Mozolji na hrbtu: zakaj nastanejo in kako se jih znebiti

Da vam bo v vročem poletju hrbet v ponos je dobro vedeti, kaj na njem povzroča nadležne mozolje.

12.6.2019 ob 11:20

zenska_morje_kopalke_plaza_hrbet_micna.jpg

Veliko se piše in govori o tem, kaj povzroča in kako premagovati mozolje na obrazu. Vendar se te nadležne kožne tvorbe kaj rade pojavijo tudi na vratu, spustijo se na ramena in tudi na hrbet. Torej na mesta, ki so z vidika nege proti mozoljem nekoliko zapostavljena.

A dejstvo je, da ti lahko izbruhnejo tudi na hrbtu. Poleti, ko se omenjeni deli telesa razkrijejo, postanejo aktualna tema.

Kako jih odpraviti in kako preprečiti? Nekaj odgovorov je za Womans Health podal strokovnjak za nego kože Howard Murad.

Zakaj sploh nastanejo?

Akne na hrbtu so posledica različnih dejavnikov in obstaja več razlogov, zakaj nekatere prizadenejo, drugim pa vendarle prizanašajo.

Najprej so tu hormoni. Kadar v organizmu naraste količina testosterona, žleze lojnice izločajo več maščobe, ta zamaši kožne pore in nastanejo mozolji.

Drug dejavnik je genetika. "Nekateri preprosto proizvajajo več kožne maščobe in imajo na površini polti večjo količino bakteriji, ki so krive za akne," je povedal Murad.


Zakaj pa akne niso omejene le na obraz in se razširijo tudi na hrbet?

Po besedah strokovnjaka je za to v največji meri kriv znoj, ki se ujame med kožo ter oblačila in ustvarja primerno okolje za pretirano množenje bakterij, ki s svojim delovanjem povzročajo neljube izbruhe.


Kako se jih znebiti?

Čeprav veliko vlogo pri njih igrajo hormoni in genetika, obstaja nekaj načinov, s pomočjo katerih je mogoče premagati ali vsaj omiliti omenjeno težavo.


Takoj po vadbi se oprhajte

Četudi se vam včasih ne ljubi nemudoma skočiti pod prho, je priporočljivo, da takoj po vadbi slečete preznojena oblačila, sperete s kože znoj in bakterije, dobro osušite polt in oblečete suho majico.

Znoj ne samo, da ustvarja idealne pogoje za množenje bakteriji, prav tako draži kožo in jo spodbuja k večji proizvodnji maščobe. Zlasti v ozkih športnih oblačilih.


Izbirajte prave materiale oblačil

V kolikor je polt na hrbtu dovzetna za akne, raje kot sintetične uporabljajte naravne materiale tkanin. Poliester ob vseh priložnostih, zlasti pa med vadbo, ko se telo znatneje znoji, nadomestite z bombažem. 


Povežite si lase

Dolge lase spnite v figo ali čop in s tem preprečite, da bi se maščoba in umazanija prenesli na kožo na hrbtu ter tam izzvali mozolje.Bodite pozorni na hrano

Prehranske navade znatno vplivajo na kožo. Skrb za lepoto in zdravje se začne na krožniku. Vitamini in minerali iz sveže zelenjave, omega tri maščobe in izogibanje predelanim sladkorjem ter soli so nedvomno koristni lepi polti ter zdravju na sploh.

Nekatere študije nakazujejo, da so akne lahko tudi posledica pomanjkanja cinka, ta namreč v telesu preprečuje vnetja, ki so prav tako povezana z izbruhi mozoljev.


Ne pozabite na vodo

Ne zgolj tako, da jo pijete, telesu jo dovajajte tudi s pravo prehrano: sadje in zelenjava organizmu zagotavljata tekočino, z njo pa tudi vitamine, minerale in antioksidante, ki so med drugim zaslužni za zdravo in čisto polt.


Redno perite rjuhe

S tem boste preprečili, da bi se na njih pretirano namnožile bakterije ter odmrle kožne celice in se ponoči prenesle na kožo.


Ne pozabite na probiotike

Probiotiki pozitivno vplivajo na prebavila, poskrbijo pa tudi za primerno pH vrednost kože in preprečujejo pojav mozoljev. Pozabite na prehranske dodatke in na jedilnik pogosteje vključite z njimi bogata živila: fermentirane mlečne izdelke, kislo zelje, kombučo ...


Bodite previdni pri izbiri losjonov in izdelkov za nego telesa

Dodatno vlaženje polti vedno pride prav, vendar v ta namen izbirajte kreme in losjone lažje teksture, ki se vpijejo v kožo in na njej ne tvorijo sloja, ter s tem ne povečujejo možnosti za akne.


Izkoristite suho ščetkanje

Suho ščetkanje hrbta od pasu proti ramenom spodbuja pretok krvi, s površine polti odstranjuje odmrle celice in pozitivno vpliva tudi na odpravljanje mozoljev.


Skrajni ukrepi

Torej, ukrepali ste, perete rjuhe, pravilno jeste, nosite samo bombažne majice, mozolji pa še kar vztrajajo? V tem primeru posegajte po izdelkih za nego, ki vsebujejo glikolno ali silicilno kislino in polti nudijo blag, kemični piling, delujejo protivnetno in preprečujejo draženje.

Izdelki naj bodo čim bolj naravni in brez dodanih dišav, kajti te dražijo polt. Tudi detergenti za pranje perila naj ne bodo preagresivni, v kolikor je vaša polt občutljiva in dovzetna za mozolje, pa med pranjem rajši ne dodajajte mehčalca.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Priporočamo tudi: 7 res neobičajnih načinov za premagovanje mozoljev Ali pa: Mozolji na zadnjici: Zakaj nastanejo in kako se jih znebiti

Preberite še: Najpogostejši razlogi za zamašene pore


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)