja Penny James meni, da je zadeva dokaj verjetna.

 

Pri tem se opira na leta 2020 opravljeno študijo, ki je jasno dokazala, da je prezgodnje sivenje povezano z oksidativnim stresom ter ga je zato mogoče zmanjšati s povečanim vnosom antioksidantov, ki se nahajajo v jagodičevju, lupinastih plodovih ter sadju in zelenjavi na sploh.

King ob tem dodaja, da je v izogib prehitremu sivenju treba opustiti kajenje ter druge nezdrave razvade, ključno je obvladovanje stresa in tudi zdravljene nekaterih kroničnih težav, kamor denimo sodijo težave s ščitnico:

"S tem oksidativnega stresa ne boste povsem preprečili, boste pa zmanjšali njegovo količino in njegov vpliv na splošno zdravje ter tudi na sivenje las."

Lahko pomagajo prehranski dodatki?

So ti učinkoviti ali so zgolj marketinški trik in je bolje ostati pri naravnih virih vitaminov, mineralov ter antioksidantov?

Mnenja glede tega so različna. Čeprav je Jamesova v svoji študij dokazala, da lahko pomagajo, King vanje dvomi: "Za preprečevanje sivenja las in za zdravje na sploh priporočam naravna živila rastlinskega porekla, bogata z antioksidanti. Študije, v katerih sodelujoči uživajo velike količine antioksidativnih dodatkov velikokrat opozarjajo na povečano smrtnost. Najbrž imajo naša telesa od določene količine prostih radikalov korist, saj spodbujajo obrambni sistem k naravni obrambi.«"

V nasprotju s tem Jamesova priporoča dva prehranska dodatka, ki bi lahko imela spodbudne učinke: vitamine B kompleksa in aminokislino L-tirozin:

"Verjamem, da bi skupaj z zmanjševanjem stresa in povečanim vnosom omenjenih hranil lahko nekoliko upočasnili sivenje las. Omenjene snovi izboljšujejo krvni pretok na lasišču, nižajo količino oksidativnega stresa in zato lase ter lasišče ohranjajo zdrave."

Greenova sicer prav tako ni naklonjena teoriji, da bi lahko jemanje določenih dodatkov preprečilo sivenje las. Kot navaja, je glavna težava pri sivenju las zmanjšana aktivnost katalaze oziroma določenih encimov. Skupaj z antioksidanti lahko nekateri vitamini sicer zavirajo nastanek prostih radikalov, ni pa to nujno povezano z večjo aktivnostjo katalaze. Povedano drugače, lasje bodo še vedno siveli.

L-tirozin je na drug strani aminokislina, ki se naravno nahaja v telesu in je odgovorna za proizvodnjo melanina. Ob tem sodeluje pri uravnavanju delovanja žleze ščitnice. Jemanje dodatkov izboljšuje razpoloženje, izboljšuje kognitivne funkcije zato James meni, da lahko upočasni sivenje. Kajti blaži vnetja, blaži stres ter dokazano zavira prehitro izpadanje las.

Kaj pa druge možnosti?

Večina strokovnjakov se strinja, da ne obstajajo lokalni postopki, ki bi zaustavili sivenje las. Dermatolog Joshua Zeichner sicer verjame, da bi lahko šampon, ki vsebuje cink pirition lasišču prinašal nekatere prednosti, saj ima dokazane antioksidativne lastnosti ter preprečuje poškodbe UV svetlobe.

Praviloma se ti šamponi uporabljajo za zdravljenje suhega lasišča, prhljaja in dermatitisa. Čeprav ni zagotovil, Joshua verjame, da bi lahko upočasnili sivenje las, a pozor, sestavine v njih lahko poškodujejo barvo na obarvanih laseh.

Najboljša pot: zdrav način življenja

Če na kratko povzamemo: blaženje oksidacijskega stres v določeni meri lahko zavre nastajanje sivih las. Kadar to seveda ni pogojeno z genetiko ali določenimi boleznimi. Ni pa procesa mogoče povsem ustaviti. Vsi dermatologi se strinjajo, da je najboljša pot naravna prehrana z vitamini, minerali in antioksidanti, izogibanje kajenju, obvladovanje stresa. In čeprav so nekateri dodatki lahko koristni, se ne gre zanašati zgolj nanje.

Lahko pa se vedno zanesete na začasno rešitev: barvanje las ali preprosto sprejmete svojo naravno barvo. Ne glede na to, kakšna je. Kajti v končni fazi posivijo vsi lasje.

Preberite še: Vplivnica, ki je med karanteno opustila barvanje las in sprejela naravno lepoto

Morda vas zanima tudi: Prvi sivi las! Kako ukrepati?


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)