Lepotni odmerek: Prvič z moškim

Saj veš, kako pravijo – vse je enkrat prvič in tako sem tudi jaz pred časom naredila spet nekaj novega.

14.11.2016 ob 8:50

parfum_shutterstock_391237387.jpg

Če si kozmetična navdušenka, kot sem sama, potem preizkusiš marsikaj, vseeno pa so stvari, ki te mogoče mikajo manj ali pa si misliš, da enostavno niso zate. Tako sem recimo zadržana uporabnica mat trenda – na nohtih mi je grd, na ustnicah pa za res redke priložnosti (večerne vsekakor). 

Ne mislim polmat struktur šmink, ki so bile že zdavnaj na sceni, ampak o popolnoma mat zadevicah, ki še kar kraljujejo na policah in okrog katerih je cel oh in sploh. Ne bom jih vzela za svoje, čeprav se mi je nabralo kar nekaj primerkov. Po moje je sočen videz ustnic daleč nad matiranimi (in resnici na ljubo tudi leta igrajo vlogo!). Contouring je prav tako nekaj, kar se mi zdi holivudsko precenjeno in neestetsko (temu kimajo tudi priznani vizažisti, ki oznanjajo, da je to preteklost, zdaj moraš osvojiti strobing, svetlitev, ki ima za rezultat bistveno bolj naraven učinek). Lahko bi še naštevala. Potem je tukaj svet dišav.

Parfumska odvisnica

Ko beseda nanese na parfume, se mi vedno pospeši bitje srca. Obožujem dišave. Imam jih … preveč! Nekatere so samo še spominske (o tem sem pisala zadnjič), druge so razvrščene po 'kategorijah': poletne, priložnostne, za vetroven poleti dan, za nočne priložnosti, za prve hladne jesenske dneve, za zimo in še in še. Težko bi opisala, kakšne so mi všeč, ker ne gre samo za cvetlične, orientalske ipd., gre bolj za fuzijo komponent, ki mi morajo biti všeč, da dišavo posvojim. Pri dišavah sem snob, priznam. Ne maram cenenih, vsem všečnih vonjev, po možnosti s podpisi zvezdnic in športnic. Ne zato, ker so podpisane one, ampak zato, ker so popolnoma vse dišave s takšnim dometom preigravanje starih, že znanih vonjev, zapakiranih v osveženo različico. Če bi se rodila na kakšnem dvoru, potem bi nedvomno uporabljala samo še nišne dišave, drogerijskih primerkov pa še pogledala ne bi. To niso navadni parfumi, ampak mojstrske kompozicije večinoma izredno dragocenih in dragih sestavin, rezultat pa je opazen, poseben, izstopajoč vonj, ki ni podoben komercialnim dišavam. Dobra stran je, da večina takšnih vonjev tudi ni všečna množicam. Naprodaj so v glavnem v tujini, kjer butične vintage drogerije na polno živijo svoje življenje, pri nas pa žal ne. Nekaj primerkov sem zasledila v nakupovalni hiši Ikona, za vse ostalo ostanejo potovanja in splet. Slaba stran te strasti je, da so nišne dišave zelo drage. To je tudi razlog, da jih imam bistveno manj, kot bi si želela. Ampak tu in tam se najde kakšen biser tudi v 'običajni' parfumski produkciji.

Vonj po moškem

Dražji, dragocenejši in bolj posebni ko so parfumi, manj je delitev na moške in ženske. Večina dišavnih mojstrovin iz nišne ponudbe ima tako unisex predznak oziroma je sploh brez kategorije, čeprav velja nekakšno nepisano pravilo hiše, kateri vonji se bolje razvijejo na ženski in kateri na moški koži. Glede na to, da sem nekaj takšnih dišav preizkusila na svoji in moški koži, lahko potrdim, da se je isti parfum razvil v dve čisto različni zgodbi in komaj kaj je bilo primerljivega. Kaj pa deklarirano moške dišave na ženski koži? Ker sem zaprisežena ljubiteljica vsega ženskega, tako tudi glasnih, ženskih dišav, si nikoli nisem zaželela na sebi rezkosti, lesnatosti in ostrine vonja, kar so vse dokaj tipične lastnosti za moške dišave. Vse do pred kratkim. Na predstavitvi dišavnih novosti jeseni sem se noro zaljubila v vonj, ki je sicer čisto moški, ampak za moj okus je to najbolj 'brezspolni' vonj, kar sem jih preizkusila. Ne, ne manjka mu seksapila, ravno obratno, ampak v njem ne zaznam ne ženske ne moške energije, vonj preprosto JE. 

naslovna_katarina_naslovna_pomanjsana.jpg

Gre za Cartierjev L'Envol, ki najprej, preden pride vonj, premami z nenavadno stekleničko. Dvojna, notranja in zunanja, spominja na neke vrste kapsulo in takoj vzbudi zanimanje in veliko pričakovanje glede vonja – še dobro, da ta sledi obliki, kajti karkoli manj od tega bi bilo čisto razočaranje. Vonj … je poseben, drugačen in za moj okus ni a priori parfumski. Močno se zaznajo note propolisa, sledijo ambrozija in lesni nektar, mnogo komponent pa ostaja 'hišna' skrivnost ženske parfumerke Mathilde Laurent, ki je ustvarila to orientalsko zračno popolnost. Rezkost 'moških' not in propolisa se čez nekaj časa umiri in na moji koži ostane fuzija pomirjene toplote s čisto malo ostrine, ki me občasno opominja, da nosim nekaj, kar naj bi nosil moški. Priznam, to je moja prva 'moška' dišava, in če bi kdaj prej kdo rekel, da bom uporabljala moški vonj, bi se mu smejala. L'Envol pa je čudovito presenečenje in popolnost, primeren se mi zdi tako za zimo kot za toplejše mesece (čeprav tega drugega zares še ne vem).

parfum.jpg

Nosim ga veliko in vedno dobivam vprašanja, kaj to tako diši, nihče pa mi še ni rekel, da dišim moško! Poskusni zajček je bil tudi moj dragi, ki je ob ideji, da bom nosila moški parfum, najprej skeptično zmajeval z glavo. Čeprav se je upiral ideji, je na koncu le iztisnil priznanje, da je dišava na meni res zlita s kožo in da se nisem spremenila v moškega. Na njem je vonj precej podoben, ostane pa mu več ostrine, kar je glede na pH moške in ženske kože pričakovano.

Ne bojim se, da bi se preusmerila na moške dišave, bom pa občasno z malo večjim zanimanjem proučila vonje pomembnejših parfumskih hiš (tudi če nimajo butičnih proizvodov), ker se mi zdi, da bi se občasno še lahko našel kakšen draguljček.

Lepotni odmerek je napisala Katarina Mihelič Bajt.

Foto: Shutterstock, Dejan Javornik


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)