Kaj jesti za lepe lase

Velikokrat ste že slišali, da se lepota začne s pravo prehrano, pa veste, kaj jesti za lepe lase?

20.12.2015 ob 12:30

shutterstock_106052930.jpg

Premišljeno izbrana prehrana se ne odraža le na dobrem zdravju in počutju, pač pa tudi na lepi koži, nohtih in laseh. Poglejte, kaj jesti, da bi bili slednji lepi, sijoči, zdravi ter vam v veselje in ponos. 


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Mleko. Raziskave kažejo, da pomanjkanje določenih snovi, kot so železo, cink, biotin (vitamin H), vitamin D in beljakovine lahko povzročajo pretirano izpadanje las. Pomanjkanje železa je prav tako krivo za lomljive in lisaste nohte. Idealno bi zato bilo najti živilo, ki se ponaša z visoko vsebnostjo omenjenih snovi. Eno od njih je mleko. To je odličen vir beljakovin, kalcija, vitamina D in biotina, ki pripomorejo k zdravju in mehkobi las.

Jajca. Lasje so po večini sestavljeni iz beljakovin. Prav zato jim prija z njimi bogata hrana, med katere sodijo tudi jajca. Ta poleg beljakovin vsebujejo še z biotin, vitamin D in železo, ki so prav tako ključni za lepe in zdrave lase. 

Losos. Omega tri maščobne kisline pripomorejo k močnejšim in bolj zdravim lasem. Prav tako pozitivno vplivajo na nohte. Z njimi bogate so ribe severnih morji, ki poleg omenjenih maščob vsebujejo še biotin ter vitamine B kompleksa, ki so prav tako pomembni za zdravo lasišče in lep naglavni okras.

shutterstock_209511928.jpg

Zelena listnata zelenjava. Ohrovt, špinača, blitva in druga zelena listnata zelenjava so polni vitamina C. Ta je ključen za nastajanje kolagena, ki je pomemben za povezovanje tkiv, tudi tistih v laseh. Ob pomanjkanju kolagena ti postanejo suhi in lomljivi. Vitamin C je prav tako pomemben za absorbcijo železa v telesu ter je zato nepogrešljiv za zdravo lasišče, ki je prvi pogoj za lepe in zdrave lase.

Oranžna in rumena sadje in zelenjava. Beta karoten, ki se v telesu pretvori v vitamin A, je najbolje zastopan v korenju, bučah in sladkem krompirju. Pomanjkanje tega povzroča suhe in lomljive tako nohte kot kožo in lase. Da bi ti bili zdravi in lepi, v svojo prehrano vključite kar največ oranžnega sadja in zelenjave.

Voda. Ni hrana, a naše telo brez nje ne more delovati in je za lepe lase prav tako pomembna, kot prej našteta živila. V svojo prehrano zato vključite več vode in telesu tako zagotovite nemoteno delovanje vseh funkcij, s tem pa tudi lepo, zdravo in sijočo pričesko.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)