Težav po puberteti ni konec

Problematična koža ni značilna le za mladostnike, z mozolji se ubada vedno več žensk.

8.9.2015 ob 10:00

shutterstock_206625880.jpg

Če sta morska voda in sonce pomagala, da nam je koža oprostila, če smo kakšen dan pozabili na temeljito nego obraza, pa se ji bomo morali zdaj znova povsem posvetiti. Še posebno če je ta problematična, taka, s kakršno se spopada kar četrtina žensk v starosti med 20 in 40 leti. Težave imajo največkrat tiste z mastno ali mešano, proti nečistočam pa niso imune niti tiste z normalno ali suho.


Že slediš Mični na Facebooku?

Včasih se vzroki za nastanek skrivajo v hormonskih težavah, pogosto pa so tudi posledica stresnega življenjskega sloga in vsakdanjih navad. Te lahko prepoznate in jih odpravite brez kakršnih koli preparatov.


Preberite še:

Čista koža je odraz redne in ustrezne nege, s katero poskrbimo zase in za svojo kožo.

Prva in osnovna

Ustrezne higienske navade morajo biti prvo in osnovno pravilo, saj "spanje z ličili lahko za vedno vpliva na stanje naše kože," pravi ameriški dermatolog James C. Marotta. "Ponoči, medtem ko spimo, se ves čas obnavlja, zato lahko ličila zamašijo pore in ne dopustijo, da diha. Neočiščena koža lahko privede tudi do neenakomerne polti, osušenja, rdečice, aken in zgodnejšega pojava gub," dodaja strokovnjak.

In kako jo pravilno negovati? Vsakodnevno čiščenje pred spanjem bi moralo biti nekaj samoumevnega. Tudi če ne uporabljamo ličil, moramo zvečer z obraza odstraniti nečistoče, prah od smoga, odvečni sebum in tako dovoliti, da zadiha.

Kožo lahko čistimo z gobicami, bombažnimi vatami ali ščetko za globinsko čiščenje obraza. Philipsova visapure je desetkrat učinkovitejša kot ročno čiščenje. Čista polt je odraz redne in ustrezne nege, s katero poskrbimo zase in za svojo kožo.

V nasprotnem primeru se lahko pore zaprejo, in to je, poleg mozoljev, lahko vzrok za hitrejše staranje kože. Prav tako mora biti povsem logično, da je nanašanje nočne kreme na nečist obraz popolni nesmisel.

Pri celoviti obravnavi se moramo držati treh zapovedi: čiščenje, tonificiranje in nega. 
Obraz moramo najprej s kakovostnim čistilnim gelom temeljito očistiti ličil, odvečnega sebuma in odmrlih celic, nato pa s tonikom odstraniti ostanke potu, umazanije in čistilnih izdelkov. Pri čiščenju moramo vedeti, da dermatologi pravijo, da voda ni vedno naša prijateljica, še posebno če je naša koža suha ali občutljiva. Zato moramo vedno uporabljati čistilne izdelke, na trgu pa je veliko takšnih, ki jih ni treba izplakovati, temveč jih odstranimo z bombažno vato.
 Z obema korakoma obraz optimalno pripravimo na nadaljnjo nego, ta pa je odvisna od tipa kože.

Enkrat na teden si privoščimo piling s preparatom, ki bo z mikrodelci očistil pore in nežno odstranil odmrle celice kože, ne da bi jo poškodoval. Eucerinov čistilni piling DermoPurifyer poskrbi, da bo polt čistejša, bolj gladka in vidno lepša.

Navade, zaradi katerih je koža mozoljasta:

  • Neustrezne higienske navade. Neredno in slabo očiščena koža, netemeljito in redko umivanje rok, umazanija za nohti, neredno menjavanje prevleke za vzglavnik in pogosto dotikanje obraza, posebej pa stiskanje mozoljev na neočiščeni koži.

  • Slabo negovani pripomočki za ličenje. Četudi si kožo temeljito čistite in vlažite, ne pozabite ustrezno negovati še svojih čopičev in gobic za ličenje, kjer se hitro množijo bakterije, ki povzročajo nastanek nečistoč na koži.

  • Občutljivost na določena živila. Nekateri so občutljivi na sladkor, drugi na določene vrste mesa, mnogi pa tudi na mlečne izdelke. Preizkusite, če vam morda kaj od naštetega ne ustreza in izločite vsako posamezno skupino živil za mesec dni.

Le z vodo ne bo dovolj. Odstranjevalec ličil Nivea Wash off ima protibakterijsko formulo z izvlečkom magnolije, ki odstrani ličila in pomaga preprečevati nastanek nečistoč.

  • Umazan telefon. Na prenosnem telefonu se redno množijo bakterije, prislanjanje naprave ob lica med pogovorom pa prav gotovo ne prizanaša vašemu obrazu.

  • Telovadba. Redno gibanje izboljša prekrvavljenost kože in s tem pripomore k bolj sijoči koži, a pozor: pred in po telovadbi kožo obvezno očistite in s tem ubranite nastanek nečistoč, ki so posledica prekomernega potenja.

  • Kombinacija nezdravih navad. Premalo spanca preprečuje vaši koži, da bi se ustrezno regenerirala, zato se pore povečajo in mašijo. Če temu dodamo še redno uživanje alkoholnih pijač ali kajenje, pa imamo pred sabo recept za pusto, utrujeno polt, nagnjeno k nastajanju nečistoč.

Avtorica: Da. M

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)