Biseksualci večkrat varajo (in drugi miti o biseksualnosti)

Biseksualnost je za mnoge še vedno uganka, tudi zato, ker o tej spolni usmerjenosti kroži veliko mitov in neresnic.

8.6.2019 ob 3:51

zenski_mesto_nasmeh_micna.jpg

Zmote o biseksualcih so velikokrat žaljive, nesramne in stereotipi, ki krožijo o njih, so daleč od resnice. Zato so se pri Insiderju odločili razbiti nekaj z njimi povezanih mitov.

Kot definicijo biseksualnosti najprej navajajo tistio, ki jo je podal Robyn Ochs z ameriškega Raziskovalnega centra biseksualnosti:

"Biseksualnost je samozavedanje, da nekoga v seksualnem ali romantičnem smislu privlačijo ljudje različnih spolov, ne nujno istočasno, ne nujno na enak način in ne nujno v enaki intenziteti."

Sedaj pa k mitom:

Mit št. 1 - Biseksualci večkrat varajo

Pogosta, s to spolno usmerjenostjo povezana neresnica. Večina meni, da si nekdo, ki je biseksualen, hitro premisli, ga privlači vsak, ki ga sreča, v seksualnem smislu ne pozna ali priznava nikakršnih meja ter zadržkov in mu tudi varanje ni tuje.

Vendar ne obstaja nikakršnih dokazov, da so biseksualci bolj od hetero ali homoseksualcev naklonjeni nezvestobi. Ta v nobenem primeru ni povezana s spolno usmerjenostjo.


Mit št. 2 - Biseksualci so vedno za trojčka

Še ena neresnica: zlasti tisti, ki partnerje spoznavajo na straneh za spletne zmenke, pogosto naletijo na prepričanje, da bi se radi zabavali v troje.

Seveda tudi to ne drži. Nekateri so res naklonjeni trojčku, drugi niso, tretje zanima … prav tako, kot to velja za druge spolne usmerjenosti.


Mit št. 3 - Naklonjenost do različnih spolov je v razmerji 50:50

Definicija, ki nima nikakršne podlage. Nemogoče je v določiti, v kolikšnem odstotku nekoga nekdo privlači. Res je, da so za nekatere zanimivejše ženske, za druge moški, a s tem se v resnici nihče ne ukvarja. Kajti spol še zdaleč ni edini dejavnik privlačnosti. Zato na razmerje 50:50 pozabite.


Mit št. 4 - Biseksualnost je stopnička pred homoseksualnostjo

Velikokrat je mogoče slišati, da je biseksualnost le stopnička pred homoseksualno usmerjenostjo. To je zmota, kajti gre za legitimno spolno identiteto, s katero se nekdo praviloma identificira vse svoje življenje.


Mit št. 5 - Biseksualen je nekdo, ki je trenutno v zvezi nekom istega spola

Bil pa je že v razmerju z nekom nasprotnega. Tudi to ne bo držalo. Biseksualci so lahko vse življenje v zvezi z nekom istega ali s partnerjem nasprotnega spola.

Kajti spolna identiteta ni odvisna od tega, s kom je nekdo v razmerju ali s kom se sestaja, temveč od tega, kaj nekdo je.


Mit št. 6 - Biseksualnost sploh ni resnična

In še zadnji, morda največji mit: biseksualnost ni resnična. Tisti, ki se izrekajo za biseksualce naj bi le premikali meje, iskali pravo spolno identiteto in v končni fazi izberejo tisto, ki jim najbolj odgovarja.

V resnici se človek s spolno identiteto rodi in je ne izbere, res pa je, da je morda ne prepozna takoj ali jo zaradi tradicionalnega pogleda na spolnost in razmerja celo prikriva ali zanika.

A kakorkoli, gre za eno od mnogih spolnih usmerjenosti, ki jo je tako kot vse ostale, treba sprejemati in spoštovati.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Priporočamo tudi: Ženske po tridesetem svoje moške vse pogosteje zapuščajo zaradi ... drugih žensk Ali pa: Vzburja me, ko moja žena seksa z drugim (trije moški iskreno o odnosu cuckold)

Preberite še: Dvom v spolno usmerjenost (in drugi razlogi, da noče seksati z vami)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)