Estetski zdravnik Job Thuis: Dober poseg nikoli ne bi smel biti opazen

"Kar je za enega človeka naravno, ni nujno naravno tudi za drugega," pravi nizozemski estetski zdravnik Thuis, ki je v Sloveniji predstavil novost s področja polnil.

24.9.2020 ob 9:25

Slika avtorja - Ajda  Janovsky Piše:

Ajda Janovsky

ajda.janovsky@delo.si

Estetski zdravnik Job Thuis: Dober poseg nikoli ne bi smel biti opazen

Dobra klinika in dober zdravnik lahko s kvalitetnimi polnili poskrbijo za to, da boste kar najboljša verzija sami sebe, drugi pa tega, da uporabljate polnila, sploh ne bodo opazili, izpostavlja nizozemski strokovnjak s področja estetske medicine dr. Job Thuis.

Nizozemski  strokovnjak s področja estetske medicine dr. med. Job Thuis je na nekajdnevnem obisku v Sloveniji, izobraževal zdravnike o najnovejših metodah pomlajevanja, ki zasledujejo svetovne lepotne trende. Sodobno tehniko oblikovanja obraza s proizvodom Radiesse je predstavil tudi na estetski kliniki Medved Višnjar v Ljubljani. Posebnost polnila Radiesse je daljša obstojnost kot pri ostalih polnilih s hialuronsko kislino, saj poleg ustvarjanja volumna stimulira proizvodnjo lastnega kolagena.

Ste tokrat prvič v Sloveniji?

Da. Obiskal sem že nekaj držav okoli Slovenije, v Ljubljani pa sem prvič. Slovenija se mi zdi zelo zanimiva država, precej majhna, a tudi sam prihajam iz majhne države. Ima pa Nizozemska malce več prebivalcev.

Kakšen vtis so na vas naredile Slovenke? Sledimo svetovnim trendom, kar se tiče našega odnosa do lepote?

Mislim, da sledite sodobnim lepotnim trendom. Na kliniki v Ljubljani, smo naredili posege nekaj pacientom in vsi so si želeli naravnih rezultatov. Pravzaprav si tega v resnici želijo vsi pacienti, ne glede na to, od kod prihajajo. A treba je vedeti, da se predstava o tem, kaj je naravno, razlikuje od države do države.

So razlike zelo velike?

Da. Celo na Nizozemskem, ko nekateri pacienti pridejo in me prosijo za naraven videz, moram v pogovoru presoditi, kaj je za določenega pacienta naravno. Kar je za enega človeka naravno, ni nujno naravno tudi za drugega. Ker se predstava o naravnem od države do države razlikuje, je za zdravnika zelo pomembno, da razume, kaj velja za naravno v določeni državi. Mislim, da ste Slovenke naklonjene evropskemu pojmu naravnega, kar pomeni, da si želite biti videti dobro, hkrati pa se ne sme videti, da uporabljate polnila.

Je to sploh mogoče?

Seveda. Zagotovo. Upam si reči, da dober poseg nikoli ne bi smel biti opazen, ne glede na to ali govorimo o ustnicah, čelu ali čimerkoli.

Polnilo z Radiesse je preizkusila tudi slovenska modna urednica Pika Zrim.

V Slovenijo ste pripotovali kot predstavnik znamke Radiesse, da bi jih izobraževali o najnovejših metodah pomlajevanja. Kakšen vtis ste dobili, so naši zdravniki in lepotne klinike, v koraku z najnovejšimi trendi in dognanji na področju estetskih posegov s polnili?

V vsaki državi obstajajo zdravniki, ki svoje delo jemljejo zelo resno, in zdravniki, za katere je to le oblika lahkega zaslužka. Klinika, ki sem jo obiskal v Sloveniji in nasploh vse klinike, ki jemljejo estetski posel resno, so zelo izkušene. Zdravniki, ki sem jih srečal tu pri vas, prihajajo z dobrih klinik z veliko izkušnjami. Tam nisem zato, da bi jih učil zdraviti, pač pa, da bi jim predstavil določene produkte. Govorili smo o tem, kako kombinirati različne produkte, da bi dobili še lepši, še bolj trajen in še bolj varen rezultat.

Kako pravzaprav prepoznamo dobro kliniko? Na kaj moramo biti pozorni?

Najprej, nikoli ne pojdite na kliniko, ki ima najnižje cene. Dober poseg ni nikoli poceni. Tako preprosto je to. Najprej so pomembni produkti. Le z dobrimi produkti lahko dobiš dobre rezultate. Danes je večina produktov varnih, vseeno pa velja preveriti, kakšne uporablja klinika, ki jo nameravate obiskati. Mi dajemo pacientom posebne estetske potne liste, v katere nalepimo nalepke produktov, ki jih ti uporabljajo. Zdi se mi pomembno, da tudi pacient ve, kaj je bilo injicirano.  Potem je seveda pomemben zdravnik. Vprašajte ga, kje je pridobival izkušnje. Kdo ga je učil dajati polnila? Delati z injekcijami je popolnoma drugače kot delati kirurgijo. Pri kirurgiji vidiš, kaj delaš. Pri injiciranju polnil pa se moraš zanašati na svoj občutek. A to še ni vse. Z zdravnikom morate najti skupni jezik. Je to kar hočete tisto, kar zdravnik misli, da hočete? Kot zdravnik moraš včasih, če se ti viziji ne ujemata, zavrniti poseg. Nenazadnje, dobra klinika po posegu obvezno naredi še kontrolni pregled, da vidijo ali ste zadovoljni.  Kot pacient namreč plačate za rezultat. Biti zadovoljen pa pomeni tudi biti realističen.

Čudeži seveda ne obstajajo. Pri petdesetih pač ne moreš biti videti kot dvajsetletnica…

Seveda. Prav zato so konzultacije tako pomembne. Opažamo pa, da se splošna percepcija spreminja. Danes, če si star 50 let, ne želiš biti videti kot štiridesetletnik. Hočeš biti zgolj videti dobro za svoja leta. In včasih vendarle delamo čudeže.

Kakšne posege bi priporočili ženskam starim 30, 40 ali 50 let?

To so tri popolnoma različne starostne skupine. Okoli tridesetega leta pacientke pridejo bolj zato, ker niso zadovoljne s svojim videzom. Po tridesetem se počasi začnejo kazati znaki staranja. V tej starostni skupini lahko z manjšimi posegi izboljšamo kvaliteto kože. Starejša, ko je pacientka, več različnih posegov je treba kombinirati. Tu niso dovolj le polnila. Narediti moraš nekaj v zvezi s kolagenom, upadanjem čvrstosti kože, izgubo volumna. Čvrstosti se lahko na primer lotiš z visokofrekvenčnim ultrazvokom v kombinaciji s kemičnimi pilingi ali microneedlingom. Nato z raznimi posegi dodajaš volumen na določena področja, mehčaš sence. Ključ je v kombinaciji zdravljenja. To je še ena stvar, po kateri se dobre klinike razlikujejo od slabih. Klinika mora investirati v različne naprave, ki pomagajo dosegati kar najboljše rezultate. Zgolj polnila so lahko zaslužen denar, a le z njimi po mojem ne moreš doseči želenega rezultata.

Dr Job Thuis (na sredini) z dr. Neviom Medvedom in dr. Igorjem Višnarjem

Tudi dobro polnilo, dober zdravnik in dobra klinika niso vedno zagotovilo, da bo šlo vse v resu. Kakšne neželene posledice lahko spremljajo vbrizgavanje polnil?

Danes so produkti, ki so na trgu na splošno varni. Kljub temu pa so še vedno možni zapleti – predvsem zaradi tehnike. Ključno je poznavanje anatomije. Če polnilo injiciraš v žilo, so posledice lahko tragične. Človek lahko oslepi. Koža ustnic lahko odmre. Lahko se zgodi nekroza, rana v globokem tkivu zaradi blokade žil. Zato ima danes večina klinik ultrazvok, s katerim lahko opazujejojo poseg in ne zadenejo žil oziroma, da takoj vidijo, kje je nastal zaplet, kadar ta nastane. Dobra klinika se zaveda možnosti zapletov in ima protokole, kako ravnati v primeru, da se ti zgodijo.

Katero polnilo na trgu je trenutno po vašem najboljše?

Veliko znamk je dobrih. Mislim, da si moraš kot zdravnik izbrati določeno znamko, s katero potem veliko delaš. Ker jo potem dobro poznaš in točno veš, katero polnilo uporabiti pri določenem pacientu. Sam sem se odločil za Merz Aesthetics. V svojem portfoliu ima vse, kar potrebujem za lep, naraven rezultat. Če pa govorimo o tem, kaj imam osebno rad – veliko uporabljam Radiesse. Vsebuje kalcijev hidroksiapatit, mineral, ki je, v nasprotju s hialuronsko kislino, naravni del telesa in stimulira naravno proizvodnjo kolagena. V treh mesecih izgine, ampak molekule, ki jih vsebuje, delujejo še naprej. Tako končnega rezultata ne dosežete z gelom ampak z našim naravnim kolagenom. Zato je rezultat naraven videz. Hialuronska kislina privlači vodo, kar je včasih dobro, včasih pa tega nočeš. Denimo pri definiciji čeljusti. Nekateri zdravniki ne marajo uporabljati Radiesse, ker ni sredstva za protiučinek. Biti moraš zelo previden, uporabljati moraš preverjene tehnike in majhne količine. Na določenih področjih ga ne uporabljam.

Na primer kje?

Okoli oči, za nos, ustnice. Nekatere cone so anatomsko bolj nevarne, tam je pametneje uporabljati produkt, ki ga lahko raztopiš. Sicer pa je Radiesse zelo varen produkt. Petdeset let je že na tržišču in imamo z njim veliko izkušenj. Je polnilo, ki ga obravnava največ znanstvenih publikacij. Z njim ni bilo, v nasprotju s kislinami, še nobenega granuloma. Ker hialuronska kislina, ki jo injiciramo, ni enaka tisti v vašem telesu. Telo ima svojo hialuronsko kislino, ki nastane in razpade v 48 urah. Hialuronska kislina za injiciranje ima spremenjeno molekulo zato, da se počasneje razgrajuje. Včasih, zelo redko sicer, jo telo jo prepozna kot nekaj, kar je kot hialuronska kislina, a hkrati ni, in na to reagira. To se na zunaj kaže kot pojav zatrdlin. Tega pri Radiesse ni, ker so molekule, ki jih vsebuje, naravno prisotne v človeškem telesu. Zaradi tega je to zelo varno polnilo.

Mnoge ženske, ki se še odločajo za polnila, skrbi, da bodo potem, ko bo učinek izginil, videti še slabše kot preden so si jih vbrizgale. Kako je s tem? Je res, da ko enkrat uporabimo polnila brez njih sploh ne moremo več?

Mislim, da je takšen način gledanja napačen. Zagotovo ne bi smeli uporabljati preveč polnil. Če napihneš obraz s polnili, bo ta videti starejši, ko jih odstraniš in ne bo videti tako zelo dobro. Na splošno pa polnila, ki jih uporabljamo danes, izboljšujejo tudi kvaliteto kože, tako, da po uporabi zagotovo ne boste videti slabše kot pred njo. Vendar pa si boste, ko boste enkrat začeli uporabljati polnila, verjetno zaželeli še enkrat takšen rezultat. Telo se vmes tako ali tako stara. Ne poznam veliko primerov, ko bi se pacient, ki uporablja polnila, odločil z njimi prenehati. Razen morda pri ustnicah, kjer opažamo tendenco, da noro velike ustnice pri večini mladih deklet postajajo stvar preteklosti.

Lahko polnila uporabljajo tudi nosečnice?

Pravzaprav ne. Ne, ker je nevarno, saj ni, ampak odločili smo se kot profesionalci, da se mora ženska, ko je noseča, osredotočati nase in na nosečnost, ne pa na to, kako je videti. Ker če bo kaj narobe med nosečnostjo, se bo krivila, da je naredila lepotni postopek. Nikoli pa ni bilo dokazano da bi toksini ali polnila, ki jih vbrizgavamo naredili kako škodo otroku. Vendar pa tudi nasprotno ni bilo dokazano. To je razlog, da rečemo, da se med nosečnostjo in dojenjem osredotočajte nase in na otroka. Bodite lepi takšni, kakršni ste.

Preberite še: Lepotna kirurgija: Pomlajeni med službeno malico (intervju)

Morda vas zanima tudi: Slovenski kirurg o resničnih ženskah, ki se odločijo za lepotni poseg


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)