Lahko zveza brez seksa preživi? Odgovarjajo zakonski terapevti

Dejstvo je, da pomanjkanje ali celo odsotnost intimnega akta vpliva na zvezo. Pa vodi tudi v razhod ali ločitev?

13.6.2019 ob 4:09

par_spalnica_razmerje_tezave_micna.jpg

Le redko se govori o zakonih in zvezah, iz katerih seks izgine, a so pogostejši, kot bi pričakovali. Glede na podatke spletnega iskalnika Google je bila leta 2017 prav to najpogostejša težava v povezavi z razmerjem, saj se je iskalni niz zveza brez seksa znašel pred iskalnima nizoma nesrečna zveza ali zveza brez ljubezni

Kaj sploh pomeni zveza brez seksa?

V resnici ni natančne definicije, zakonski terapevti pa kot takšno označujejo razmerje, v katerem partnerja med rjuhe skočita redkeje kot desetkrat na leto. Za zakonsko terapevtko Danielle Harel je zakon ali zveza brez seksa tista, v kateri spolnih odnosov praktično ni. "Pa naj gre za obdobje petih let ali zgolj nekaj mesecev," je povedala za Huffington post.


Nedvomno odsotnost seksa vpliva na dinamiko para, pa lahko zveza kljub vsemu preživi?

Lahko, odgovarjajo zakonski in spolni terapevti, vendar le pod določenimi pogoji.

Leta 2015 so v Združenih državah Amerike opravili raziskavo, v kateri je 61 odstotkov sodelujočih zatrdilo, da je spolnost zelo pomembna za srečno zvezo ali zakon.

"Večina intimnemu aktu pripisuje velik pomen. Zagotavlja jim občutek ljubezni, privlačnosti, erotičnosti, poželenja in jim predstavlja način za izražanje strasti, ki jo dva čutita drug do drugega," pojasnjuje terapevtka Irene Fehr: "Ljudje stopajo v partnerski odnos, ker želijo čutiti in izražati poželenje, strast in tesno povezanost, vse to pa združuje seks."

Vendar vsi v razmerjih brez njega niso nesrečni in takšne zveze niso obsojene na propad.

"Razmerje lahko obstane, če obeh partnerjev pomanjkanje seksualnosti ne moti," je prepričana terapevtka Celeste Hirschman in dodaja, da obstajajo posamezniki, za katere seks ni ena glavnih prioritet.

Vse je odvisno od para oziroma od partnerjev in njunega pogleda na spolnost. V določenih pogojih je lahko zveza, v kateri ni spolnega odnosa, celo bolj zadovoljujoča, vendar pa morajo za to biti izpolnjeni določeni pogoji.


Oba partnerja imata nizek libido

Kadar imata oba partnerja nizko spolno poželenje, pomanjkanje seksa zagotovo ne predstavlja težave.

"V kolikor se spolni poželenji dveh na tej točki ujemata, lahko prav tako trden in uspešen odnos zgradita tudi, če se seksu predajata manj kot desetkrat na leto," je prepričana seksologinja Nazanin Moali.

Enako velja za pare, v katerih se oba partnerja dojemata kot aseksualna, z drugimi besedami, ne čutita spolne privlačnosti in ju seks preprosto ne zanima.

"V takšnih situacijah odsotnost spolnosti na zvezo v resnici vpliva pozitivno, saj se par znatneje poveže na drugih nivojih," je dodala Moalijeva.


Posredi so težave z zdravjem

Včasih so za pomanjkanje seksa krive težave z zdravjem enega od partnerjev: določene oblike raka, sladkorna bolezen, težave s srcem, visok krvni tlak.

"V tem primeru je zadeva lahko občasna ali trajna, na drugem partnerju pa je, da se odloči, ali bo lahko živel brez telesne ljubezni in stal življenskemu sopotniku ob strani. V kolikor sprejme odločitev v to smer, se sprijazni z odsotnostjo spolnega življenja in ta ne predstavlja kritične težave," je povedala Moalijeva.


Partnerja bolj kot seks cenita druge vidike skupnega življenja

Morda imata skupen posel, morda sta se odločila, da bosta skupaj vzgojila otroke, morda se odločita zvezo ali zakon obdržati zaradi finančne varnosti.

Ne glede na razlog, v kolikor gre za vzajemno in skupno odločitev, lahko gre za sobivanje in zadovoljivo zvezo, čeprav v njej ni seksa.


Drugačna zabava

"Obstajajo pari, ki skupaj počnejo veliko zabavnih stvari. Res je tudi seks ena od oblik zabave, a zaradi pisane množice drugačne, ga pač ne pogrešajo v tolikšni meri, da bi zato končali odnos," še en primer navaja Fehrjeva.

par_pocitnice_hotel_micna.jpg

Za večino pa vendarle velja, da je pomanjkanje spolnosti velika ovira za ohranjanje trdnega razmerja.  Dejstvo je namreč, da lahko zveza brez seksa preživi le, če to odgovarja obema, kar pa v večini primerov ne drži in odsotnost spolnosti vodi v nizko samozavest, občutek zavračanja in zamere enega ali obeh partnerjev.

"Če en ali oba pogrešata spolnost in jo dojemata kot nekaj ključnega v razmerju, zlasti z vidika ljubezni ter privlačnosti, življenje brez nje vodi v težave na drugih področjih zveze, frustracije in nesrečo, v čustvene zidove in pomanjkanje povezave," še opozarja Fehrjeva.


Zakon brez seksa ne more preživeti, v kolikor:

… je posledica ne ujemajočih se libidov

"V tem primeru ima en od partnerjev vedno občutek, da ga drugi zavrača," opozarja Moalijeva: "Partner z nizkim libidom meni, da ga drugi v spolnost sili, tisti z visokim pa stalno zavračanje dojema kot odsotnost ljubezni in privlačnosti, kar ne more biti recept za obstanek zveze."


… je odsotnost seksa posledica drugih težav

Včasih je težko določiti, kaj je bilo prej: odsotnost seksa in s tem težave ali so bile prej težave v odnosu, ki so vodile v razmerje brez spolnosti.

A dejstvo je, da v kolikor so druge zadrege v odnosu tiste, zaradi katerih seksa praktično ni in v kolikor se par ne dokoplje do rešitve, zveza ne more preživeti, saj ima trhle temelje.


… pomanjkanje seksa vodi v nezvestobo

Zgodi se, da nekdo, ki pogreša seks, tega najde drugje. "V kolikor nekdo s spolnim življenjem doma ni zadovoljen, najde  neprimerno rešitev težave in zagreši prevaro," pogost scenarij navaja Hirschmanova, to pa pri drugem partnerju vodi v razočaranje, občutek izdaje in iz odnosa izgine zaupanje, brez katerega je ta obsojen na propad.

par_spalnica_tezave_micna.jpg

Če se par težave zaveda in jo je pripravljen rešiti, lahko vedno ukrepa tako, da ohrani zvezo.

Na prvem mestu je tu seveda pogovor med partnerjema in iskanje razlogov, zaradi katerih je spolnost izginila, je prepričana Moalijeva, ki dodaja, da prav tu pari največkrat zagrešijo, saj zavračajo pogovor o tej temi, s tem pa tonejo vedno globlje in globlje.

Pometanje težav pod preprogo nikoli ne vodi do rešitve. Zato je pomembno, da par skomunicira zadrego in skuša najti rešitev zanjo. Tudi v tem primeru je torej ključna komunikacija in iskanje pravih poti za izboljšanje zadev.

Med najučinkovitejšimi je po njenem mnenju načrtovani seks, s pomočjo katerega se prebudi uspavan libido in spolnost lahko povrne na stopnjo spontanosti. Tudi spogledovanje, osebno, s sporočili, zmenki, čeprav sta že dolgo par, vrnejo odnos na sam začetek in oba partnerja spomnijo, zakaj sta se sploh zaljubila in osnovala zvezo, s tem pa obudijo iskrice.

In v končni fazi, če ne gre drugače, obisk terapevta, ki lahko pomaga parom v odnosih, iz katerih je seks izginil in njegova pomoč ni nobena sramota temveč učinkovit način, s katerim je mogoče povrniti strasti ter ohraniti odnos.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: 10 stvari v spalnici, ki sabotirajo vaše spolno življenje Ali pa: Terapevti svarijo: to so znaki, da drvita proti vezi brez seksa

Priporočamo tudi: Pretresljiva izpoved Severine: “Mama me po porodu pet mesecev ni mogla vzeti v naročje”

In tudi: Vsak teden pojemo za kreditno kartico mikroplastike


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)