Akne na bradi: zakaj se pojavijo in kako jih odpraviti

Drobni ali večji mozolji na bradi niso redkost, a čeprav so trdovratni, jih je s pravimi načini mogoče odpraviti.

11.9.2018 ob 4:00

zenska_ogledalo_kopalnica_obraz_akne_micna.jpg

Redno in dosledno čistite svoj obraz. Uporabljate preparate, ki jih za nego obraza priporočajo strokovnjaki, kljub temu pa je vaša brada posuta z mozolji, ki se jih nikakor ne morete znebiti. Kot je za Women's Health pojasnila strokovnjakinja za nego polti Jonquille Chantrey, še zdaleč niste edini: "Študije kažejo, da se kar 26 odstotkov žensk, v starosti od 31 do 40 in 12 odstotkov tistih, starih od 40 do 50 let, sooča z aknami na področju brade." 

Da bi jih za vselej premagali, je treba najprej spoznati vzroke zanje. 

"Mozolji na bradi so najznačilnejši za ženske po 25. letu," je povedala strokovnjakinja in dodala, da praviloma ne gre zgolj za manjše mozoljčke, temveč tudi za trdovratne podkožne tvorbe, ki nastanejo kot posledica pretiranega delovanja žlez lojnic. To je največkrat odraz hormonskega neravnovesja, niso pa hormoni edini razlog zanje.

Brada je namreč del telesa, ki se ga ljudje pogosto dotikajo z rokami, s tem se na kožo prenese umazanija, s katero se hranijo bakterije in povzročajo kožne težave. Najbrž ob tem ne bo odveč opozorilo, da mozoljev, ki se pojavijo na kateremkoli delu obraza, ne smete stiskati za nobeno ceno.

Kaj povzroča neravnovesje hormonov?

Kontracepcija

"Hormoni, ki so prisotni v kontracepcijskih tabletkah, lahko spodbudijo pojav aken in mozoljev, saj zavirajo izločanje androgenih hormonov, žleze lojnice zato postanejo aktivenjše," pojasnjuje Chantrejeva in dodaja, da se zadeve umirijo s prenehanjem jemanja tabletk oziroma z zamenjavo teh s takšnimi, ki imajo na nastajanje moških spolnih hormonov in s tem na žleze lojnice manjši vpliv.

Pomanjkanje spanja

Glede na izsledke ene zadnjih študiji, količina psihološkega stresa v telesu z vsako uro pomanjkanja spanja naraste za 14 odstotkov, s tem se poslabša tudi kvaliteta kože. Hormon kortizol je namreč en od tistih, ki ima na polt, natančneje na akne, znaten vpliv. Prav tako pomanjkanje spanja povečuje odpornost telesa na inzulin, v krvi se poveča količina glukoze oziroma sladkorja, kar spodbudno vpliva na akne na bradi.

Menstrualni cikel

Nekje dva tedna pred menstruacijo se v telesu povečata količini estrogena in progesterona. Maternica se tako pripravi na morebitno nosečnost. Posledično izbruhnejo mozolji, saj omenjeni hormoni spodbujajo delovanje žlez lojnic.

Stres

Kot že omenjeno, se ob povečani napetosti v telesu poveča količina stresnega hormona, ki vodi v telesna vnetja in k povečanemu izločanju kožne maščobe.

Kako se mozoljev znebiti?

Ne samo s tem, da poskrbite za pravilno delovanje hormonov temveč tudi tako, da na jedilnik umestite prava živila. Ta imajo na polt velik vpliv in spremenjen način prehrane je lahko pot do lepše kože.

Česa ne

Izogibajte se hrani, ki v telesu povzroča vnetja. Na prvem mestu gre po besedah strokovnjakinje omeniti mastne mlečne izdelke, predelana živila, sladkor in rastlinska olja z visoko vsebnostjo omega 6 maščobnih kislin, ki lahko pripomorejo k nezdravi črevesni flori in vodijo v telesna vnetja.

Kaj pa jesti?

Zeleno zelenjavo

Vodno krešo, špinačo, brokoli, ohrovt. Vsa ta in druga zelena zelenjava vsebuje klorofil, ki spodbuja čiščenje organizma, zagotavlja zdrava prebavila in v telesu vzpostavlja pravo bakterijsko ravnovesje.

S cinkom bogata živila

Školjke, piščanec, semena sončnic, bučna semena, oreščki in podobni viri cinka zaviralno vplivajo na bakterije, ki sicer povzročajo akne. Ob tem znižajo količino vnetnih procesov v telesu, saj je cink močan antioksidant, ki polt varuje pred zunanjimi vplivi. Prav ti so med pogostimi povzročitelji aken in mozoljev.

Z beta karotenom bogata živila

Oranžno rumena sadje in zelenjava, denimo korenje, marelice, buče in mango vsebuje beta karoten, ki se v telesu pretvori v vitamin A. Ta je med ključnimi vitamini za zdravo in čisto polt ter je nepogrešljiv ta zdravo celično rast in obnovo.

Probiotike

Jogurt, kombuša, kičmi, kefir. Kot so leta 2011 dokazali strokovnjaki, ima zdrava črevesna flora izjemen vpliv na videz polti, kajti pod njenim vplivom v organizmu prihaja do manj vnetji, ki se odražajo kot izbruhi mozoljev. Hkrati probiotiki blažijo antioksidativni stres in tudi tako pripomorejo k lepi koži.

Ne pozabite na dosledno čiščenje obraza

Seveda ne gre zanemariti čiščenja kože, kar pomeni umivanje dvakrat dnevno in uporabo nežnih preparatov za odstranjevanje odvečne kožne maščobe, ki sicer privede do zamašitve por. Izberite aktivne sestavine, kot so salicilna in glikolna kislina ter benzoil peroksid, ki med drugim s povrhnjice odstranjujejo odmrle kožne celice, odvečne maščobe in hkrati ne spremenijo pH vrednosti kože. Ter še enkrat: roke na obrazu nimajo česa iskati.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: 5 mojstrov tetovaž v Sloveniji, ki jim morate slediti ali pa Pozabite na poletne kodre, v modni je ta hollywoodska pričeska

Priporočamo tudi: "Bila sem ljubica in to sem se iz tega naučila" (resnična izpoved)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)