Med in druga naravna zdravila za razpokane ustnice

Razpokane ustnice pozdravite s pomočjo povsem naravnih pripomočkov.

12.12.2021 ob 5:15 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Med in druga naravna zdravila za razpokane ustnice

Razpokane ustnice so v hladnih in vetrovnih dneh prej pravilo kot izjema. Večina tedaj, ko ustnice podležejo zunanjim vplivom, posežejo po balzamih, ki so na voljo v prodajalnah in drogerijah. A ti niso vedno najboljša izbira, saj zaradi sestave na razpokanih ustnicah velikokrat ustvarijo filter, ki zraku preprečuje dostop do kože, ta se zato le težko zaceli. Poleg tega zaradi dodanih dišav in drugih kemičnih snovi dodatno razdražijo nežno povrhnjico.

Balzami so torej bolj, kot kurativi, namenjeni preventivi, zdravljenje pa je učinkovitejše z naravnimi pripomočki. Nekaj najboljših priporoča Health Insider.

Nanesite vazelin

Vazelin je ključna sestavina večine balzamov, saj ustnice zavaruje pred izsušitvijo, hkrati jim zagotavlja dodatno vlago. Za razliko od večine balzamov, vazelin ne vsebuje drugih dodatkov, denimo dišav, ki lahko razdražijo razpokane ustnice in je zato primernejša izbira.

Uporabite aloe vero

Mesnata rastlina v svojih listkih skriva blagodejni gel, ki je prijazen tudi do razpokanih ustnic. Ne samo, ker jih ščiti pred izsušitvijo in jim zagotavlja vlago temveč tudi, ker pospešuje nastajanje novih celic in s tem spodbuja celjenje.

Uporabljate lahko gel neposredno iz rastline, lahko pa si naravnega priskrbite v lekarni ali drogeriji. Pazite le, da ne bo imel nobenih dodatkov, kajti ti na poškodovanih ustnicah izzovejo pekoč občutek.

Uporabite med

Med je še eno naravno in učinkovito zdravilo pri negi razpokanih ustnic. Vsebuje številne koži prijazne snovi in ji dovaja vlago, vitamine ter minerale. Hkrati zaradi antibakterijskega delovanja ščiti pred vnetji in deluje kot blagi piling.

Večkrat na dan ga nanesite na razpokane ustnice ter ga pustite učinkovati vsaj 20 minut.  Že po nekaj dneh boste opazili izboljšanje.

Kokosovo olje

Ustnice varuje pred dodatno izsušitvijo, hkrati vsebuje protivnetne snovi in pospešuje celjenje ran. Ob tem gre omeniti še protibakterijsko delovanje. To je zagotovo dovolj razlogov, ki utemeljujejo uporabo kokosovega olja na razpokanih ustnicah. 

Še učinkovitejše bo kokosovo olje, če mu boste primešali malo eteričnega olja čajevca.

Kako preprečiti razpokane ustnice

V vsakem primeru je preventiva najboljša pot. Zato skušajte ustnice zaščititi, preden se na njih pojavijo drobne razpoke.

Nikoli jih ne oblizujte, kajti encimi iz sline so preagresivni za nežo kožo, ki pod njihovim vplivom zato hitreje razpoka.

Za zaščito pred izsušitvijo raje uporabljate balzame (odlični so naravni z dodatkom olja čajevca) ali vlažilne kreme ter z njimi nežni koži dovajajte vlago, ki bo, ne glede na zunanje razmere, poskrbela za lepe, mehke in negovane ustnice.

Preberite še: Najlepše dišeče šminke (uporabnice so navdušene)

Morda vas zanima tudi: Zakaj piling ustnic ni dobra ideja (pojasnjuje dermatolog)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)