Lahko maskara škoduje trepalnicam?

Je tudi pri tebi maskara vsak dan v uporabi? Tole si moraš prebrati.

3.5.2018 ob 4:49

maskara_make_up_licenje_micna.jpg

Brez vsakodnevnega nanosa maskare nikoli ne zapustite doma, zato bi bilo možnost, da vašim trepalnicam morda ne koristi ali jim celo škoduje, najbolje spregledati. Kako pa to ličilo resnično vpliva nanje, pojasnjujejo na portalu Pop Sugar.

Poiščite pravo za vas

Praviloma so maskare sestavljene in voska, pigmentov in železovega tri oksida. Nič od tega vašim trepalnicam ne bo škodovalo. In medtem, ko so same sestavine ključne (k njim se vrnemo kasneje), bolj, kot te, na vaše trepalnice vplivajo vrsta ličila, način nanašanja in zlasti odstranjevanja.

"Vodoodporne maskare so s tega vidika trepalnicam manj prijazne, saj so pri odstranjevanju potrebni močnejši pritiski," je povedala strokovnjakinja za ličenje oči Piret Aava in dodala, da jih zato gre uporabljati zgolj občasno, za vsakodnevni nanos pa so nedvomno priporočljivejše maskare, ki se ne ponašajo z odpornostjo na vodo.

Bodite pozorni na sestavine!

Res je, da določene maskare lahko prinašajo negativne učinke. Tako za kožo okoli oči, kot za same trepalnice. "V številnih kozmetičnih pripomočkih, tudi v maskarah, se lahko nahajajo alergene  snovi, ki izzovejo vnetja in celo ekceme," je povedala Dana Persico z inštituta za kožo in lase iz Long Islanda ter dodala, da gre na prvem mestu za parabene, sulfate in ftalate, ki lahko razdražijo občutljivo kožo okoli oči, zato pozorno berite sestavine in maskaro, v kolikor se po nanosu te pojavijo stranski učinki, takoj prenehajte uporabljati.

Poskrbite za primerno vlaženje

Potem, ko izberete za svoje trepalnice primerno maskaro, poskrbite za vlaženje teh, saj se lahko izsušijo iz več razlogov: vodoodporne maskare so tudi s tega vidika nekoliko bolj problematične, kajti zaradi dodanih kemikaliji, ki iz njih črpajo vlago, lahko pretirano izsušijo trepalnice.

In druga zanka: neodstranjevanje maskare zvečer pred spanjem. Maskara se ponoči na trepalnicah izsuši, strdi ter privede do lomljenja in izpadanja teh. Torej, ne glede na to, kakšno uporabljate in kako utrujeni ste zvečer, vzemite si nekaj trenutkov in temeljito očistite svoje oči.

Poskrbite za nego

Obstaja veliko maskar, ki so jim negovalne sestavine že dodane, včasih pa trepalnice vendarle potrebujejo malo dodatne pomoči. Najboljšo nego zanje predstavlja tista z ricinusovim oljem ali oljem z vitaminom E.

Oboje lahko zvečer nanje nanašate s čisto krtačko že odslužene maskare. Poskrbite, da ličila ne boste odstranjevali z grobimi gibi in v kolikor ste zvesta privrženka vodoodpornih maskar, vsaj občasno svojim trepalnicam privoščite malo oddiha. Tako vašim očem in trepalnicam izbrano ličilo zagotovo ne bo povzročalo škode.

PREBERITE ŠE // Kokosovo olje za vas ni najboljša izbira, če imate takšen tip kože!

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)