Lepotni odmerek: Zemljevid na obrazu kaže, da je čas za akcijo!

Počasi pride nekega dne trenutek, ko ugotoviš, da se je tudi tebe lotil čas, ki je na koži začel puščati sledi.

2.11.2016 ob 10:20

obraz_shutterstock_369927689.jpg

Lepa koža je na mojem seznamu lepotnih idealov zelo visoko, mogoče celo najvišje. Kljub temu ti moram priznati, da ji nikoli nisem posvečala prav posebne pozornosti – do zdaj.

Suha kot poper

Res je, da sem imela srečo, kar se tiče mozoljev, saj me razen tu in tam kakšnega niso nikoli obiskali v prav posebnem številu. Prav tako nisem imela spremljevalnih najstniških težav s kožo, ki je mastna in ima kup dermatoloških težav. Moja je bila od vedno suha in še najbolj sem se ukvarjala s tem, da sem jo kar naprej mazala – olajšanje, ko ti je ne zateguje več, je neprecenljivo, s tem se boste strinjale tiste, ki poznate ta nepopisno zoprn občutek zlasti pozimi. Da sem jo marsikdaj premalo zavzeto čistila, sem ti že priznala, in tega ne bi več ponovila, ampak zdaj je, kar je.

--> Preberi še: Katarinini lepotni grehi

Zemljevid na obrazu

Počasi pride nekega dne trenutek, ko ugotoviš, da se je tudi tebe lotil čas, ki je na koži začel puščati sledi. Kar naenkrat tvoja koža proti tvoji volji, seveda, postane brutalno iskren zemljevid tvojih vsakdanjih aktivnosti. Pikica preveč sonca: pigmentni madeži. Neustrezna nega in stres: izbruh mozoljev na bradi. Neprespane noči: siva, utrujena koža + še bolj izraziti podočnjaki. In diagnoza? Imenuje se: staranje! Precej težko mi gre od prstov ta beseda, ampak z njo se je enkrat pač treba sprijazniti. Gube me za zdaj še pustijo pri miru (razen nekaj mimičnih, ki so tam že ves čas), prvi znak, da se bo neizogibno zgodilo tudi meni, je to, da se vsi grehi bistveno bolj pokažejo in težje skrijejo kot nekoč. Ko sem se konec poletja vrnila z morja in sem imela na bradi nepojasnjen izbruh mozoljev, sem si rekla: draga moja, čas je, da narediš spremembo v negi!

naslovna_katarina_naslovna_pomanjsana.jpg

Piling vsak dan?

Pilingom na obrazu sem se zaradi suhe kože vedno bolj ko ne izogibala. Naredila sem jih tu in tam, vsekakor preveč poredko. Razlog je bil razumljiv, bala sem se, da mi bo kožo še bolj zategovalo. Poleg tega sem padla na 'babičina' svarila, da prepogosti pilingi kožo preveč stanjšajo (kar verjetno sicer velja za zelo mlado kožo, za vse druge pa ne). Glede tega sem se odločila, da preizkusim novo strategijo. Redni vsakodnevni piling je bil povsod na spletu, kjer sem iskala informacije o tem, kaj narediti s kožo, ki se ji malo meša in tudi ni več stara 25, prvo vodilo. Odločila sem se, da pokusim. Vsak dan zjutraj in zvečer natančen piling, ki mu je sledila nega. Mozolji na bradi (ki so bili bolj vneti mehurčki brez vsebine kot pa pravi mozolji) so šli skozi zanimivo transformacijo: najprej so začeli izginjati, potem so prišli dnevi, ko so se spet pojavili, in nato spet izginili. Medtem rutine nisem spreminjala, še naprej sem redno delala piling zjutraj in zvečer.

Kaj sem ugotovila?

Presenečena sem bila, da koža ni postajala vedno bolj izsušena, kot sem dolgo zmotno mislila! Ravno obratno, redni piling je očitno skrbel za to, da je bila optimalno pripravljena na vlago in maščobo iz krem in serumov, poleg tega pa sem kmalu začela opažati, da je na splošno bolj čista. Po približno mesecu dni so mozolji na bradi izgubili bitko z mano (in pilingom). Še zdaj sem prepričana, da jih je povzročila kombinacija poletne vročine in kreme za zaščito pred soncem, s katero sem očitno po obrazu pretiravala – kot sem že večkrat pisala, imam težave s pigmentnimi madeži. Še ena dobra stran rednega pilinga je tudi svetlejša koža – predeli, kjer so bile pigmentne lise najbolj vidne, so začeli bledeti. Zdaj imam upanje, da se jih bom do poletja celo znebila!

Kaj pa nega?

Prišla sem do spoznanja, da bo morala biti po novem tudi nega ciljno usmerjena in dosledna. Vse tiste stekleničke krem in serumov, ki so čakale v omari na preizkušanje, a me je nekaj kot nejevernega Tomaža zadrževalo, da bi sploh začela z aktivnim 'bojem' proti staranju (kako smotana in patetična besedna zveza, mimogrede), sem zdaj pogledala z drugimi očmi. Hej, lahko jim dam priložnost in poskusim, kajne? O dolgoročnem učinku bom lahko pisala kdaj pozneje, za zdaj ti lahko samo povem, kaj se je uvrstilo v mojo vsakodnevno rutino:

Piling maska Lush Cup O'Coffe mi najbolj ustreza kot piling, čeprav je v osnovi maska.

Obožujem cvetne vodice, sploh vrtnične, z Melvita Cvetno vodico damaščanske vrtnice popršim obraz takoj po čiščenju pred nanosom seruma in kreme zjutraj in zvečer.

Serum Shiseido Ultimune uporabljam pred dnevno in nočno nego.

kozmetika_kolaz_1.jpg

Negovalna krema za okrog oči Carita Progressif Néomorphose s kovinskim aplikatorjem poleg nege deluje na podočnjake še z masažno šok terapijo.

Dnevna nega Guerlain Abeille Royale Jour Riche je s svojo bogato formulo res kos suhi koži, nahrani pa jo za ves dan.

Nočna nega Caudalie Resveratrol [LIFT] je kljub 'sorbetasti' strukturi dovolj hranilna za nočno nego.

kozmetika_kolaz_2.jpg

Lepotni odmerek je napisala Katarina Mihelič Bajt. 

Foto: Shutterstock, Dejan Javornik, arhiv proizvajalcev


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)