Kako za vedno premagati slab zadah (nasveti stomatologinje)

Da vas slab zadah ne bo nikoli več spravljal v zadrego ukrepajte tako, da ga boste za vselej odpravili.

19.10.2018 ob 4:09

zenska_usta_ustnice_zadah.jpg

Bodimo pošteni: slab zadah ni prav nič prijeten. Če pogosto pesti tudi vas in zato pred vsakim pomembnim dogodkom uporabljate osvežilec zadaha ali žvečilne gumije, poglejte nasvete, ki bodo učinkovali na dolgi rok. Za Pure Wow jih ponuja stomatologinja Elisa Mello.

Kritično presodite svoje higienske navade

To, da je treba zobe ščetkati vsaj dvakrat na dan, s ščetko po njih polzeti vsaj dve minuti in zaobiti vse njihove površine, že veste. Zlasti je temeljito ščetkanje ključno pred spanjem, saj med nočnim počitkom v ustih nastaja manj sline, je povedala Mellova in dodala, da se ob pomanjkanju sline na zobeh, dlesnih in jeziku hitreje kopičijo bakterije, ki so krive za slab zadah. Ta je najizrazitejši zjutraj. Ne pozabite na uporabo zobne nitke in na čiščenje jezika.

Zamenjajte pripomočke

Izogibajte se vsem, ki dodatno izsušijo ustno votlino, kot so ustne vodice z dodatkom alkohola in zobne paste, ki jim je dodan natrijev lavril sulfat. Obe snovi sušita sluznice, zavirata nastanek sline, suho okolje v ustih pa je idealno za slab zadah.

Zamenjajte zobno ščetko

Še en morebitni krivec za slab zadah: zobna ščetka. Kot opozarja Mellova, bi staro z novo morali zamenjati vsaj vsaka dva do tri mesece oziroma takoj, ko so njena vlakna vidno poškodovana.

Obiščite zobozdravnika

Če je slab zadah res trdovraten in zgoraj omenjeni ukrepi ne obrodijo sadov, je lahko vzrok zanj skrit v ozadju. Tegoba je morda posledica vnetih obzobnih tkiv, bolezni zob, težav z dihali, prebavili, sladkorne bolezni ali bolezni jeter in ledvic. V tem primeru je ključna prava diagnoza in primerno zdravljenje.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: 7 načinov, kako tudi v najbolj stresnem dnevu ohraniti optimizem ali pa 7 manj očitnih zaviralcev spolnega poželenja


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)