Devet dejstev o vraščenih dlačicah, ki jih mora poznati vsaka

Ker konec poletja ne pomeni tudi konec depilacije.

15.9.2017 ob 5:33

ThinkstockPhotos-513438404.jpg

Je že tako, da so telesne dlačice v večini primerov nezaželene, zato jim dekleta kmalu po vstopu v puberteto napovedo bitko. Ta se nadaljuje vse življenje in britje nog, pazduh ter intimnih predelov je domala obvezen korak pri zagotavljanju osebne higiene. Na žalost za posledico nima le gladkega telesa, temveč neredko tudi vrasle dlačice.

Te so lahko rdeče, boleče, pekoče in pogosto spominjajo na mozolje. Pa veste, kaj sploh so in kako, ter zlasti zakaj nastanejo? Poglejte devet dejstev o vraslih dlačicah, ki bi jih morala vsaka pripadnica nežnejšega spola poznati.

Več uporabnih namigov najdete na Facebooku.

Kaj je vrasla dlačica

To je je zvita dlačica, ki namesto, da bi rasla stran od kože, raste pod njeno površino. Lahko je velika, majhna, pogosto pa izzove rdeč madež na koži in povzroči srbeče vnetje, ki spominja na mozolj.

Zakaj nastanejo

V resnici so zelo pogoste in večina se z njimi sooča večkrat v življenju. "Največkrat gre za posledico britja in depilacije," pojasnjujejo na kliniki Mayo in dodajajo, da sta primarna vzroka za njihov pojav dva: zaradi poškodbe se dlačica obrne proti koži ali sploh ni imela možnosti priti na površje.

Zakaj pride do vnetja

Tudi razlaga za to prihaja s klinike Mayo. Koža se na dlačico, ki raste pod njo, odzove kot na tujek, kar vodi v vnetje, za katerega so značilni rdeče obarvana koža, gnojni izcedek ter tudi zateklina.

Pri komu se najpogosteje pojavljajo

Čeprav praviloma lahko doletijo vse, so nekateri za vrasle dlačice dovzetnejši od drugih. Pogosteje se namreč pojavljajo pri ljudeh s skodranimi lasmi.

Kako jih premagovati in kako se pred njimi zavarovati

Najučinkovitejši način za preprečevanje vraslih dlačic je izogibanje britju ter depilaciji. Ker v večini primerov to skoraj ne gre, pa je pomembno uporabljati kvalitetno, ostro britvico z enim rezilom, britje v smeri rasti dlačic, splakovanje britvice po vsakem potegu ter piling pred britjem ali depilacijo. Prav tako med britjem ne nategujte kože.

Kako zdraviti vrasle dlačice

Najbolje je pustiti, da pot na površje najde sama. Če se boste odločili dlačico odstranjevati, predel umijte z vlažno krpo ali z mehko ščetko ter ga segrejte s toplimi obkladki. Nato dlačico s sterilno iglo izvlecite izpod povrhnjice, jo primite s sterilno pinceto ter odstranite. Predel kože, kjer je bila, na koncu razkužite.

Kako ne zdraviti vraslih dlačic

Nikoli dlačice na površje ne skušajte spraskati z nohti, ne stiskajte vnetega mesta in ne odstranjujte je z umazano iglo. S tem boste samo še okrepili vnetje.

Dolgoročna rešitev

Če opazite, da se vam pri določenemu načinu odstranjevanja dlačic te vedno vraščajo, ga nadomestite z drugim. Poleg laserske metode in elektrolize, velja najboljša v zaščiti pred njimi depilacija z depilacijsko kremo.

Kdaj obiskati zdravnika

Na kliniki Mayo pojasnjujejo, da bi morali, kadar zadeva postane kronična ter če je področje z vraslimi dlačicami vse bolj boleče in vneto, poiskati pomoč in nasvet dermatologa.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)