10 razlogov za prekomerno poraščenost (in kaj lahko storite)

Ni samo mati narava tista, ki določa, kako močno bo nekdo poraščen, na prekomerno rast dlak vplivajo še drugi dejavniki.

1.10.2018 ob 6:08

noge_britje_britvica_porascenost_micna.jpg

Pulite, voskate, brijete, ne glede na to, kako močno se borite z dlačicami, te hitro zrastejo nazaj. In to na vseh mogočih delih telesa. Kje tičijo razlogi za prekomerno poraščenost, pojasnjuje portal Readers Digest.

Hormonsko neravnovesje

Približno osem odstotkov ženske populacije se sooča s poraščenostjo delov telesa, kjer dlake praviloma rastejo moškim. To pomeni, da so tudi tam, kjer so najmanj zaželene: na obrazu, trebuhu, hrbtu, zadnjici. Kot navajajo strokovnjaki z medicinskega centra univerze Maryland, gre za posledico prevelike količine moških spolnih hormonov  (androgenov) v ženskem telesu. En od vzrokov za omenjeno stanje je sindrom policističnih jajčnikov. "Organizem žensk s sindromom policističnih jajčnikov pogosto proizvaja preveč moških spolnih hormonov," je povedal endokrinolog Ghasak Amer Mahmood.

S pravilnim zdravljenjem in obvladovanjem bolezni se tudi poraščenost zmanjša. "Gre za zdravila, ki uravnavajo delovanje jajčnikov in zavirajo izločanje moških spolnih hormonov," pojasnjuje endokrinolog. Prvi korak zdravljenja je jemanje kontracepcijskih tabletk, če to ne deluje, so na voljo druge metode, vendar vse niso primerne za ženske, ki se trudijo zanositi.

Prihajate v menopavzo

Čeprav so vaši hormoni povsem uravnovešeni, to morda ne bo trajalo večno. Strokovnjaki z ameriškega društva za reproduktivne znanosti pojasnjujejo, da ob vstopu v menopavzo količina ženskih spolnih hormonov (endrogenov) vpade, ob tem bolj do izraza pride delovanje androgenov, stranski učinek teh sprememb pa je med drugim pretirana poraščenost.

"Približno polovica pripadnic nežnejšega spola pred in med menopavzo opaža izdatnejšo rast dlak na delih telesa, kjer jih prej ni bilo. Zlasti nad zgornjo ustnico in na bradi," je povedala ginekologinja Clara Ward iz bolnišnice Huston.
"Lahko gre za posamične dlake ali izdatnejšo poraščenost, lahko gre za mehke dlačice ali za trše ščetine. Z estrogenskimi terapijami je mogoče stanje zdraviti in tako odpraviti tudi prekomerno poraščenost."

Vaša nadledvična žleza ne deluje pravilno

Če opazite nenadno povečano poraščenost, čimprej obiščite zdravnika, kajti lahko gre za posledico nepravilnega delovanja nadledvične žleze. "Cushingov sindroma je stanje, ko nadledvična žleza proizvaja preveč hormona kortizola, skupaj z njim se v telesu poveča količina moških spolnih hormonov," opozarjajo endokrinologi s teksaškega inštituta za plodnost. Prav tako lahko višek moških spolnih hormonov povzročajo nemaligni tumorji na omenjeni žlezi.

Stanja so obvladljiva in ozdravljiva s primernimi terapijami ali kirurškimi posegi. Z njimi se uravna ravnovesje hormonov in zmanjša poraščenost.

Zredili ste se

Še en razlog za povečano količino testosterona v telesu je hiter porast telesne teže. "Debelost vpliva na vse procese v organizmu, tudi na ravnovesje hormonov," pojasnjuje Wardova. "Povečana količina inzulina spodbuja spolne žleze k proizvajanju moških spolnih hormonov. Dobra novica pri tem je, da je težo s primernim življenjskim slogom mogoče vrniti v nekdanje stanje, s tem se zmanjšata tudi hormonsko neravnovesje in poraščenost."

Vaši lasni mešički so občutljivi

"Če po zagotovilu zdravnika z vašimi hormoni ni nič narobe in je nadledvična žleza v odličnem stanju, so vaši lasni mešički morda preobčutljivi na moške spolne hormone," še en razlog za pretirano poraščenost niza Sandy S. Tsao, dermatologinja iz splošne bolnišnice Boston in dodaja: "Čeprav so količine testosterona v normalnih vrednostih, se lasni mešički nanj pretirano odzovejo." 

V tem primeru vam ne preostane drugega, kot pogostejše britje ali depilacija. Primerni so trajni načini za odstranjevanje dlačic, kot je laserska depilacija. Pogovorite se z dermatologom, ki vam bo predlagal najboljšo rešitev, saj denimo lasersko odstranjevanje ni učinkovito pri svetlih ali sivih dlakah. Barvanje ne pomaga, kajti postopek deluje na lasne mešičke in ne na sam las.

Noseči ste

Tako, kot vsako drugo hormonsko neravnovesje v ženskem telesu, lahko tudi tisto, ki je posledica nosečnosti, povzroči pretirano poraščenost. "Med nosečnostjo povečana količina hormonov povzroča hitrejše, izdatnejše rast dlačic, prav tako so te trše in temnejše," je povedala Wardova.

"Do tega ne pride le na lasišču, temveč tudi na drugih delih telesa, najpogosteje na trebuhu, stegnih, dojkah in obrazu. Čeprav kroži ljudska modrost, da poraščen trebuh pomeni, da nosite fantka, nimajo dlačice nič s spolom otroka, so le stranski pojav nosečnosti. Običajne metode odstranjevanja so med nosečnostjo varne, vendar je britje najbolj priporočljivo. Lahko pa počakate. Po porodu se bo stanje izboljšalo."

Uživate določena zdravila

Največkrat tista, ki so namenjena zdravljenju enometrijoze, stanja pri katerem pride do pojava sluznici maternice podobnega tkiva izven maternice ter povzroča neplodnost in bolečine. "Ta zdravila so izdelana na osnovi androgenov," pojasnjuje Mahmood. Tudi nekatera druga zdravila vplivajo na rast dlak, zato se ob opaženih stranskih učinkih pri jemanju predpisanih terapij posvetujte s svojim zdravnikom. S prenehanjem jemanja zdravil se stanje izboljša, med terapijami pa se pogosteje poslužujte metod za odstranjevanje dlak.

Imate težave s ščitnico

Težave s ščitnico so praviloma povezane z izgubo las, a zadeva je, po besedah Mahmooda, lahko tudi obratna. "Nepravilno delovanje ščitnice v določenih primerih povzroči pretirano rast dlačic, vendar poraščenost ni takšna, kot je značilna za višek androgenih hormonov. V tem primeru dlačice rastejo na za moške in ženske neobičajnih delih telesa. Prav tako je nepravilno delovanje ščitnice lahko vzrok za hormonske motnje, denimo za povečano raven prolaktina. Diagnozo in pravilno zdravljenje lahko predpiše le zdravnik, z zdravljenjem pa te težave izginejo." 

To je v vaših genih

Na žalost je poraščenost pri nekaterih etničnih skupinah izrazitejša, kot pri drugih. "Običajno je, da ima mediteranski tip temnejše in gostejše dlake ter izrazitejšo poraščenost, zlasti nad zgornjo ustnico," navaja Tsaova.

Kaj v tem primeru storiti? Genov ni mogoče spreminjati, lahko pa s trajnimi postopki odstranite višek dlak. Vendar, kot opozarja strokovnjakinja, lahko lasersko odstranjevanje dlačic pri ženskah temnejše polti odstrani tudi kožno barvilo in pride do izgube pigmenta. Da bi se temu izognili, poiščite kozmetičarko, ki ima izkušnje z laserskim odstranjevanjem dlak pri ljudeh različnih ras in barve polti.

Pretiravanje z urejanjem

Zagotovo vam je babica kdaj rekla, da bodo dlake po britju gostejše in trše. To sicer ne drži, kajti kot pravi Tsaova, britje ne vpliva na gostoto in kvaliteto dlak, saj ne deluje na lasne mešičke, temveč zgolj na dlako samo. Lahko pa se zgodi, da do gostejših in temnejših dlak pripeljejo puljenje in voskanje.

"Kadar uporabljate te metode, spodbujate rast dlak. Ko poškodujete lasni mešiček, se ta odzove tako, da iz njega zraste trša in odpornejša kocina. Ti primeri so sicer redki, niso pa povsem izvzeti in v tem primeru je britje boljša izbira."

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Tako vam kavica ne bo obarvala zob (nasvet stomatologa) ali pa 6 delov telesa, ki se najhitreje starajo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)