Kako pogosto menjati lepotilne pripomočke

Za nekatere lepotilne pripomočke so pogosti nakupi več kot upravičeni.

19.1.2016 ob 10:45

shutterstock_332182442.jpg

Kozmetika pač ni večna. Res pa je, da imajo različni proizvodi različen rok uporabnosti. Poglejte, kako dolgo uporabljati kreme, parfume, lake za nohte in podobno, da bi res nudili najboljše rezultate in, kar je še bolj pomembno, da ne bi škodovali vaši koži.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Tekoča podlaga za ličila: 6 mesecev do enega leta. Vseeno je, ali pri nanosu uporabljate čopič ali prste, pred vsakim nanosom podlage jih najbrž ne umijete. Prav zato se v njej začnejo kopičiti in množiti bakterije. Za zdravje svoje kože zato podlago uporabljajte največ leto dni, še bolje pa bo, če si boste po pol leta uporabe omislili novo.

Tekoči puder in kremasta senčila: 6 mesecev do enega leta. Tudi tekoči puder bi morali najkasneje po enem letu nadomestiti z novim. Razlog je enak kot pri prej omenjeni tekoči podlagi za ličenje. Enako velja za kremasta rdečila. Kremasta senčila pa bi morali menjati še pogosteje, saj so v tesnem stiku z očmi.

Šminka: eno leto. Če opazite, da ni več primerno kremasta in se ne maže več lepo, je čas za novo. Nedvomno pa ta nastopi po letu dni uporabe.

Puder v prahu: dve leti. Ličila v prahu so nekoliko bolj obstojna. To velja tako za puder v prahu kot za takšna senčila, vendar pa redno čistite čopiče in druge pripomočke, s katerimi jih nanašate na obraz. Po dveh letih pa bo vendarle čas za nove. Čopiče lahko očistite na zelo preprost način, preverite TUKAJ.

Črtalo za oči: tri mesece, če je tekoče, dve leti, če je v obliki barvice. Le sveže črtalo za oči omogoča popolno črto na veki. In ker se tekoče formule hitro posušijo, si vsake tri mesece privoščite novega. Če se vam to zdi prepogosto, si raje omislite črtalo v svinčniku, ki je uporabno dve leti. 

shutterstock_357504692.jpg

Maskara: tri mesece, največ pol leta. Tako kot tekoča črtala se tudi maskara po treh mesecih uporabe posuši, hkrati pa se na njej nakopičijo bakterije, ki očem niso ravno prijazne. Prav zato je ne gre uporabljati več kot pol leta. 

Obrazne vodice: pol leta ali eno leto. Gre za razne obrazne vodice in meglice, ki pričarajo svež obraz. Če jih nanašate z roko, si nove omislite po pol leta, če so v razpršilu pa po enem letu.

Kreme za sončenje: eno leto. Četudi jih niste porabili, si letos kupite nove. Zlasti ob neprimernem hranjenju in odprte namreč izgubijo svojo prvotno sestavo ter s tem tudi učinkovitost zaščite. 

Lak za nohte: eno leto. Po daljšem času se strdi in ni več uporaben. Nanašanje vam lahko para živce, zelo hitro pa se tudi odkruši.

Parfumi: osem do deset let. Nekateri vonji trajajo desetletje. Res pa je, da imajo zato primerno ceno. Tudi vaš parfum bo zdržal vsaj osem let, če ga boste hranili na hladnem in ne na neposredni svetlobi. 

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)