10 razlogov, zakaj vam ni do seksa

Nekateri so bolj, drugi manj očitni.

8.7.2019 ob 4:00

moski_zenska_zveza_ljubezen_seks_postelja3.jpg

Priznajte, včasih še toliko sveč, zapeljevanja in nežne glasbe ne prinese prave volje za spolne igrice. Preprosto niste za. S tem ni prav nič narobe. Spolna želja niha in medtem ko je enkrat neizmerna, je drugič skoraj ni. A če se strastem vztrajno izogibate tedne ali celo mesece, je čas, da se poglobite v razloge za nizek libido ter jih čim prej odpravite. Poglejte, v katerem grmu morda tiči zajec.

Niste pri stvari

Komaj imata z dragim na voljo urico samo zase, a vi namesto, da bi odvrgli krpice, v roke vzamete telefon ter pregledujete elektronsko pošto ali nove objave na družabnih omrežjih. "Vajine poročne zaobljube najbrž niso vključevale besed, kot so: Ljubiti in spoštovati, tvitati in pisati…", meni Celeste Holbrook, svetovalka za spolno zdravje in se sprašuje: "Zakaj torej več pozornosti namenjate posodabljanju statusov kot partnerju?" Najbrž ste razumeli, kam pes moli taco.

V vašem domu vlada nered

Se vam zdi malo verjetno, da bi nepospravljena spalnica negativno vplivala na libido? V resnici to ni nič neobičajnega. "Ljudje imamo radi red. Le v njem se lahko sprostimo. Če po kavču ležijo stare revije, iz mačjega stranišča se širi neprijeten vonj, v spalnici pa vas čaka kup perila, se resnično ne boste mogli prepustiti zadevam," je prepričana seksologinja Claudia Six in dodaja, da je obsedenost s čistočo res odveč, a malce reda nedvomno pozitivno vpliva tudi na libido.

Pred kratkim ste se zredili

In zato se ne počutite ravno prijetno, vaša samozavest pa zaradi nekaj odvečnih kilogramov še zdaleč ni na višku. Prav to vodi v sušo v spalnici. Bi zato morali na dieto? "Ne, če gre le za nekaj kilogramov. Pomislite raje na vse vaše vrline, ki jih partner nedvomno ceni in so veliko pomembnejše od številke na tehtnici," svetuje Holbrookova.

Premalo telovadite

Kadar nekoliko zapostavite vadbo, vas kmalu začne razjedati slaba vest, zaradi katere se le težko pripravite do tega, da bi se prepustili objemu partnerja. A ne samo to. Med vadbo se sproščajo endorfini, ki spodbujajo poželenje. Da to že po dvajsetih minutah zmerne vadbe izjemno naraste, so dokazali na univerzi Austin.

Ste pod močnim stresom

Ta je en največjih ubijalcev libida. Na žalost je stalni spremljevalec, ki pa se mu gre tudi v prid boljše spolnosti redno upirati. "Težko se je prepustiti občutkom, kadar dušo in telo obvladuje napetost, zato poiščite primerne načine sproščanja. Tudi v prid višjega libida," na srce polaga Holdbrookova.

Imate previsoka pričakovanja

Takšni in drugačni filmi nam skušajo vcepiti predstavo, da mora seks vedno biti spontan, strasten, vroč in seveda se mora končati z neverjetnim (skupnim) orgazmom. "Ker imate občutek, da vajin ni tak, zanj vse bolj izgubljate voljo. Tako se ujamete v začarani krog: vse manj seksa vodi v vse nižji libido," opozarja Sixova ter dodaja, da pozabite na 50 odtenkov sive in na nerealna pričakovanja, raje se osredotočite na vajine lastne doživljaje. Ti ne bodo vedno filmski, bodo pa samo vajini in zato za vaju najboljši.

Preveč sta si domača

S tem ni nič narobe. A v dolgih zvezah se pari ujamejo v rutino in sproščenost, ob tem pozabijo na vsakodnevno izkazovanje nežnosti in naklonjenosti. Vse manj dotikov pa pomeni tudi vse redkejši seks. "Prav je, da sta drug ob drugem sproščena in domača, a kljub temu nikoli ne pozabita da sta, ne glede na to, kako dolgo sta v zvezi, še vedno tudi seksualni bitji," meni Sixova.

Med vama je napetost

Ne glede na to, ali ste jezni nanj, ker je znova zamudil na večerjo, ker je pozabil na vajino obletnico ali ker s tal v kopalnici ni pobral brisače, takšne in drugačne napetosti v odnosu ubijajo spolno slo. "Jeza je smrt za seks," je prepričana Sixova. "Zamere, nerešeni konflikti, dileme in nejasnosti porušijo še tako trden odnos. Zato jih ne kuhajta v sebi, temveč se o njih pogovarjajta ter jih sproti razrešujta. V prid spolnega življenja in vajinega celotnega odnosa."

Depresivni ste

Depresija in malodušje črpata energijo ter negativno vplivata na spolno slo. Če jih zdravite z antidepresivi, je vse skupaj samo še slabše, saj nekateri dokazano vplivajo na libido in doživljanje orgazmov. "Poiščite vzroke za depresijo in jih odpravite," svetuje Sixova. Ne dopustite, da bi vam uničila spolno in življenje na sploh.

Otroci

Res so čudovita posledica seksa, a prav oni so kaj lahko tudi tisti, ki vas od njega odvračajo. "Zlasti mame se pogosto bojijo, da bi jih otroci slišali. Pa vendar…očetje in mamice seksajo. Prenehajte se obremenjevati in se prepustite strastem. Kadar spijo vaju sploh ne slišijo," vse zaskrbljene starše tolaži Sixova.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: 10 stvari v spalnici, ki sabotirajo vaše spolno življenje Ali pa: Terapevti svarijo: to so znaki, da drvita proti vezi brez seksa

Priporočamo tudi: Tri začimbe za nepozaben oralni seks, o katerem bo še dolgo razmišljal 


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)