Kdaj je najboljši čas za prvi seks?

Odvisen je samo od vaju.

6.6.2019 ob 4:25

seks_spolnost_moski_zenska_zveza_ljubezen_postelja_polozaj5.jpg

Kako dolgo v novem razmerju čakati s seksom? Skoraj polovica heteroseksualnih parov, ki so sodelovali v novi študiji na to temo je navedlo, da so počakali od tedna do meseca dni.

21 odstotkov je povedalo, da so odlašali dva meseca, deset odstotkov sodelujočih pa pol leta. V študiji je sodelovalo 1000 prebivalcev Združenih držav Amerike in stare celine. Le 18 odstotkov vprašanih je priznalo, da so telesne strasti okušali, preden je od začetka zveze preteklo manj kot teden dni.

Kaj meni stroka

Prvi spolni odnos je pomemben, saj gre za izjemno ranljivo ter pomenljivo dejanje, je povedal strokovnjak za razmerja Paul Hokemeyer. "Posamezniki vse izkušnje in tudi strahove iz prejšnjih zvez prenesejo v novo, hkrati prvi spolni akt velja za nekakšno nadgradnjo odnosa," je dejal strokovnjak. Z njim se strinja spolni terapevt Ian Kerner, ki dodaja, da sta med prvim seksom oba partnerja praviloma pod velikim pritiskom. 

Prav zato se pogosto poraja vprašanje: Kdaj je čas za prvi seks?

Tako Kerner kot Hokemeyer se strinjata, da gre za individualno zadevo in predvsem, da ima tako pospešitev, kot odlašanje svoje pozitivne in negativne plati.

Seks za eno noč res lahko pomaga pri iskanju tistega pravega. Konec koncev se en od treh zakonov razvije iz takšne avanture, je dokazala študija univerze Virginia. "Prav tako lahko seks v zgodnji fazi razmerja pomaga pri povezovanju s partnerjem in je odličen način za spoznavanje, ali sta dva spolno kompatibilna ali ne," meni Kerner. 

"A vendar se lahko, kadar se preveč mudi, zadeve ne odvijajo tako, kot bi si želeli," dodaja Hokemeyer. "Morda gre za posledico opitosti, kaj lahko ste živčni in nesproščeni in zato ne pustite ravno najboljšega vtisa ali ne dobite tistega, kar ste si obetali. Morda pride do zadrege, ki je ni mogoče premagati," dodaja.

Dvorjenje ima svoj namen

Prav zato se nekateri odločijo počakati, si tako zagotovijo čas za spoznavanje partnerja in med intimnim aktom tedaj, ko do njega končno pride, lahko upoštevajo vse, kar so o sočloveku spoznali. "Odlašanje s prvim seksom budi pričakovanje, ustvarja sladko napetost, občutki med njim so izrazitejši, saj se znatneje aktivirajo centri, ki so v možganih zaslužni za nagrajevanje," pozitive plati čakanja niza Kerner.

"Poznam veliko parov, ki so si pred ključnim dejanjem dolgo dvorili, se zapeljevali, namigovali in proti postelji stopali počasi," je še povedal terapevt in dodal: "Tako so se naučili drug drugega ceniti, naučili so se uživati v poljubih, v dotikih, masažah in v vsemu, kar zagotavlja bližino, ni pa povezano s samim seksom. To jim je pomagalo pri vzpostavljanju prave povezave, hkrati so začeli drug drugega ceniti in so, ko je prišlo do ključnega dejanja, znatneje uživali."

Prisila ni na mestu

A vendarle, odločitev je v rokah para, pomembno je, da je z obeh strani prostovoljna, torej da ne gre za nikakršno obliko prisile. V tem primeru seks zagotovo ne bo zadovoljujoč. In kaj storiti, če se vam mudi, druga stran pa bi počakala?

"Kakorkoli obrnete, zadeva ni odvisna samo od vas. Seks je kompromisno dejanje. Če bi partner rad čakal, mu večkrat povejte, kako močno vas privlači in si želite spolnosti, ter tako tudi pri njem zbudite pričakovanje," svetuje Kerner. "Bolj, kot bo partner ob vas sproščen, bolj si bo tudi sam želel zadeve postaviti na nov nivo ter bo, ko bo do dejanja končno prišlo, v manjši meri obremenjen."

"Če si želite seksa, to povejte," svetuje Hokemeyer. "Nato pa spremljate odzive in utemeljitve druge strani ter se vprašajte, ali želite v zvezi vztrajati. Nič ni narobe, če po določenem času pričakujete tudi mesene užitke in vam zavlačevanje postane odveč. Na tej točki je odločitev, oditi ali ostati, vaša.  Nihče se ne želi hraniti zgolj z drobtinicami in tako zamuditi druge priložnosti, da bi si privoščil hrustljavo žemljico."

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Priporočamo tudi: Seksologinja: Splet ustvari izkrivljen pogled na spolnost Ali pa: Kako pornografija v resnici vpliva na razmerje

Preberite še: Bizarna spolna fantazija današnje mladine 


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)