6 delov telesa, ki se najhitreje starajo

Nekateri deli telesa hitreje od drugih podležejo zobu časa.

21.9.2018 ob 3:48

zenska_staranje.png

Z leti koža izgublja elastičnost. Dejstvo, ki nikomur ni ravno všeč in vsak skuša proces, ki vodi v izdajalske gube, čim bolj upočasniti. Med drugim z izogibanjem soncu, koži škodljivim navadam, kot je kajenje in s primerno nego. A medtem, ko se večina najbolj zavzeto posveča obrazu, obstajajo še drugi deli telesa, ki jih hitro prizadene zob časa. Kateri so tisti, ki se najhitreje starajo, razkriva Huffington post.

Roke

Vedno so izpostavljene zunanjim vplivom, zato so, kar zadeva starosti, najbolj izdajalske. Kot trdijo strokovnjaki, je za največ starostnih poškodb kože na rokah, krivo sonce. Prav zato bi jih morali redno ter dosledno varovati pred sončnimi žarki in nanje nanašati primerno zaščito.

Poleg tega je staranje kože na njih mogoče ublažiti z rednim vlaženjem s primernimi kremami. Te bi morali nanašati večkrat na dan, zlasti zvečer, saj se ponoči koža najznatneje obnavlja. Prve posledice staranja se na rokah pokažejo že v dvajsetih letih, vendar jim do tridesetih, štiridesetih nihče praviloma ne posveča prave pozornosti.

Obraz

Smejalne gubice so simpatične, temni kožni madeži in vse globlje gube pa so večini trn v peti. A obstaja dobra novica: s pravočasno skrbjo je mogoče ublažiti in s primernimi tehnikami posvetliti že nastale pigmentne madeže.

Vendar, kot opozarjajo strokovnjaki, so posvetlitveni serumi in kreme, ki koži zagotavljajo zaščito pred soncem ter primerno vlago, le del ohranjanja mladostnega videza. Vse se namreč začne pri primerni prehrani ter hidrataciji. Zato na svoj jedilnik umestite koži prijazna živila, nepredelana, takšna z malo sladkorja ter uživajte veliko sadja, zelenjave, oreščkov in mastnih rib.

Slaba novica: vitka postava na žalost ne govori mladostnemu videzu v prid. Kot je namreč dokazala leta 2009 izvedena študija, izguba petih kilogramov videz obraza postara za približno štiri leta.

Očesne veke

S staranjem koža očesnih vek izgubi elastičnost, se raztegne, mišice, ki skrbijo za njihovo čvrstost, oslabijo. Na področju nad ter pod očmi se posledično začne kopičiti več maščobe, pojavijo se neprijetne vrečke pod očmi, veke  se povesijo.

Ko do tega pride, do prvotne oblike oči pomaga le kirurški poseg, je pa zadevo mogoče omiliti. In sicer s pitjem zadostne količine tekočine, s primerno količino spanja in z uživanjem manj soli. Prav tako na tržišču obstajajo kreme, ki so izdelane za nego nežne kože na vekah ter okoli oči.

Vrat

Žalostno, toda resnično: koža na vratu se lahko dobesedno čez noč postara tudi za deset let. Dejstvo je, da se stara hitreje, kot tista na obrazu, saj je tanjša in zato dovzetnejša za sledove časa, poleg tega ji večina pri negi ne namenja prave pozornosti.

Preventivni ukrepi, v smislu rednega čiščenja vratu in uporabe krem, ki jih nanašate na obraz, so dobra ideja. S primerno nego je mogoče ustaviti staranje na temu delu telesa.

Komolci

Na žalost ni mogoče storiti prav veliko, da bi procese staranja ustavili na komolcih. Z redno uporabo vlažilnih krem in z nošenjem dolgih rokavov, ki preprečujejo stik s soncem to lahko nekoliko upočasnite, a tanka koža pogosto postane z leti vse bolj suha.

Krivci za to so sonce, stres, kajenje, uživanje premajhne količine tekočine ter okrnjeno delovanje žlez lojnic in znojnic na temu delu telesa.

Lasje

Ne samo, da lasje z leti postajajo vse tanjši ter posivijo, prav tako postanejo bolj redki, suhi ter zato lomljivi. Strokovnjaki pravijo, da je te procese mogoče ublažiti s primernimi olji, z izdatnim vlaženjem ter z izogibanjem pripravkov za nego, ki vsebujejo silikone, mila in druge kemikalije.

Ter seveda s primerno prehrano, s katero telo prejme dovolj vitamina E, omega tri maščob, beljakovin in drugih snovi, ki pripomorejo k rasti, obnovi ter s tem k mladostnemu videzu las.

Avtorica: M. FL.
Foto: Unsplash

Preberite še: Alergični na alkohol? Ja, tudi to je mogoče in to so najpogostejši simptomi ali pa Za zdravo nožnico: 7 stvari, ki jih morate storiti po seksu


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)