Kaj najučinkoviteje odpravlja strije

Ker strije neredko povzročalo nemalo slabe volje, se jim tisti, ki jih imajo, zoperstavljajo na različne načine, ki pa niso vedno najbolj učinkoviti.

21.5.2019 ob 1:16

zenska_telo_nogi_losjon_micna.jpg

Kaj strije prav za prav so? "Gre za obliko brazgotin. Kadar je koža poškodovana ali se iz kakršnega koli razloga znatno raztegne, kolagenska vlakna popustijo, proces celjena pa za seboj pusti vidna znamenja. Ko se te pojavijo, se jih je praktično nemogoče znebiti," je za Pop Sugar povedala dermatologinja Rebecca Baxt.

Res je, da obstajajo načini, ki obljubljajo zmanjšanje videza strij ali celo njihovo odpravo, kateri pa so najpogostejši in kako učinkoviti so?

Nega z različnimi preparati

Na spletu, v lekarnah in drogerijah je na voljo veliko krem, serumov, olj, silikonskih gelov in podobnih pripravkov, z nanosom katerih naj bi bilo mogoče zmanjšati tovrstne kožne poškodbe.

"V resnici ni znanstvenih dokazov, da bi ti pripomočki, ki običajno vsebujejo kakavovo maslo, vitamin E ali olivno olje, zmanjšali velikost strij," je povedala dermatologinja Meghan Freeley , vendar, kot je dodala: "Drži, da nega z njimi spodbuja nastajanje kolagena in s tem preprečujejo nastanek novih kožnih poškodb." 


Jih je varno uporabljati?

Je, zlasti v namen preventive. Uporaba tovrstnih pripravkov nima neškodljivih učinkov, vendar z vidika odprave strij prav tako ne obljublja občutnih rezultatov. Najučinkovitejši so v fazi, ko so te kožne poškodbe še rdeče, saj upočasnjujejo poglabljanje in omilijo njihov videz.


Postopki v kozmetičnih salonih in ambulantah

Dermatologi in kozmetični delavci uporabljajo terapije z laserjem, mikroiglicami in polnili.
Med lasersko terapijo strokovnjak obseva kožo. Energija laserskega žarka se absorbira v strijah oziroma brazgotinah, te zato pobledijo in se ob tem do neke mere skrčijo, manjše lahko celo izginejo. Po posegu je koža na zdravljenem predelu pordela in nekoliko otekla, vendar to po nekaj dneh izgine.

Terapija z mikroiglicami vključuje drobne vbode, ki naj bi stimulirali nastajanje kolagena in obnovo kože. Injekcije s kožnim polnilom poskušajo izravnati brazgotine ali neravno kožo.

"Te terapije so učinkovite, saj pripomorejo k nastajanju kolagena in spodbujajo elastičnost kože, hkrati blažijo v njej prisotna vnetja. Zlasti to velja za lasersko in iglično terapijo.
Injekcije s polnili vsebujejo hijaluronsko kislino, ki zapolni brazgotine, dvignjene brazgotine pa je mogoče skrčiti z injekcijami kortikosterodiov," pojasnjuje Freelejeva.


Jih je varno uporabljati?

Praviloma z njimi zdravijo za to usposobljeni strokovnjaki, ki znajo presoditi primeren postopek in količino terapij, ki prinesejo izboljšanje, zato ne prinašajo nevarnosti, je pa res, da globokih, starih strij z njimi ni mogoče povsem odpraviti.


Kirurški posegi


Plastični kirurg odreže stare poškodbe, vendar gre za poseg, ki za seboj pusti nove brazgotine. Te je sicer mogoče ublažiti z lasersko terapijo.

"Kožnih poškodb z kirurškim posegom ni mogoče povsem odstraniti, se pa za ta postopek praviloma odločajo posamezniki z velikimi, izbočenimi strijami in je primeren zgolj, če so te res moteče in ste sprijaznjeni z dejstvom, da postopek ne bo zagotovil popolnega rezultata, temveč bo pustil za seboj sicer manjše in manj, a prav tako brazgotine," na negativne posledice postopka in na temeljit razmislek pred njim opozarja dermatologinja.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Priporočamo tudi: Negativne posledice hujšanja, ki jih morda ne pričakujete ali pa: Pripravite noge na poletje

Preberite še: S hrano do lepe in mladostne kože


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)