Akne na čelu: Zakaj se pojavijo in kako jih odpraviti

Ker mozolji na čelu pogosto povzročajo preglavice je dobro vedeti, kaj jih izzove in kako poskrbeti za čisto kožo.

20.10.2019 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Akne na čelu: Zakaj se pojavijo in kako jih odpraviti

Če vas ob živce spravljajo mozolji na čelu vedite, da niste edini. Kajti slavno T področje, ki ga tvorijo čelo, nos in brada, je del obraza, kjer je največ žlez lojnic, prav tako so lasni mešički na čelu večji, kot na ostalem delu obraza, s tem se ustvari idealna podlaga za tovrstno kožno težavo.

Ker ta še zdaleč ni redka, so strokovnjaki za nego kože za Women's Health prišli zadevi do dna ter nanizali natančne razloge za mozolje na čelu in kar je najpomembnejše: povedali, kako se je znebiti.

Zakaj se na čelu pojavijo akne

Če prej omenjeni dejavniki ustvarjajo idealne pogoje, se konkretni vzroki zanje skrivajo drugje.

Hormoni

Hormonske akne so odraz spremenjenega hormonskega ravnovesja v telesu. To je lahko posledica nosečnosti ali menstrualnega cikla. Tudi stres zadeve poslabša.

"Kortizol in androgeni, torej stresni hormoni, spodbujajo delovanje žlez lojnic, s tem se poveča tveganje za zamašene pore in posledično za akne," je pojasnila dermatologinja Stephanie Munn.

Lasje

Akne na čelu so pogoste pri ljudeh, ki imajo mastno lasišče in izrazito mastno T področje.

 

"Zlasti je s tega vidika problematična fru fru, saj pristriženi lasje stalno prihajajo v stik s čelom, povzročajo draženje in povečajo verjetnost za mozolje," opozarja dermatolog Anjali Mahto in dodaja: "V kolikor so lasje mastni, je neprijetna posledica njihovega stika s kožo še občutnejša."

Krivci za akne na čelu so lahko tudi izdelki za nego las. Ti pogosto vsebujejo sestavine, kot so kokosovo olje, kokosovo maslo ter druge snovi, ki zamašijo kožne pore in povečajo verjetnost za akne.

Čelade ali čepice

Pomislite takole: pod čelado se potite, na njeni površini se zaradi znoja hitro začno kopičiti bakterije in te vsakič, ko si omenjeno zaščito nadenete, pridejo v stik s kožo ter tam izzovejo neljube posledice.

Enako velja za čepice in telovadne trakove, ki bi jih morali v prid zdrave ter lepe polti redno prati oziroma razkuževati.

Prevleke za vzglavnike

Še en pogost vzrok za nečisto kožo na čelu izpostavlja Mahto: "Prevleke za vzglavnike in sami vzglavniki so pogosto prava legla koži neprijaznih bakteriji. Maščobe in znoj se nanje prenašajo med spanjem in če niso redno prani ter vzdrževani, mikroorganizmi, ki se hranijo z njimi, pridejo v stik s površino polti, kjer spodbudijo izbruhe."

Torej, kako se mozoljev znebiti?

Na prvem mestu je seveda pravilna higiena celega obraza in zlasti čela. "Primerna negovalna in čistilna rutina je prvi korak do zdrave kože. Najprimernejši so izdelki za čiščenje s salicilno ali glikolno kislino, ki spodbujata tudi odstranjevanje odmrlih celic," svetuje Munnova.

V kolikor izdelki, ki so na voljo v drogeriji ali v prosti prodaji v lekarni ne zaležejo, obiščite dermatologa, ki bo predpisal agresivnejše zdravljenje z antibiotiki, benzoil peroksidom ali oralnim retinolom.

Zakaj se pojavijo akne med obrvmi?

Čelo predstavlja velik del obraza in včasih z aknami ni posuto celo, temveč se te pojavijo le na določenih predelih. En od njih je tisti, med obrvmi.

Prvi razlog zanje se skriva v tem, da morda na ta del niste dovolj pozorni med čiščenjem obraza. Že natančnejša in doslednejša nega je lahko učinkovita rešitev.

Prav tako so akne med obrvmi lahko posledica pretiravanja z alkoholom ter težko, mastno hrano. Če se akne pojavijo po zabavi, je odgovor, zakaj so tam, kot na dlani.

Zakaj so mozolji tik ob robu lasišča?

Običajno je vzrok zanje kombinacija znoja in druge umazanije, s katerima koža prihaja v stik med telesno aktivnostjo. Tudi v tem primeru torej velja, da jih prepreči in odpravi dosledno čiščenje obraza takoj po vadbi.

Kajti že v kratkem času se na umazani in znojni koži ustvari idealno okolje za bakterije, te pa so seveda en pogostih krivcev za mozoljasto kožo.

Preberite še: Mozolji na hrbtu: zakaj nastanejo in kako se jih znebiti

Morda vas zanima tudi: 7 zares neobičajnih načinov za premagovanje mozoljev (in mnenje dermatologa)


oddajte komentar

preberite tudi

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)

Odgovori na vprašanje, zakaj seksamo vse manj (niso krivi le telefoni in družabna omrežja)