10 koži najbolj neprijaznih živil, ki se jim dermatologi dosledno izogibajo

Obstajajo živila, ki na kožo z različnih vidikov ne vplivajo najbolje.

20.11.2018 ob 5:27

kolacek_zenska_oci_micna.jpg

Slaba novica za vse, ki obožujete nočne sladke prigrizke in sočne hamburgerje: kar gre v vaša usta, vpliva tudi na kožo. In to ne vedno v pozitivnem smislu. Obstajajo namreč živila, ki povzročajo takšne in drugačne s poltjo povezane težave. Da, nekatera so kriva tudi za hitrejši nastanek gub. Zato jih dermatologi nikoli ne bi umestili na svoj jedilnik. Deset prepovedanih niza Readers Digest.

Dietne gazirane pijače

Zagotovo ste že slišali, da gazirane pijače, tudi dietne, niso najbolj prijazne vitkemu pasu. Niste pa morda vedeli, da je v njih prisotna kislina usodna za kožo. Kot je povedal dermatolog Paul Jarrod Frank, omenjena kislina povzroči nabrekanje maščobnih celic, kar pomeni, da je celulit zaradi njenega vpliva veliko bolj viden in moteč.

Začinjena hrana

Rozacea je kronična kožna bolezen, ki se odraža kot pordečela polt na obrazu. Kadar jeste močno začinjeno hrano, se tegoba še okrepi in simptomi kožne bolezni postanejo izrazitejši. Joshua Zeichner, dermatolog z bolnišnice Mount Sinai zato vsem s to težavo priporoča strogo izogibanje pikantnim jedem. Pod njihovim vplivom se namreč razširijo krvne žile, kar pomeni izrazitejšo rdečico obraza, ki bi jo tako radi skrili.

Poln krožnik testenin

Ste kdaj opazili, da so vaše oči bolj zatečene potem, ko se okrepčate s krožnikom, polnim testenin? V resnici to ni zgolj občutek, kajti ogljikovi hidrati spodbujajo zadrževanje tekočine v telesu, hkrati se pod njihovim vplivom okrepi opaznost celulita. Špageti naj bodo. A privoščite si tiste, iz sestavljenih ogljikovih hidratov. Za lepo kožo in dobro zdravje.

Mlečni izdelki

"Mlečni izdelki so lahko problematični," opozarja Frank. Kajti v organizmu spodbujajo vnetne procese, to pa pomeni poslabšanje kožnih težav, kot so mozolji in izpuščaji.

Bel kruh

Znova smo pri enostavnih ogljikovih hidratih, ki, kot rečeno, poslabšajo težave s celulitom, spodbujajo zadrževanje vode v organizmu in zaradi procesa glikacije, ki se sproži pod njihovim vplivom, spodbujajo tudi staranje kože

Krompirjev čips

Dermatologi, plastični kirurgi in vsi s čudovito poltjo se odpovedujejo močno predelanim živilom, kamor sodi tudi krompirjev čips. Izogibajte se vsemu, kar je shranjeno v vrečkah in drugim pripravljenim prigrizkom. Kajti ti v telesu spodbujajo vnetja, ta pa tudi za lepo kožo niso nikoli dobra novica.

Tortice

Zeichner priporoča izogibanje vsem živilom z visokim glikemičnim indeksom. Praviloma vsebujejo veliko sladkorja, ki v telesu sproži proces gliakcije, med katerim se molekule sladkorja vežejo na vlakna kolagena ter elastina, ta zato slabijo in hitreje se pojavijo gube ter gubice.

Ocvrt piščanec

Seveda ga obožujete, a vaša koža ga sovraži. "Ocvrta in mastna živila polt spodbujajo k tvorjenju več maščobe," je povedala Rhonda Klein, dermatologinja iz bolnišnice Bridgeport, Connecticut in pojasnila: "V njih prisotne maščobe niso prijazne do kože, saj v organizmu povzročajo vnetja, ki se odražajo tudi na polti." 

Hladni narezki

Sendvič brez salame pač ni sendvič. A predelane mesnine vsebujejo veliko soli, ki v telesu zadržuje vodo, vaš obraz je torej zaradi njenega vpliva zatečen in nič kaj privlačen. Tu so še maščobe, ki prav tako negativno vplivajo na kožo, zato se dermatologi tem mesninam zavzeto izogibajo.

Beljakovinski napitki s sirotko

"Beljakovinski napitki so čudoviti za mišice, a nekateri, zlasti tisti iz sirotke, na kožo ne vplivajo najbolje, saj tako, kot mlečni izdelki, spodbujajo nastanek aken," je njihov vpliv na polt pojasnil dermatolog David Lortscher in dodal, da so tem napitkom velikokrat dodani hormoni, med drugim hormon IGF-1, ki je znan po tem, da je odgovoren za nastanek aken in mozoljev.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Kako ličiti problematično kožo ali pa Večja vagina, čuden vonj in druge neobičajne posledice seksa

Priporočamo tudi: Horoskop: 4 znaki, ki jim najpogosteje uspe osnovati trajno zvezo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)